Aktualno
1 14.7K

HBOR i MINT: Krediti za privatne iznajmljivače s kamatom od 2 posto

Povoljni krediti za privatne iznajmljivače Ministarstva turizma i HBOR-a, namijenjeni ulaganjima u rekategorizaciju apartmana, soba ili kuća za odmor, podizanje kvalitete postojeće smještajne ponude i izgradnji bazena

U srijedu, 27. veljače, Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) su potpisali Sporazum o poslovnoj suradnju na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača putem poslovnih banaka.

Sporazum je realizacija pregovora i najava MINT-a o povoljnom kreditiranju domaćina, koji žele podignuti kvalitetu svojeg smještaja ili provesti rekategorizaciju u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti iz 2018. godine. 
 

Jedinstvena kreditna linija za financiranje privatnih iznajmljivača nije namijenjena izgradnji novih ili povećanju broja postojećih kapaciteta niti za reprogram kredita ili povrat uloženih sredstava u postojeće smještajne kapacitete.


Financirat će se isključivo ulaganja u kvalitetu i adaptaciju postojećih smještajnih objekata. Prihvatljivi korisnici kredita su iznajmljivači, fizičke osobe, koji u trenutku odobrenja već imaju rješenje o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, odnosno u kampu.
 

Kreditirat će se aktivnosti obnove, adaptacije, rekonstrukcije i opremanja smještaja u domaćinstvu, izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, infrastruktura za cikloturizam, dodatne turističke sadržaje, sport i rekreaciju.

Jedinstvenoj kreditnoj liniji MINT-a i HBOR-a su se odmah pridružile Hrvatska poštanska banka i Podravska banka. Krediti će se ugovarati u iznosima od 20.000 do 375.000 kuna, s kamatnom stopom od 3,7 % godišnje ili od 2600 do 50.000 eura s kamatom od 3 % godišnje.

HBOR osigurava kreditna sredstva za financiranje, a Ministarstvo turizma subvencionira 1 % kamate godišnje, što znači da je kamata za iznajmljivače 2,7 % za kredite u kunama, odnosno 2 % za kredite ugovorene u eurima. Rokovi otplate su od 13 mjeseci do 10 godina, uz poček od 12 mjeseci.

Više o jedinstvenoj kreditnoj liniji za iznajmljivače obiteljskog smještaja na stranicama MINT-a.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Više od iznajmljivanja apartmana, isplati se - čistiti ih?! Cijene čišćenja po satu podivljale

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Što je "Internet stvari" i kako može utjecati na naše poslovanje u turizmu?

Postavljanje parketa: Kakav parket trebate postaviti u vašem domu ili apartmanu?

Besplatno preuzimanje pravila za korištenje bazena u smještajnom objektu

Srebrna i zlatna dekoracija u kući, stanu ili apartmanu: 5 važnih savjeta za ljepši interijer

Advent 2017: Adventska putovanja u bolje danas ću, sutra ću

1 komentara Uključi se u raspravu
Lidija - Ran 25.06.2020 01:05
Odlična potpora privatnim iznajmljivačima koji žele preuređenje postojećih apartmana za što bolju ponudu gostu i podizanje kvalitete smještaj.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Turistički cvijet za obiteljski smještaj 2018.: Prijavite se do 24. veljače i ponesite titulu najboljeg domaćina

Još nemate rezervacija? Ne treba dizati paniku i spuštati cijene. Oni će doći...

Popularno: