Dizajn
9.5K

8 jednostavnih rješenja: Kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman?

Imate prostoriju u vašem domu koja izgleda maleno i skučeno? Zanima vas kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman? Tražite jednostavno i brzo rješenje kako bojama i namještajem učiniti sobu većom?

Pravilan odabir boja i namještaja može uvelike utjecati na vizualni osjećaj veličine sobe. Pogrešan odabir boja i namještaja malenu sobu učinit će još manjom, dok ćete ispravnim izborom postići da vaša soba izgleda puno veća nego što jest (po kvadraturi). U malenim sobama i prostorijama svaka dekorativna odluka je iznimno važna, kako bi prostor izgledao veće i komfornije.

Imate li malenu prostoriju koju želite učiniti vizualno većom kako biste se vi i vaši gosti osjećali ugodnije i opuštenije – u nastavku vam donosimo 8 jednostavnih savjeta za uređenje prostora. Pojasnit ćemo vam kako jednostavnim promjenama i uz malo uloženog novca – možete sobu (ili stan) učiniti vizualno većom i prostranijom.


kako vizualno povećati sobu ideje
 

Minimalizam i jednostavnost za vizualno veću prostoriju

Previše namještaja, slika i ostalih detalja u prostoriji samo će vizualno smanjiti prostor. Stoga, želite li vizualno povećati sobu, studio ili apartman – riješite se svih suvišnih stvari i težite ka minimalizmu. Pristupom minimiziranja detalja vaša će prostorija izgledati prostranije i veće, a fokus će ostati na važnim elementima prostorije.

Kako biste vizualno povećali prostor, najprije se riješite suvišnog namještaja koji se nalazi u prostoriji. Nakon toga, maknite sa zida sve suvišne slike i ukrase te zadržite samo ono što se uklapa u prostor. U konačnici, kako bi soba vizualno izgledala veće i prostranije – neka u sobi ostane samo ono što smatrate nužnim i vrijednim.


bijela boja u sobi ideje


Bijela boja na svakom koraku

Bijela boja vizualno povećava prostoriju, tako da je za dojam veće sobe ili stana potrebno što više površina ofarbati u bijelu boju. Bijela boja prirodno prihvaća svjetlost koja dopire izvana i na taj način čini prostor svjetlijim, prostranijim i ugodnijim.
 

Osim bijele boje, za vizualno povećanje sobe možete se koristiti i ostalim svjetlijim nijansama boja, kao što su svijetlo-siva, svjetlo-plavkasta, svjetlo-žuta, itd.

Svijetle nijanse boje trebali biste koristiti na svakom koraku, odnosno na što više površina. Zidovi obojeni u bijelo dodatno će "otvoriti" prostoriju, dok će bijelo obojeni plafon pomoći da soba izgleda viša i prostranija. Bijelu boju također možete kombinirati i sa svijetlim namještajem, kao i sa svim ostalim dekorativnim elementima unutar prostora.


Velika ogledala za povećanje prostorije

Ogledala su jedan od najlakših i najbržih način kako neku prostoriju učiniti vizualno većom. Pomno postavljena ogledala reflektiraju ostale površine u prostoriji i samim time pružaju osjećaj prostranosti. Preporuka je koristiti veća ogledala koja se prirodno uklapaju u prostor jer time značajno podižete dojam veličine sobe ili stana.

Za što bolje rezultate možete kombinirati velika i manja ogledala. Kako biste postigli što veću vizualnu prostranost, predlažemo da testirate različite pozicije ogledala u sobi ili stanu te pomno odlučite gdje ćete postaviti koje ogledalo. Sigurni smo kako ćete kvalitetnim odabirom pozicije ogledala sobi osigurati veću vizualnu prostranost i bolji osjećaj ugode.


bijela boja u prostoriji ideje


Prozori bez zavjesa ili s poluprozirnim zavjesama

Mala soba, stan ili apartman nužno treba dovoljno prirodne svjetlosti kako bi izgledao veće. Prirodno svjetlo sjajan je temelj vizualne prostranosti pa trebate vašoj prostoriji osigurati što više prirodnog svjetla.

Najbolje rješenje za što više svjetla svakako su prozori bez zavjesa kroz koje, bez zadrške, dopire svo dnevno svjetlo. Ipak, prozori bez zavjesa nisu uvijek idealno rješenje, pogotovo ako imate znatiželjne susjede koje zanima što se događa u vašoj kući ili stanu.
 

Drugo kvalitetno rješenje su poluprozirne zavjese (u svijetlim nijansama boja) koje se protežu od stropa do poda sobe

Takve će zavjese propustiti dovoljnu količinu svjetla, vizualno će povećati visinu prostorije, a ujedno će spriječiti neželjene poglede susjeda.


prozori bez zavjesa cimerfraj


Kreativna viseća rasvjeta

Pomno odabrana rasvjeta može itekako doprinijeti vizualno većoj prostranosti sobe ili stana. Stručnjaci savjetuju kako biste u malim prostorijama trebali eksperimentirati s kreativnom visećom rasvjetom koja će prostoriji udahnuti jednu sasvim novu dimenziju. Iako se na prvu možda ne čini toliko važnom, rasvjeta može itekako doprinijeti boljem vizualnom dojmu prostora.

Veću vizualnu prostranost postići ćete postavljanjem kreativne viseće lampe, odnosno više lampi u nizu. Dopustite kreativnosti slobodu pa se zaigrajte raznim kombinacijama, no pripazite da ne narušite strukturu prostora. Birajte lampe u kontrastnim bojama kako bi se isticale u prostoru i samim time doprinijele osjećaju veće prostranosti.


Oslobodite prolaze grupiranjem namještaja

Ako se osoba "spotiče" na svakom koraku u sobi ili stanu, sasvim sigurno će osjećati određenu skučenost i smatrat će prostor malenim.
 

Iako bi prema nekoj logici namještaj trebalo razmjestiti u kutove prostorije kako bi se osigurala bolja protočnost, nekada je još bolje rješenje grupiranje namještaja s ciljem oslobađanja više slobodnog prostora

Ulaskom u sobu ili stan osoba mora osjetiti svojevrsnu protočnost, koja daje dojam prostranosti određenog prostora. Samim time, nikako nemojte namještaj nagurati odmah do ulaza u prostoriju, ali isto tako izbjegavajte namještaj na svakom koraku. Ako je potrebno, namještaj grupirajte u određenim dijelovima prostora, kako biste dobili dojam vizualno većeg stana.


multifunkcionalan namještaj u stanu


Multifunkcionalan namještaj oslobađa dodatni prostor

Multifunkcionalan namještaj veliki je hit u vremenima kada mnogi od nas žive u malenim stanovima i skučenim domovima.
 

Namještaj osmišljen kako bi zadovoljio više različitih uloga, često je savršeno rješenje za vizualno povećanje određenih malih prostora

Primjerice, trosjed koji se u nekoliko sekundi može pretvoriti u krevet ili stolić koji ujedno može poslužiti kao mini ormar za spremanje raznih stvari – odlično su rješenje za male sobe i stanove. Danas na tržištu postoji mnoštvo multifunkcionalnog namještaja, a na vama je da odaberete (ili sami kreirate) ono što najviše odgovara vašem interijeru.


namještaj prema dimenzijama prostora


Namještaj proporcionalan dimenzijama prostora

Postavljanje glomaznog i visokog namještaja u malene i skučene prostore česta je greška koju rade mnogobrojni vlasnici domova. Naime, veliki namještaj nepotrebno krade slobodan prostor u prostoriji pa samim time prostorija izgleda puno manja nego što zaista jest. Kako biste vizualno uskladili namještaj s prostorom, svakako pripazite na veličinu namještaja.
 

U malenoj sobi, stanu ili apartmanu koristite niski namještaj koji će vizualno povećati prostoriju

Također, namještaj sa nogicama kod kojeg svjetlost prolazi i ispod namještaja osigurati će bolji dojam otvorenosti i prostranosti. Svjetlije nijanse namještaja čine prostoriju vizualno većom. No, ako su zidovi u prostoriji bijeli, slobodno se poigrajte i nekim kontrastnim bojama.

 
Želite li sobu, stan ili apartman učiniti većim, svakako isprobajte savjete koje smo naveli. U malenoj prostoriji, svaki detalj igra veliku ulogu pa vrijedi pažnju posvetiti pravilnom odabiru boja, dekoracija i namještaja. Budite kreativni i pronađite svoja rješenja i odgovor na pitanje - kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Opremanje apartmana za osobe s invaliditetom

"Postaje li Hrvatska preskupa strancima za odmor?"

Dolce far niente: Kada idem na odmor, samo želim jesti, piti i ležati (na suncu)

Zadar ili Rijeka nove kruzing destinacije umjesto Venecije?

Medico Home madraci: Kakav madrac se najviše isplati kupiti za turističke ležajeve?

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

`Da bi bili puni čitavu godinu, moramo neprestano pričati priče, utemeljene i iskrene´

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

​Gradnja bazena: Kako odabrati idealne pločice za bazen?

Popularno: