Aktualno
23.3K

e-Visitor preplašio iznajmljivače smještaja na crno?

U prvih 6 mjeseci ove godine, carinska inspekcija je podnijela prekršajne prijave protiv 40 ilegalnih iznajmljivača koristeći e-Visitor, a novom centralnom sustavu prijave i odjave gostiju pripisuje se i porast broja iznajmljivača za čak 7000

Uz pojačan nadzor turističke inspekcije, čini se da je i Carinska uprava odlučila `potegnuti´ i pošteno `isprašiti´ iznajmljivače smještaja na crno. Prema posljednjim izvješćima, u prvih 6 mjeseci ove godine, `palo´ je čak 40 ilegalnih iznajmljivača i to zahvaljujući e-Visitoru, centralnom sustavu prijave i odjave gostiju, čija je upotreba obvezna za sve iznajmljivače smještaja od ove godine.

Čini se kako više nećemo slušati žalopojke legalnih iznajmljivača kako `najbolje prolaze oni koji iznajmljuju neregistrirane kapacitete´. Svi oni koji oglašavaju smještaj na internetu, a nisu prijavljeni u sustav e-Visitor, potencijalna su meta carinske inspekcije čiji službenici imaju pristup centralnom sustavu. One koje zateknu u nedopuštenom obavljanju djelatnosti, čeka prekršajna prijava, zabrana poslovanja na zakonom propisani rok te novčane kazne od 20.000 do 50.000 kuna za pravne ili 10.000 do 30.000 za fizičke osobe.

Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK smatra kako suzbijanje sive ekonomije u turističkom sektoru ipak neće ići tako glatko. `Za kontrolu ilegalaca trebaju prijave, sudski nalozi, što ih najčešće demotivira jer je komplicirano. Ni e-Visitor to neće izmijeniti´, tvrdi Pinezić.


Porast broja iznajmljivača za više od 10 posto

S druge strane, iz Ministarstva turizma pristižu samo riječi hvale o učinkovitosti novog sustava. Pripisuju mu i porast broja iznajmljivača tvrdnjom da su se ilegalci uplašili novog sustava kontrole pa upravo zato prijavili svoje sive prihode. Naime, broj iznajmljivača turističkog smještaja ovu godinu je porastao čak za 7000, s prošlogodišnjih 67.000 na 74.000 koliko nas je sada.

Zanemaruje se pri tom brojka od 55.000 iznajmljivača koliko ih je bilo godinu prije toga. `Boom´ domaćeg tržišta iznajmljivanja smještaja, s godišnjim porastom od preko 10 % u posljednjih nekoliko godina, ne iznenađuje s obzirom na devastirano domaće gospodarstvo i nisku stopu zaposlenosti. Budućnost hrvatskog turizma stručnjaci ocjenjuju na različite načine, ali u jednom se slažu svi.
 

Ponuda smještaja je premašila potražnju i zato velik broj postelja ostaje prazan iako je gotovo sam vrhunac sezone

Iznajmljuje se jeftinije pa se tako na obali mogu naći 4-krevetni apartmani po cijeni već od 30 eura te ležajevi od 6 do 8 eura. Stručnjaci apeliraju da se ne spuštaju cijene, već da se radi na kvaliteti smještajne ponude te da se razmotre mogućnosti udruživanja iznajmljivača u difuzne hotele ili različite klastere kojima se normira kvaliteta smještaja u apartmanima, sobama i kućama za odmor.
 

Za veću vidljivost, udružimo se

Dosadašnja praksa je pokazala kako iznajmljivači zaziru od takve vrste udruživanja, ali se tijekom protekle godine pojavio zanimljiv trend. Sve više iznajmljivača se udružuje na lokalnoj razini te na različite načine pridonose brendiranju destinacije i njenoj kvalitetnijoj promociji na svjetskom turističkom tržištu. Možda je najsvježiji primjer Udruga Moja Šolta koja je u manje od godine dana okupila gotovo 200 članova ili Pučišća čiji su mještani sami osmislili i napisali prezentacijsku mapu svoje destinacije.

U međuvremenu, kvalitetu smještaja kontroliraju turistički inspektori kojima se spočitava da `traže dlaku u jajetu´ na temelju zastarjelih Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji čime se ne jamči visina kvalitete usluge. Pravi inspektori su zapravo gosti jer dobra recenzija je najbolja reklama. I dok broj iznajmljivača svakodnevno raste, a sezona je u punom zamahu, nabacimo osmijeh jer briga o gostu je naše najisplativije poslovno ulaganje i dobar put ka opstanku na podivljalom domaćem tržištu iznajmljivanja turističkog smještaja. 
Spremi

Silvija Podoljak: Turistički aduti Slavonije su brižno gostoprimstvo, aktivni turizam, kultura i sjajna enogastronomija

​Kamin na struju: 8 razloga zašto ugraditi električni kamin u apartman

5 razloga zašto je Facebook bolji od Google AdWordsa za oglašavanje smještaja

Gosti traže maksimalnu fleksibilnost politike otkazivanja

Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla?

11 pravila kod uređenja apartmana za iznajmljivanje

Božićni običaji u Hrvatskoj - što ćemo jesti za blagdane?

7 koraka do bolje sezone koji ne uključuju sjedenje s natpisom uz cestu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Iznajmljivači, oprez! Turistička inspekcija najavila pojačan nadzor

Istra Bike&Bed – Natječaj za poticanje raznolikosti ponude privatnog smještaja

Popularno: