Aktualno
15.4K

Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

U Ministarstvu turizma predstavljena turistička satelitska bilanca (TSA) Republike Hrvatske za 2016. koja pokazuje manji izravan udio turizma u BDP od dosadašnjih procjena. U odnosu na TSA za 2011. godinu, bilježi rast od 1 posto, ali je ukupan doprinos turizma bruto domaćoj vrijednosti Hrvatske značajno veći i iznosi 16,9 posto

U utorak 15. siječnja 2019., u Ministarstvu turizma na Prisavlju su objavljeni rezultati izračuna ekonomske važnosti turizma u Hrvatskoj.

Metoda izračuna je poznata kao Turistička satelitska bilanca (TSA) kojom se procjenjuju učinci turizma na cjelokupno gospodarstvo neke zemlje. TSA RH 2016. je nastao u suradnji Državnog zavoda za statistiku, Instituta za turizam, Ministarstva turizma, Ministarstva financija i HNB-a.
 

Za razliku od procjena turističkih učinaka i udjela u bruto domaćem proizvodu (BDP) kakve imamo svake godine, a koji se temelje na odnosu turističkih izdataka i BDP-a, TSA koristi standardne i detaljne statističke metode pomoću kojih procjenjuje koliki je izravan utjecaj turizma na stvaranje novostvorenih vrijednosti.

Većina europskih zemalja izrađuje TSA svake godine i koristi kao glavni statistički alat za procjenu turizma. Suradnjom pri izradi TSA RH 2016. je ostvaren transfer znanja pa bi u budućnosti DZS izrađivao TSA svake dvije godine, kao dio službene statistike RH.

Posljednja TSA studije Instituta za turizam je objavljena za 2011. godinu, kada je izravan udio turizma u BDP-u iznosio 10,4 %, s udjelom od 9 % u ukupnoj zaposlenosti u RH.  Ukupan učinak turizma na domaće gospodarstvo je izračunat kao 14,3 % bruto dodane vrijednosti Hrvatske. 
 

Manji udio u BDP-u u odnosu na dosadašnje procjene

Prema procjenama TSA 2016., turistička potrošnja je iznosila 78.616 milijuna kuna ili 10,4 milijarde eura, od čega su ukupni unutrašnji turistički izdaci 76.955 milijuna kuna, odnosno 97,89 %, dok na ostale sastavnice potrošnje otpada 2,11 %. Od toga je 86,33 % dolaznih turističkih izdataka i 13,67 % unutarnjih turističkih izdataka.
 

Izravan udio u BDP-u 2016. je 11,4 %, što je značajno manje od prethodnih procjena s udjelom prihoda turizma od oko 18 % BDP-a.

Izravna bruto dodana vrijednost turizma je u 2016. iznosila 31.734 milijuna kuna s udjelom od 10,89 %​ ukupne bruto dodane vrijednosti. Ukupan doprinos turizma bruto domaćoj vrijednosti Hrvatske je 16,9 %.

Ukupan doprinos je zbroj izravnih i neizravnih učinaka. Izravni učinci se odnose na potrošnju turista, npr. prilikom plaćanja smještaja, a neizravni na indirektne financijske tokove kao što je nabavka proizvoda i/ili usluga pružatelja usluge smještaja od drugih gospodarskih sektora. Tada govorimo o doprinosu turizma bruto domaćoj vrijednosti. 
 

Izravna bruto dodana vrijednost po djelatnostima 2016.

Udio izravne bruto dodane vrijednosti turizma turističkih djelatnosti u ukupnoj izravnoj bruto dodanoj vrijednosti turizma iznosio je 88,34% u 2016., dok je udio izravne bruto dodane vrijednosti turizma ostalih djelatnosti u izravnoj bruto dodanoj vrijednosti turizma iznosio 11,66%. Bruto dodana vrijednosti turističkih djelatnosti predstavlja 24,01 % ukupno ostvarene bruto dodane vrijednosti u 2016. godini.

TSA RH 2016.: Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

Ovdje pogledajte čitavu prezentaciju turističkog satelitskog računa za 2016. godinu,
Spremi

​7 trikova pregovarača s otmičarima za lakšu komunikaciju s nezadovoljnim gostima

Sigurnosni depozit za apartmane – kada i koliki polog za slučaj štete tražiti?

Iznajmljivači obiteljskog smještaja svoje objekte uglavnom čiste sami, servis za čišćenje ili čistač(ic)e plaća samo 9% anketiranih

Kada su tepisi visokog flora bolja opcija od tepiha ravnog tkanja?

Upola manja članarina turističkim zajednicama za privatne iznajmljivače i OPG-ove u 2020.

Oglašavanje smještaja u pandemiji: U oglasu pokažimo brigu o sigurnosti gostiju

Sanjkanje u Hrvatskoj: Zašto su sanjkališta postala temelj domaćeg zimskog turizma?

Kako odabrati idealan stolić za dnevnu sobu?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Nelegalno iznajmljivanje ponovno u nadležnosti turističke inspekcije

Turistički cvijet za obiteljski smještaj 2018.: Prijavite se do 24. veljače i ponesite titulu najboljeg domaćina

Popularno: