Uradi sam
9.5K

Kako urediti stari trosjed i fotelju za daljnje korištenje – 5 jednostavnih rješenja

Imate stari dotrajali trosjed koji izgleda loše, ali još uvijek dobro služi svojoj svrsi? Razmišljate kako urediti stari trosjed i fotelju za daljnje korištenje? Koja sva rješenja imate na raspolaganju kako biste starom trosjedu vratili novi sjaj?

Fotelje, dvosjedi, trosjedi i sve ostale sjedeće garniture s vremenom izgube svoj stari sjaj i postanu vizualno neprivlačne. Iako vizualno ne izgleda bajno, i takav polovni namještaj još uvijek omogućuje poprilično udobno sjedenje i odmaranje. Ako nemate novac za novu sjedeću garnituru, vrijeme je da zasučete rukave i svojoj staroj garnituri uz nekoliko jednostavnih rješenja – vratite predivan izgled.

Ovisno o vrsti, izgledu i veličini sjedeće garniture na raspolaganju imate različita rješenja. U nastavku teksta donosimo vam pet odličnih i jednostavnih rješenja uz koja ćete svojem starom trosjedu ili sjedećoj garnituri vratiti predivan izgled i iznimnu udobnost.

 

Zamijenite eventualne polomljene dijelove konstrukcije

Trosjed ili sjedeća garnitura zapravo je sastavljena od svega nekoliko važnih nosivih elemenata. Ako osjećate da vaša sjedeća garnitura nije baš stabilna vjerojatno je došlo ili do oštećenja osnovne konstrukcije ili do otpuštanja određenih vijaka. Srećom, oba ta problema lako se mogu riješiti u svega nekoliko minuta.
 

Prije svega, trosjed ili garnituru okrenite naopačke, ali pri tome pazite da ne oštetite vidljive dijelove trosjeda, tj. sjedeće garniture. Provjerite kakvo je stanje nosivih dijelova trosjeda i pronađite mjesto na kojem dolazi do klimanja i problema.

Provjerite jesu li svi vijci kvalitetno pritegnuti i jesu li svi nosivi elementi neoštećeni. Ukoliko su neki elementi trosjeda oštećeni zamijenite ih novima ili još bolje – ojačajte konstrukciju prišarafaljivanjem novih drvenih letvi, dasaka i dodatnih vijaka. Sve to osigurati će bezbrižno korištenje garniture još nekoliko mjeseci i godina.


nogice fotelja i trosjeda polakirajte


Vidljive drvene elemente izbrusite i polakirajte

Neki trosjedi i fotelje imaju vidljive drvene dijelove koji daju rustikalni sjaj ovome komadu namještaja. Ponekad se radi o prilijepljenim elementima, ponekad o nogicama koje osim u drvenom izdanju mogu biti i metalne. Ukoliko želite ovim vidljivim drvenim elementima udahnuti novi život, trebali biste ih očistiti, izbrusiti i nanovo polakirati.

Kako biste odradili iznad navedene korake potrebno vam je određeno znanje i strojevi. Ako se ne osjećate sigurno po pitanju navedenih radnji, vjerojatno je bolje da ovaj korak preskočite. Bilo kako bilo, drvene nogice uvijek možete zamijeniti novima – bilo drvenima, bilo metalnim. U većim trgovačkim centrima građevnim materijalom pronaći ćete razne vrste nogica – raznih dizajna, veličina i boja.


dubinsko čišćenje fotelje i trosjeda


Dubinski očistite trosjed ili sjedeću garnituru

Zamislite koliko se prljavštine, prašine i svih ostalih čestica s godinama korištenja nakupilo u vašoj sjedećoj garnituri. Želite li vašoj staroj garnituri vratiti stari sjaj – potrebno joj je dubinsko čišćenje. Nabavite usisivač s vodenim čišćenjem i potrebna sredstva za dubinsko čišćenje – kako biste u potpunosti uklonili sve nečistoće iz trosjeda ili sjedeće garniture. Vrlo polako i pažljivo usisavačem prođite kroz svaki djelić trosjeda i tako u potpunosti uklonite sve neželjene čestice koje su se godinama nakupljale na trosjedu.
 

Dubinsko čišćenje sjedeće garniture iznimno ja važno jer njime ne samo da uklanjate mrlje i nečistoće, već ujedno čuvate svoje zdravlje u budućnosti.

Prašina i neželjeni mikrobi nisu baš poželjan sustanar u vašem domu pa je dubinsko čišćenje jedan od važnijih koraka – planirate li zadržati staru garnituru još neko vrijeme.


Dodajte novu spužvu ako je potrebno

Trosjed i sjedeća garnitura s godinama djelomično izgube svoj prvotni oblik i udobnost, a što možete primijetiti već pri samom sjedanju na njih. Ukoliko osjetite da je sjedeća garnitura u nekim svojim dijelovima opuštena i strukturalno promijenjena – trebali biste razmisliti o dodavanju nove spužve na garnituru.
 

Proces zamjene ili dodavanja nove spužve nije jednostavan i biti će vam potrebno određeno znanje. Prije svega, potrebno je nabaviti spužvu određene debljine i karakteristika – koja će odgovarati vašem trosjedu, odnosno sjedećoj garnituri.

Nakon toga pažljivo uklonite spojke kojima je presvlaka trosjeda spojena na konstrukciju te zamijenite ili dodajte novu spužvu. Nakon toga, klamericom ponovno učvrstite tkaninu kako bi trosjed dobio svoj prvobitni izgled. Ukoliko vam se sve ovo čini komplicirano, rješenje možete potražiti u dodavanju svojevrsnog nadmadraca na trosjed.


obucite stari trosjed novom presvlakom


Obucite stari trosjed novom presvlakom

Finalni korak rekonstruiranja starog trosjeda svakako je presvlačenje novom presvlakom. Činjenica je da godine korištenja trosjeda neizbježno ostavljaju trag na trosjedu pa samim time on izgleda ishabano i dotrajalo. Posebice se to odnosi na trosjede presvučene kožom, kod kojih se uglavnom pojavljuju određena mikrooštećenja koja s vremenom prerastaju u potpuno vizualno neprivlačan trosjed.
 

Stoga, da biste starom trosjedu ili fotelji vratili predivan izgled, trebate se zaputiti u nabavku nove presvlake.

U trgovinama tkaninom možete pronaći mnoštvo različitih materijala i dizajna, koji će se savršeno uklopiti u vaš prostor. Istražite ponudu i pronađite novu presvlaku koja će vašem trosjedu ili sjedećoj garnituri vratiti predivan izgled. Na tržištu postoje i gotove presvlake koje dizajnom i karakteristikama odgovaraju raznim vrstama trosjeda i garnitura pa možete odabrati i neko takvo gotovo rješenje. U svakom slučaju – nova presvlaka zaokružiti će čitavu priču oko rekonstrukcije starog trosjeda, fotelje ili sjedeće garniture. 

Spremi

Hrvatski turizam u brojkama 2016.

​Nacionalni forum obiteljskog smještaja 29. do 30. ožujka u Splitu

Turizam u narančastom ili kako u ime turizma uništavamo svoje posebnosti i turističke adute

Ulaganje u namještaj i opremu apartmana može opravdati 5 do 10% više cijene noćenja

​Zašto je zlatna vaza važan element stvaranja modernog i luksuznog stila uređenja interijera?

Izvrsna turistička sezona - plod slučajnosti ili...?

Najbolji doručak je doručak kod domaćina

20 zabavnih činjenica o putovanjima i turizmu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zašto je važno obojati zidove prije početka nove turističke sezone?

Kako dekorirati sobu ili apartman za jesen - odlični savjeti za svakoga

Popularno: