Aktualno
4 45.6K

Nelegalno iznajmljivanje ponovno u nadležnosti turističke inspekcije

Turistički inspektori će smjeti ući u objekte fizičkih osoba za koje postoji sumnja da pružaju usluge smještaja u kućanstvima "na crno" od travnja 2019. Kontrola prijave i odjave gostiju te plaćanja boravišne pristojbe se također vraća u nadležnost turističkih inspektora

13. prosinca 2018. godine u Narodnim novinama ​je objavljena Odluka o proglašenju Zakona o Državnom inspektoratu. Novi Zakon o Državnom inspektoratu stupa na snagu 1. travnja 2019.

Podsjetimo se ,Državni inspektorat je ukinut 2014. godine, a sektori nadzora raseljeni po nadležnim ministarstvima. Tako smo u veljači 2014. dobili Zakon o turističkoj inspekciji pri Ministarstvu turizma pa je turistička inspekcija otada bila nadležna za nadzor djelatnosti pružanja usluge smještaja u kućanstvima, ali bez ovlasti kontrole "crnog tržišta" i ulazak u smještajne objekte koji se iznajmljuju nelegalno. 

Kontrolu neregistriranog iznajmljivanja smještaja je provodila carinska inspekcija Ministarstva financija, uz nekolicinu drugih propisa vezanih uz legalno iznajmljivanje smještaja, poput prijave i odjave gostiju ili obračuna i naplate boravišne pristojbe.

Članak 3. Zakona o Državnom inspektoratu (NN 115/2018) podiže iz pepela ukinuto jedinstveno tijelo nadzora, donosi novi ustroj inspektorata te proširuje djelokrug djelovanja turističke inspekcije, koja će od travnja 2019. vršiti inspekcijski nadzor nad provedbom propisa koji uređuju:
 

  • način i uvjete pod kojima pravne i fizičke osobe obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge,

  • način i uvjete pod kojima pravne i fizičke osobe pružaju usluge u turizmu,

  • neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga,

  • neregistrirano pružanje usluga u turizmu,

  • prijavu i odjavu boravka turista,

  • obračun, naplatu i uplatu boravišne, odnosno turističke pristojbe,

  • obavljanje drugih inspekcijskih poslova sukladno posebnom zakonu.


Učinkovitija kontrola iznajmljivanja "na crno"?

Slobodna Dalmacija navodi kako je u vrijeme kada je Državni inspektorat raspušten bilo 800 inspektora, a raspodjelom službi po 17 različitih ministarstava, taj broj se popeo na 1462 zaposlena. No, činjenica je da je ustrojstvo Državnog inspektorata do 2014. bilo drugačije s 10 odjela, dok će novo nadzorno tijelo imati 17. 
 

​Objedinjavanje inspektorata u jedinstveni Državni inspektorat bi trebalo ispraviti brojne nelogičnosti koje su "isplivale" u praksi u proteklih 5 godina. Novi ustroj bi trebao značajno olakšati kontrolu i učinkovitost suzbijanja bilo kakve vrste nelegalnog poslovanja.

Turistički djelatnici i iznajmljivači "pozdravljaju" novi Zakon u nadi da će im pomoći u borbi protiv nelojalne konkurencije i iznajmljivača, koji na svoje usluge ne plaćaju poreze pa mogu ponuditi svoje kapacitete po povoljnijim cijenama čime ugrožavaju poslovanje onih koji uredno podmiruju svoje zakonske obveze. 


Kazne za nelegalno iznajmljivanje od 10 do 30 tisuća kuna

Prema aktualnom Zakonu o ugostiteljstvu, prekršajne odredbe su nešto blaže pa turistički inspektor može, bez pokretanja prekršajnog postupka, odrediti rok za ispravljanje nepravilnosti te pokrenuti postupak kažnjavanja tek kada nepravilnosti nisu uklonjene po isteku utvrđenog roka.

Inače, prema još uvijek aktualnom Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti iz 2011. godine, kazne za fizičke osobe, koje obavljaju djelatnost koja nije registrirana kod nadležnog tijela ili prijavljena poreznim tijelima, kreću se od 10.000 do 30.000 kuna.  

Spremi

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

​Radijator na struju: Isplati li se i kako funkcionira takva vrsta grijanja?

Rekordna turistička 2018. godina - ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama Mediterana

Božićni borovi: Kako ukrasiti božićno drvce i stvoriti predivnu blagdansku atmosferu?

Najbolja posteljina za apartmane: Koje materijale koristiti?

Kako zadovoljiti uvjete potpora za gradnju bazena?

​Posteljina za smještaj: 7 savjeta za odabir najbolje posteljine za apartmane i kuće za odmor

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

4 komentara Uključi se u raspravu
Mario - Promajna 21.01.2019 13:13
Konačno da se ovo pitanje zakonski regulira i spusti na lokalnu razinu, dosta iznajmljivanja na crno. Vidjet ćemo učinkovitost već ove godine, do sada je bilo da građani prijavljuju izdavanje na crno i tada djeluje inspekcija, u protivnom mogli su izdavati i po deset jedinica, nitko ih nije dirao i mislim da to nije u redu, to trebaju raditi inspekcijski organi po službenoj dužnosti i sankcionirati prekršitelje. Također mislim da kontrole moraju biti učestalije i u kontinuitetu. Pozdravljam propis o ponašanju inspekcije da ne idu odmah u drastična kažnjavanja da ostave optimalan rok da se izvrše prijave i regulira zakonska obveza iznajmljivača, a za slučaj da se isto ne uradi u ostavljenom roku bez opravdanog razloga, pristupiti pečaćenju objekta i drastične kazne primijeniti.
Marija - Cara 21.01.2019 14:18
Mislim da će ostati sve po starom jer nema volje da se to promjeni. Treba najprije kazniti one koji oglašavaju na portalima a nemaju dozvole. Za to ne treba ići po kućama. Mislim da treba kazniti i portale koji oglašavaju rad na crno. To je jednostavnije i učinkovitije.
Nada - Šibenik 27.01.2019 07:44
Pozdravljam novi Zakon u nadi da će pomoći u borbi protiv nelojalne konkurencije i iznajmljivača, koji na svoje usluge ne plaćaju poreze pa nude svoje kapacitete po povoljnijim cijenama čime ugrožavaju poslovanje svih nas koji uredno podmirujemo svoje zakonske obveze. Samo koliko će inspektori biti učinkoviti?
Petra 30.08.2019 14:37
A kako je regulirano iznajmljivanje kauča u Hrvatskoj? To je svugdje u svijetu uobičajena praksa, a kod nas ispada da mi želimo samo bogate turiste jer navedeno po tome onda isto spada u sivu zonu?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Rekordna turistička 2018. godina - ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama Mediterana

Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

Popularno: