Aktualno
4.3K

Osvetnički turizam - prilika za brži oporavak industrije putovanja?

Osvetnički turizam su sva putovanja koja pokreće inat prema trenutnoj situaciji i epidemiološkim mjerama. Sve više je turista osvetnika koji planiraju putovati češće, nego što su to činili u vremenima prije pandemije...

Osvetnički turizam nije nam nov pojam, spominjali smo taj fenomen na ovim stranicama i ranije. Na neki način svoj, i prošla uspješna turistička sezona je pomalo plod osvete jer su se mnogi naši gosti zaputili na odmor u Hrvatsku u inat ograničenjima i ECDC korona karti koja se u kolovozu polako počela crvenjeti i na ovim prostorima.

Pojam osvetničkog turizma je prva, možda, skovala indijska vlada u prošloj godini. Tamošnja epidemiološka situacija nije bila naročito bajna početkom prošle godine. Pratili smo zabrinuto vijesti o punim bolnicama, mrtvima čak i na ulicama. Međutim, čim se situacija malčice smirila, Indijci, željni slobode, počeli su putovati. Njihova vlada nije bila zadovoljna takvim ponašanjem pa je indijsko ministarstvo zdravstva izdalo upozorenje turistima osvetnicima da ih podsjeti kako bi osvetoljubiva putovanja mogla poništiti sav dotadašnji napor u borbi protiv virusa.
 

Kome se, zapravo, osvećuju turisti iz inata? U prvom redu, osveta je to SARS-CoV-2 virusu (i njegovim mutacijama), a potom i mjerama za suzbijanje širenja zaraze pa, posljedično, i vladama svijeta koje nužne mjere propisuju i donose

Osveta je to situaciji u kojoj smo se svi zatekli, situaciji u kojoj je turizam postao najveći simbol slobode, upravo zbog ograničenja koja su najizraženija u (ne)slobodi prelazaka međunarodnih granica.


2022. godina putovanja iz inata

I dok je još krajem 2020. i početkom 2021. turistički sektor vapio za ujednačavanjem pravila prelaska granica u EU i šire, ona se i danas razlikuju od države do države, a većina zemalja inzistira na prihvatu isključivo cijepljenih osoba pri čemu jedna doza najčešće nije dovoljna. No, turisti osvetnici spremni su na sve kako bi putovali.
 

Stručnjaci predviđaju da će 2022. godina biti godina putovanja iz inata, a mnogi su anketirani turisti u brojnim anketama na raznim turističkim tržištima izjavljivali su kako namjeravaju putovati više, nego u vremenima prije pandemije

Putovati više da bi nadoknadili sve vrijeme provedeno u izolacijama, među četiri zida, s manje kontakata, druženja i lišeno doživljaja, a puno frustracije i trauma, straha i neizvjesnosti. U takvom okruženju, planiranje putovanja je slamka nade i spasa. Ipak, planiranje putovanja je nezahvalno kad ne možemo biti sasvim sigurni ni u planove za sutra jer se možemo razboljeti, može nam biti propisana izolacija ili se mogu promijeniti pravila prelaska granica. 

Zato last minute rezervacije i rezervacije smještaja s fleksibilnom politikom otkazivanja još uvijek su popularni, a osvetnički turizam najčešće pokreće impuls i odluka u posljednji čas, iz revolta. Najpoželjnije destinacije putnika osvetnika su one koje nude prirodna bogatstva i puno prilika za boravak na otvorenom. Dosta nam je zidova, a na otvorenom se sporije i širi mučna zaraza. 

 

Osvetnički turizam za 14% više putnika

Hoće li osvetnički turizam ubrzati oporavak industrije putovanja? Mišljenja stručnjaka su podijeljena. Prije pandemije, turizam je bilježio stalan rast. Od 1980. godine do 2019., broj međunarodnih dolazaka u svijetu je skočio s 277 milijuna na čak 1,5 milijardu. Tek dvije su krize u međuvremenu negativno utjecale na turističke migracije - epidemija SARS-a 2003. i globalna financijska kriza 2009. Sada, u usporedbi s krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa, te dvije krize izgledaju kao sitne promjene na krivulji rasta (infografika niže).

turistički dolasci od 1990. infografika

Većina stručnjaka potpuni oporavak turizma očekuje tek 2024. godine ili kasnije. Trećina vjeruje u izjednačavanje broja dolazaka s pretpandemijskom godinom već iduće 2023. godine, a 63% smatra da će se to dogoditi kasnije. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) predviđa da će 2022. rezultirati s 30 do 78% više turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. To bi bilo tek oko 50% prometa na svjetskoj razini od prije pandemije.

No, ako se vratimo na početak ove priče i opet skoknemo do Indije, naići ćemo na jednu pozitivnu vijest koju dugujemo mnogim malim, ali značajnim osobnim osvetama. Indijska zračna luka u Goi je u prosincu 2021. premašila broj putnika iz prosinca 2019. za 14%. Iako je ukupni turistički promet u Indiji daleko ispod pretpandemijskih razina, ta brojka pokazuje da je osvetnički turizam stvaran i budi nadu u skorašnji oporavak i povratak na turističke rezultate starih dobrih normalnih vremena. 

Spremi

Dani hrvatskog turizma: Domaćica godine je Vjera Matulić, privatna iznajmljivačica sa srcem

Globalna turistička inicijativa protiv plastike

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

Vishing, phishing, smishing - sezona je tu, a s njom stižu krađe identiteta i sve domišljatiji prevaranti

Božićni borovi: Kako ukrasiti božićno drvce i stvoriti predivnu blagdansku atmosferu?

7. nacionalni Forum obiteljskog smještaja održat će se u zagrebačkom Westin hotelu

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

Zidna ogledala: Top 10 savjeta za odabir idealnog ogledala za vaš dom

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako unijeti iCal URL u Apartmanija.hr korisničkom sučelju radi sinhronizacije kalendara?

Škotska kuna na hrvatskom euru - kakve veze autorsko pravo ima s iznajmljivačima obiteljskog smještaja?

Popularno: