Dizajn
21.2K

​Terarij za biljke - zeleno srce apartmana

Zelenilo u apartmanima i kućama za odmor doprinosi osjećaju ugode i zadovoljstva gosta, ali je teško ga održavati ili očekivati od gostiju da to čine umjesto nas. Terarij za biljke je idealno rješenje jer biljke u njemu uspijevaju bez puno nježnosti i pažnje zbog efekta staklenika kojeg osigurava

Ako ste ikada pokušali uzgojiti mesožderku, onda znate kakva je to muka. Koliko ta mala okrutna i proždrljiva biljčica traži nježnosti, vlažnosti i pažnje. Međutim, terariji su mjesto gdje se vlaga zadržava dugo i idealni su za uzgoj mesožderki i sličnog bilja koje treba stalnu vlagu i toplinu.

Terarij za biljke


Terariji su obično staklenke u kojima je posađeno mnogo biljaka kako bi se među njima sakrili neobični kućni ljubimci, poput kameleona, aligatora, zmija ili kornjača. Oni su fantastičan način za unošenje duha prirode unutar četiri zida, a super je i što možemo zadržati samo biljke, bez životinja koje migolje u tom zelenilu.
 

Terarij za biljke još nazivamo vrtom u boci i sjajni su za sve nas pomalo otuđene od prirode, za koje je bilo kakav vlastiti vrt prava znanstvena fantastika.

Posuda ne mora biti nužno staklena, zanimljive su i neprozirne zdjele koje oblikuju prostor dozom mističnosti. 

Terarij za biljke


Biljke za terarij

Za izradu terarija za biljke dovoljno je pronaći boce, zdjele ili vaze neobičnog oblika, u koje ćemo staviti zemlju, šljunak i kamenčiće te biljke. U terariju lako možemo uzgajati i male kaktuse i druge sukulente, paprat ili palmu, a zalijevanje gotovo da možemo i zaboraviti.

Terarij za biljke


Na dno terarija stavlja se šljunak ili nekoliko komada većeg kamenja. Takva podloga služi za zadržavanje viška vode iz korijena biljke, ali i kao izvrsna dekoracija. Na nju se stavlja tanak sloj drvenog ugljena, a potom zemlja za cvijeće u sloju od kojih pet centimetara.
 

Za postavljanje zemlje i ugljena u terarij, najbolje je koristiti lijevak, posebice ako ste izabrali bocu ili vazu uskoga grla.

Terarij za biljke


Kako održavati terarij za biljke?

Nakon zemlje, slijedi biljka. Ako je usko grlo na vašem mini terariju, pomozite si s dva štapića (poput onih za ražnjiće) te pomoću njih spustite biljčicu u terarij i zatrpajte zemljom njeno korijenje. Terarij je tada gotov da zakuca zelenim dahom prirode. Potrebno ga je povremeno orošavati, tj. pojiti biljke pomoću raspršivača.
 

Terarij ne smije biti na direktnom udaru sunčevih zraka niti blizu izvora topline, ali mora imati dovoljno svjetla za uspješan razvoj biljnog života u njemu.

Postoje i biljke kaktusi koje se sade u pijesak, pri čemu možemo izabrati različite vrste i boje pijeska kako bi se dobio poseban efekt. Mini terarij možemo i objesiti što štedi prostor, a nudi nezaboravan dojam elegancije i topline interijera.

Terarij za biljke

Postavite li terarij u vaše apartmane, otkrit ćete ubrzo da su se vaši gosti zaljubili u njega! Probajte.

Spremi

​Horizontalno povezivanje: Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj

Adrenalinski turizam - probudite dijete u sebi

Turistička članarina još 5 % manja?

Akontacija za smještaj: Ima li gost pravo na povrat novca

Vodič kroz porezni sustav za iznajmljivače smještaja u Hrvatskoj

Iznajmljivanje smještaja – tko se boji inspekcije još?

Advent 2017: Adventska putovanja u bolje danas ću, sutra ću

Domaćin na hrvatski način: Circle of life privatnog smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako ugradbene pećnice uklopiti u kuhinje apartmana i kuća za odmor

Uređenje blagovaonice: Mali prostor, puno gostiju

Popularno: