Uradi sam
6.4K

Uradi sam: Pleteni namještaj neodoljivog šarma

Ako znate plesti. zašto ne biste probali isplesti nešto drugačije, nešto što nisu samo džemperi, šalovi i kape. Zašto ne biste u vuneno ruho odjenuli neke od komada svojeg namještaja koje je izgubilo svoj sjaj i tako oduševili goste koji traže unikatan i poseban smještaj?

Pletenje je bilo popularno u vrijeme mladosti naši baka i prabaka, međutim, kao i mnogo toga, i ova se stara djelatnost ponovno vraća u modu. I dok će većina isplesti kakve čarape ili pulover, odnosno odjeću, drugi će posegnuti za pletaćim iglama i dekorirati svoj životni prostor, odnosno ukrasit će postojeći namještaj. Evo kako.

Pleteni namještaj

Britanska dizajnerica Melanie Porter smatra se predvodnicom pokreta pletenja namještaja. No, ono po čemu je ova dizajnerica posebna jest i činjenica da koristi ogromne pletaće igle zbog kojih nastaje uzorak s velikim čvorovima što daje poseban, jedinstven izgled.

Pleteni namještaj
 

Pleteni namještaj - od vaza do ormara

Dizajnerica je sve započela ukrašavanjem običnih stolaca komadima pletenog materijala. Kaže kako je feedback bio toliko pozitivan da je odlučila stvoriti svoj brend i tako krenuti sasvim drugim smjerom u životu.

Pleteni namještaj

Od tada, ova vesela dizajnerica u svoje pletene komade oblači baš sve što joj se svidi ili što joj dođe pod ruku – čak i lustere, vaze, potom kauče, fotelje, stare otomane, vješalice, a posebna su joj poslastica stvaranje pletenih ukrasnih jastučića.

Pleteni namještaj


Recikliranje starih pulovera za novi pleteni namještaj

Melanie kaže kako je njezina obitelj imala veliki utjecaj na izbor karijere, ali i ideje koje dobiva jer mnogo je toga iskopala iz bakine stare škrinjice. Također, voli uzimati već korištene materijale za pletenje, dakle rasparati nešto što je prije korišteno, a više nema praktičnu primjenu, osim skupljanja prašine, te mu udahnuti novi život, čime cijela priča dobiva i ekološku notu.

Pleteni namještaj

Britanska dizajnerica nije sama pa je tako njezinih sljedbenika sve više, odnosno ljudi se sve više vraćaju pletenju i stvaraju jedinstvene ukrasne predmete te osvježavaju svoj životni prostor. Pletenje tako postaje tradicionalna i suvremena umjetnost. Melanie dio svojih radova napravi i na pletaćoj mašini, ali ističe kako ih uvijek, baš uvijek, završava ručno.

Pleteni namještaj

Ono što je posebno u ukrašavanu namještaja pletaćim iglama jest činjenica da je samo vaša mašta prava granica, sve ostalo vam je na raspolaganju. Ono što će neke posebno oduševiti jest i činjenica da dizajnerica s početka priče koristi sve vrste raspoloživih materijala za pletenje, a često plete i mornarskim užetom. Probajte!
Spremi

Certificirana edukacija za pružatelje usluga pustolovnog turizma u Rijeci, Puli i Splitu

Iznajmljivanje vikendice: Kako započeti s iznajmljivanjem i koliko je novca moguće zaraditi?

Fiskalizacija za iznajmljivače pred vratima?!

Koliko trebaju iznositi brzine interneta u apartmanu i zašto?

Budite drugačiji! Snimanje dronom i profesionalna fotografija izdvajaju oglas iz mase sličnog smještaja

Koji su uvjeti prelaska granice RH za goste iz trećih zemalja

Nauljeni parket: Je li se pametno odabrati parket premazan uljem?

Novi list, Glas Istre i HTZ ujedinjeni u potrazi za najboljim domaćinima u Hrvatskoj

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Bojanje zidova: Što vam je sve potrebno da to uradite sami?

Recepti za bakalar - od hladnih mora do toplih blagdanskih blagovaonica

Popularno: