Aktualno
510

Italija, Francuska i Španjolska prednjače po džeparenju turista

Džeparenje turista je često na popularnim turističkim odredištima. Sve češće je i u nekim sjevernijim europskim zemljama

Jedna od najgorih noćnih mora svakog turista je džeparenje. Ostati bez novca i dokumenata u stranoj zemlji strašno je. Masovni turizam i džeparenje se međusobno privlače. Što je metež veći, što su veće gužve, to su veće i šanse da nam netko u džep ruku zavuče.

Iako nitko nikada nije odustao od putovanja zbog straha od džeparenja, dobro je znati da Hrvatska nije među europskim zemljama koje su poznate po velikom broju džeparoša i opljačkanih turista. Hrvatska je već dugi niz godina jedna od najsigurnijih zemalja pa čak ni ljetne gužve nisu plodno tlo za lopuže koji vrebaju (pre)opuštene turiste.

U travnju ove godine britanski stručnjaci za putno osiguranje izbacili su još jednu analizu recenzija destinacija diljem Europe pa rangirali 10 zemalja s najvećim brojem slučajeva džeparenja.


U Italiji se krade posvuda, u Francuskoj uglavnom po ulicama Pariza

Najveći broj pokradenih turista doma se vraća iz Italije. Prema analizama stručnjaka, u Italiji možemo biti pokradeni bilo gdje i bilo kada. Rimski Koloseum, Fontana di Trevi i Panteona, kao i Duomo u Milanu i Gallerie Degli Uffizi u Firenci, sve su to turističke atrakcije čiji posjetitelji su često bili pokradeni.
 

Druga na listi zemalja s velikim brojem džepnih krađa je Francuska. Za razliku od Italije, svi pokradeni turisti su prijavili džeparenje u Parizu, po pariškim atraktivnim lokacijama

Španjolska je zauzela treće mjesto na indeksu džeparenja, s čuvenom Las Ramblas u Barceloni kao najgorim turističkim mjestom za biti pokraden.


Krade se i u Njemačkoj, Poljskoj, Irskoj

Na četvrtom mjestu nije, kako bismo možda mogli pomisliti, još jedna mediteranska zemlja. Tu je Njemačka koja također bilježi porast džeparenja. Krađa se u Njemačkoj može dogoditi bilo gdje, ali ipak su najpogođenija turistička žarišta, posebno ulice Berlina.

Peta je još jedna sjeverna zemlja - Nizozemska, također popularno odredište turista i džepara sa svih strana svijeta. Šesti je Portugal, sedma Turska. Na osmom mjestu se nalazi Grčka, deveto mjesto pripada Poljskoj, deseta je Irska.

Nije lako zaštititi se od džeparoša jer je su to majstori od zanata. Nitko ne želi turistima poručiti da se ne opuste na putovanju i da se ne prepuste uživanju u razgledavanju i kušanju čari popularnih turističkih odredišta. Ipak, dragocjenosti radije ostavimo u sefu i u smještaju, u izlaske ponesimo samo ono najnužnije. Koristimo male torbice uz tijelo, odvojimo novac i dokumente. Uživajmo, i žrtve džeparenja imaju doživljaj za pamćenje.
Spremi

Umjetno božićno drvce: Koje su prednosti i nedostaci umjetnog božićnog drvca?

Iznenadite svoje goste, baldahin za krevet nije rezerviran samo za djevojčice

Fleksibilne cijene smještaja ne znače spuštanje vrijednosti naših usluga

Rabljeni namještaj u apartmanu ili kući za odmor - gdje ga pronaći i na što pripaziti

Snijeg i turizam: Donosi li snijeg mogućnost razvoja novog oblika turizma u Hrvatskoj?

Kulturne konferencije – kulturne težnje hrvatskog turizma

​Cappelli o PDV-u, legalizaciji, rekategorizaciji obiteljskog smještaja i kreditima HBOR-a

Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Više od 22 posto povoljniji letovi iz SAD-a za Split i Dubrovnik još uvijek čekaju svoje putnike

10 zanimljivosti o hrvatskim otocima, otočićima i hridima

Popularno: