Uradi sam
16.2K

Uradi sam: Kako riješiti problem (pre)kratke zavjese za prozor?

Zavjesa vam se čini prekratka i željeli biste je produžiti? Koliko uopće iznosi idealna dužina zavjese i zašto se javlja problem prekratke ili preduge zavjese? Kako riješiti problem kratke zavjese uz minimalna novčana ulaganja i malo uloženog truda?

Zavjese su važan element dekoracije doma i kao takve moraju biti pomno odabrane i sređene. Ponekad se može javiti problem prekratke zavjese, posebice kada istu zavjesu selimo iz prostorije u prostoriju ili kada nabavljamo nove zavjese za svoj dom. Ne brinite, prekratka zavjesa više nije problem jer na raspolaganju imate nekoliko jednostavnih rješenja kako uz malo truda napraviti zavjesu idealne dužine.


Koja je idealna dužina zavjese?

U svijetu zavjesa već se godinama prakticira stav koji ukazuje na to kako postoji 5 različitih dužina idealne zavjese. Dakako, idealna dužina zavjese ovisi o vašim željama, dekorativnim idejama i u konačnici – o mogućnostima vašeg doma.

zavjese u apartmanu

Najkraća zavjesa trebala bi sezati sve do police prozora, odnosno njezin završetak trebao bi se nalaziti centimetar (ili malo više) iznad police. Umjesto toga, možete odabrati rješenje u kojem zavjesa seže nekoliko centimetara ispod police. U modernom okruženju, uglavnom se biraju zavjese koje sežu sve do poda, a neke čak i po podu. Konkretno, nekakva idealna i uglađena duljina zavjese jest ona gdje se zavjesa prostire od stropa pa sve do nekoliko centimetara od poda prostorije.
 

Za naglašen luksuzni doživljaj zavjesa može biti i koji centimetar po podu, dok neki dizajneri prakticiraju i zavjese koje su desetak centimetara raspuštene po podu

Na vama je da odaberete idealnu duljinu zavjese za vaš dom. Problem se može pojaviti ako je zavjesa prekratka i htjeli biste je nekako produžiti. Srećom, ne morate posezati za kupnjom potpuno nove zavjese, već možete preraditi staru zavjesu tako da odgovara novim dimenzijama prostora. Evo koja 3 uradi sam rješenja imate na raspolaganju:

zavjesa za sobu izbor

 

Kupite velike kopče za zavjesu

Trebate li pridobiti samo nekoliko centimetara na dužini zavjese, nove kopče su možda idealno rješenje za rješavanje tog problema. Naime, u trgovinama možete pronaći različite vrste kopči, koje se osim dizajnom, razlikuju i u veličini. Veće kopče za zavjesu mogu vam pripomoći da pridobijete tih nekoliko željenih centimetara i tako riješite vaš problem.

Prilikom kupnje novih kopči za zavjesu trebate pripaziti prije svega da nove kopče odgovaraju obliku i dimenzijama vašeg karniša. Zatim pripazite da se oblik, dizajn i boja kopči uklapa u ostatak vašeg doma, odnosno prostorije u kojoj će biti zavjesa. Također, valja pripaziti i da kopče svojim dimenzijama ne narušavaju strukturu zavjese i prostora jer pogrešan odabir kopči može naštetiti izgledu zavjesa.

dodajte trakice za zavjesu

 

Dodajte ili produljite trakice na zavjesi

Zavjesa može na razne načine biti spojena s kopčama. Kod nekih zavjesa, malene kvačice pridržavaju čitavu zavjesu, dok kod nekih imamo plastične kukice koje se stavljaju u traku s rupama na vrhu zavjese. Ipak, moderne zavjese uglavnom su koncipirane na način da na vrhu imaju ušivene trakice zahvaljujući kojima se zavjesa može staviti direktno na karniš ili na prije spomenute kopče.
 

Želite li pridobiti nekoliko centimetara zavjese, možete se poigrati s trakicama

U slučaju da zavjesa već ima ušivene trakice, možete ih rasparati i zaštiti na duljinu koja vama odgovara. Time ćete pridobiti nekoliko centimetara. Ukoliko zavjesa nema trakica, možete prišiti trakice na vrh zavjese – i time možete pridobiti čak do 10 centimetara duljine. Idealno rješenje, koje će vas koštati svega nekoliko kuna i malo truda oko šivanja.

kako produžiti zavjesu

 

Produžite zavjesu došivavanjem novog komada tkanine

Iako ideja došivavanja novog komada tkanine na prvu zvuči čudno i pomalo neukusno, činjenica je da ljudi širom svijeta to zapravo rade. I ne samo da rade jer žele produžiti postojeću zavjesu, nego isto to rade kod novih zavjesa koja dolaze u idealnim dužinama. Došivavanjem novog komada tkanine na dno zavjese možete pridobiti koliko god dodatnih centimetara zavjese želite, no ipak se valja pridržavati nekih principa.

Prilikom došivavanja novog komada tkanine na dno zavjese, trebate pripaziti na boju novog komada zavjese. Naime, boja bi se trebala uklapati u postojeći dizajn doma, odnosno trebala bi odgovarati nekom komadu namještaja. Novi komad zavjese trebao bi biti u visini police prozora, odnosno trebao bi biti smisleno povezan s ostalim konceptom doma, tj prozora. Prijedlog je birati jednobojne materijale jer će se takvi lakše stopiti sa zavjesom, ali i cijelim konceptom prostorije. 

Spremi

Kako biti viđen? 5 popularnih marketinških alata za učinkovito oglašavanje smještaja

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

​Dalmatinska mišancija - koje biljke brati i kako pripremati?

5 izazova u poslovanju koji su zajednički svim domaćinima

Bojanje zidova: Što vam je sve potrebno da to uradite sami?

7 trendova u turizmu koji će obilježiti putovanja 2022. godine

​Koja je idealna sobna temperatura u stanu, kući ili apartmanu?

Uskrsna pogača – recept iz kuharica naših baka

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Čišćenje madraca – kako to učinkovito i brzo možemo napraviti sami?

5 brzih savjeta kako se riješiti vlage u sobi

Popularno: