Aktualno
2.1K

10 zanimljivosti o hrvatskim otocima, otočićima i hridima

KVIZ UTORKOM: Hrvatski otoci su nepresušno vrelo inspiracije i intrige, prirodna ljepota koja ne prestaje očaravati domaće i turiste

Otočarenje možda nije riječ koja će se pronaći u rječniku domaćih riječi, ali je svakako pronašla put do jezika i srca svih koji otoke posjećuju i vole. Otočarenje je vrlo blisko pojmu "sanjarenje" jer u suštini opisuje vrijeme koje provodimo na otocima, u sanjarenju ili kao rezultat dugog sanjarenja o otoku, o otočkim pojmovima vremena, nenadmašnoj ljepoti mora koje otok izdvaja i odvaja od svega što kopno, sa svojim žurbama i moranjima, predstavlja.

O otocima je najljepše pisao Predrag Matvejević u "Mediteranskom brevijaru" pa ćemo pustiti njegovim riječima da nas prevezu do otoka...

"Otoci su osobita mjesta. Razvrstavaju se na mnogo načina: koliko je koji udaljen od prve obale, kakav je kanal što ga od nje dijeli, može li se prijeći na vesla: tu se najbolje vidi koliko more doista spaja, a koliko razdvaja. Razlikuju se i po izgledu ili dojmu koji odaju: jedni kao da plove ili tonu, drugi kao da su usidreni ili okamenjeni; ovi su samo ostaci kopna, otrgnuti i nedovršeni, oni su se pravovremeno odvojili i postali samostalni, manje ili više dovoljni sami sebi. Neki su u potpunu neredu i rasulu, na nekima je opet sve na svom mjestu tako da se čini kako je tu moguće uspostaviti idealan poredak. Otocima se pridaju ljudska obilježja i raspoloženja: i oni su osamljeni, tihi, žedni, goli, pusti, nepoznati, ukleti, ponekad sretni ili blaženi..."

"Otoci često postaju mjestima sabranosti ili smirenja, kajanja ili ispaštanja, izgona ili zatočenja: otud toliki samostani, zatvori i azili na njima, ustanove što ponekad dovode do krajnosti otočni položaj i sudbinu. I oni najsretniji, poput Atlantide, tonuli su u more zajedno s gradovima i lukama na njima. Zajednička je osobina većine otoka iščekivanje onog što će se dogoditi. I najmanji među njima čekaju barem brod koji treba pristati, vijesti koje donosi, prizor ili događaj. Otočani imaju više vremena za čekanje nego drugi: čekanje je obilježje njihova vremena..."

 

 

Spremi

Koliko trebaju iznositi brzine interneta u apartmanu i zašto?

Turizam 2024.: Štednja bi mogla promijeniti pravila igre

Rekordna visina prihoda od turizma, dobit sektora ugrožena rastom cijena energenata

Zašto wellness turizam nije rezerviran samo za hotele i kako nam može donijeti rezervacije izvan sezone

Uradi sam: Tegle za cvijeće od drva i bakra

Kako potaknuti kreativnost koja je ključna za uspjeh

Mali blagovaonski stolovi – iznimno važan detalj svakog apartmana

150 bespovratnih eura za financiranje marketinških aktivnosti privatnih iznajmljivača grada Rovinja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Italija, Francuska i Španjolska prednjače po džeparenju turista

5 načina za smanjivanje otkazivanja rezervacija

Popularno: