Aktualno
4.2K

3 milijuna eura pomoći privatnim iznajmljivačima Crne Gore

Vlada Crne Gore izdvojit će 3 milijuna eura za pomoć iznajmljivačima privatnog smještaja, u sklopu trećeg paketa mjera pomoći turizmu u razdoblju do 2024. godine

Vlada Crne Gore je donijela treći paket socio-ekonomskih mjera u kojem je predviđena i subvencija za sektor privatnog smještaja.

"Imajući u vidu posebno snažan negativni učinak pandemije na poslovanje iznajmljivača privatnog smještaja, planirana im je podrška na osnovu evidentiranih smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju u iznosu od tri milijuna eura. Kriterij i model podrške će biti definirani posebnim programom Vlade”, stoji u tekstu mjera.

Prema crnogorskom Zakonu o turizmu, privatni iznajmljivač smije imati maksimalno 15 postelja u 7 smještajnih jedinica, a crnogorske Dnevne novine navode kako u Crnoj Gori ima preko 10 tisuća privatnih iznajmljivača i mnogo neregistriranih. 
 

Dugoročne mjere do 2024. godine

Crnogorski premijer Duško Marković je, u sklopu trećeg seta mjera, najavio pomoć turističkom sektoru u vrijednosti od 67,85 milijuna eura do 2022. godine i to samo kao kratkoročni set mjera. 

“Set uključuje subvencioniranje kamatne stope za reprogram kredita kod Investicijsko-razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka vrijedan 12 milijuna eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 milijuna eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencioniranom kamatnom stopom, subvencije za iznajmljivače privatnog smještaja vrijedne 3 milijuna eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju”, naveo je Marković.

 

PDV na ugostiteljske usluge 7 posto

Treći paket mjera predviđa i sniženje PDV-a na usluge pripremanja i posluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih sokova i kave. Snižena stopa PDV-a će biti 7%.
 

Dugoročni set mjera je vrijedan dodatnih 131,7 milijuna eura, što je zajedno oko 200 milijuna eura pomoći turizmu u periodu do 2024. godine

Dugoročne mjere će se najviše provoditi kroz kredite za hotelski sektor, turističku infrastrukturu i potporu ugostiteljstvu.

Zanimljiva je i mjera koja ustanovljuje novu kategoriju radnika - “Stalni sezonski radnik” će imati pravo na 60% plaće u mjesecima bez posla, od čega će 50% subvencionirati država.

Dugačak je popis mjera kojima crnogorska Vlada namjerava pomoći turističkom sektoru, nastaviti planirani razvoj i rad na konkurentnosti među Mediteranskim zemljama. Turistički djelatnici Crne Gore su zadovoljni i tvrde kako su mjere Vlade stručne i detaljne.
 

Hrvatska među najpogođenijim zemljama

Podsjetimo se, prema procjenama UN-a, globalni BDP bi mogao pasti za 1,5% pod utjecajem kraha turističkog sektora, a među najpogođenijim zemljama se našla i Hrvatska. Pad BDP-a u Grčkoj bi bio 10%, Italija i Hrvatska bi imale 8%, Portugal 6%, a u 15 najpogođenijih zemalja još ulaze Kenija, Maroko, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španjolska.  
 

Hrvatska se također našla i na listi zemalja za koje se procjenjuje da će imati najbrži pad plaća kvalificirane radne snage

I MMF predviđa crna vremena za Hrvatsku, Crnu Goru i BiH. Crna Gora je reagirala. Hrvatska je izglasala dva paketa mjera pomoći gospodarstvu od kojih posljednji u travnju. Mjere su mahom obuhvaćale razdoblje od 3 mjeseca, s mogućnošću produžetka na još tri. 

Spremi

​Sredstvo protiv plijesni – kako očistiti plijesan na zidu i može li se spriječiti

Božićne lampice: 7 savjeta za kupnju i postavljanje savršenih božićnih lampica

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

KVIZ UTORKOM: Koliko dobro poznajemo svoju domovinu?

Porez na kuće za odmor: Što trebaju znati iznajmljivači u 2024. godini?

Iznajmljivači apartmana, stiže novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti!

Turizam 2021. u brojkama - drukčija očekivanja gostiju i planovi za putovanja u 2022. godini

Humanitarna akcija: Iznajmljivači sa srcem

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Svjetska turistička organizacija raspisala natječaj za najbolje startupove u domeni održivog razvoja

Ljeto za pamćenje: Sezona sve bolja, obaraju se i neki rekordi

Popularno: