Uradi sam
7.7K

Uradi sam: Pleteni namještaj neodoljivog šarma

Ako znate plesti. zašto ne biste probali isplesti nešto drugačije, nešto što nisu samo džemperi, šalovi i kape. Zašto ne biste u vuneno ruho odjenuli neke od komada svojeg namještaja koje je izgubilo svoj sjaj i tako oduševili goste koji traže unikatan i poseban smještaj?

Pletenje je bilo popularno u vrijeme mladosti naši baka i prabaka, međutim, kao i mnogo toga, i ova se stara djelatnost ponovno vraća u modu. I dok će većina isplesti kakve čarape ili pulover, odnosno odjeću, drugi će posegnuti za pletaćim iglama i dekorirati svoj životni prostor, odnosno ukrasit će postojeći namještaj. Evo kako.

Pleteni namještaj

Britanska dizajnerica Melanie Porter smatra se predvodnicom pokreta pletenja namještaja. No, ono po čemu je ova dizajnerica posebna jest i činjenica da koristi ogromne pletaće igle zbog kojih nastaje uzorak s velikim čvorovima što daje poseban, jedinstven izgled.

Pleteni namještaj
 

Pleteni namještaj - od vaza do ormara

Dizajnerica je sve započela ukrašavanjem običnih stolaca komadima pletenog materijala. Kaže kako je feedback bio toliko pozitivan da je odlučila stvoriti svoj brend i tako krenuti sasvim drugim smjerom u životu.

Pleteni namještaj

Od tada, ova vesela dizajnerica u svoje pletene komade oblači baš sve što joj se svidi ili što joj dođe pod ruku – čak i lustere, vaze, potom kauče, fotelje, stare otomane, vješalice, a posebna su joj poslastica stvaranje pletenih ukrasnih jastučića.

Pleteni namještaj


Recikliranje starih pulovera za novi pleteni namještaj

Melanie kaže kako je njezina obitelj imala veliki utjecaj na izbor karijere, ali i ideje koje dobiva jer mnogo je toga iskopala iz bakine stare škrinjice. Također, voli uzimati već korištene materijale za pletenje, dakle rasparati nešto što je prije korišteno, a više nema praktičnu primjenu, osim skupljanja prašine, te mu udahnuti novi život, čime cijela priča dobiva i ekološku notu.

Pleteni namještaj

Britanska dizajnerica nije sama pa je tako njezinih sljedbenika sve više, odnosno ljudi se sve više vraćaju pletenju i stvaraju jedinstvene ukrasne predmete te osvježavaju svoj životni prostor. Pletenje tako postaje tradicionalna i suvremena umjetnost. Melanie dio svojih radova napravi i na pletaćoj mašini, ali ističe kako ih uvijek, baš uvijek, završava ručno.

Pleteni namještaj

Ono što je posebno u ukrašavanu namještaja pletaćim iglama jest činjenica da je samo vaša mašta prava granica, sve ostalo vam je na raspolaganju. Ono što će neke posebno oduševiti jest i činjenica da dizajnerica s početka priče koristi sve vrste raspoloživih materijala za pletenje, a često plete i mornarskim užetom. Probajte!
Spremi

Što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu 2016.

Konferencija 3T 2021.: Kako preživjeti pandemiju?

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

HBOR i MINT: Krediti za privatne iznajmljivače s kamatom od 2 posto

​Sportski turizam - zašto se o njemu toliko priča?

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Domaći turizam je prilika za razvoj inovativne turističke ponude i produljenje sezone

Deklaracijom o hrvatskom prostoru arhitekti poručuju: “Stanje je alarmantno… Prostor se može potrošiti i prestati biti turistička atrakcija!”

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Bojanje zidova: Što vam je sve potrebno da to uradite sami?

Recepti za bakalar - od hladnih mora do toplih blagdanskih blagovaonica

Popularno: