Aktualno
26.6K

Gdje provjeriti važeće mjere prelaska državnih granica Hrvatske i ostalih zemalja u svijetu?

Gdje možemo provjeriti koje su aktualne mjere prelaska državnih granica Hrvatske i u svijetu? Kamo uputiti svoje goste, koji dolaze iz stranih zemalja, da potraže najsvježije informacije o sigurnijem putovanju do naše destinacije?

U ovim danima pojačanog opreza i dotoka informacija, teško je pratiti one važne. A nama, koji poslujemo u turizmu, su izuzetno važne one koje se odnose na mogućnosti putovanja među zemljama Europske unije i šire. Mjere prelaska državnih granica među zemljama Europe i svijeta odlučuju o budućnosti ove turističke sezone. 
 
Čujemo često oprečne informacije, ne samo o mjerama prelaska stranih granica, već i onima koje okružuju nas. Primjerice, 9. svibnja su otvorene granice RH za sve građane država članica EU i članove njihovih obitelji s poslovnim ili gospodarskim razlozima za ulazak u zemlju. Isto se odnosi i na državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u EU te onima koji imaju pravo boravka na temelju direktiva EU, nacionalnog prava ili s dugoročnim nacionalnim vizama.  
 
Zanimljivost u ovoj odluci Stožera civilne zaštite je što je ulazak omogućen bez restrikcija ili mjera samoizolacije, jedino uz pridržavanje aktualnih naputaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 


Potvrda o rezervaciji privatnog smještaja kao dokaz potrebe za ulazak u Hrvatsku 

Takva odluka je donijela niz pitanja jer se vrlo općeniti naputak da je prelazak granice moguć uz dokumentaciju koja potvrđuje poslovne ili gospodarske razloge, potom tumačio na različite načine. 
 
Jedni su tvrdili kako je dovoljna potvrda o rezervaciji smještaja za prelazak granice, ali samo ona za hotelski smještaj. Adresa uzg.covid@mup.hr koja je istaknuta kao mjesto na kojem mi i strani državljani, koji namjeravaju prijeći našu granicu, možemo potražiti odgovore, ostala je danima nijema nakon nekoliko naših upita je li potvrda o rezervaciji privatnog smještaja dovoljna za prelazak državnih granica RH.
 

U trenutku pisanja ovog teksta, stigao je odgovor iz MUP-a, Uprave za granicu, pa saznajemo da granična policija, sukladno uputama Stožera, dopušta stranim državljanima ulazak u RH uz potvrdu rezervacije hotela ili apartmana

Možda i nije naročito utješno primijetiti da sličan kaos vlada i u drugim zemljama – Slovenija je prva proglasila kraj epidemije 15. svibnja i otvorila granice, da bi tri dana kasnije opet čitali o ograničenjima na slovenskim granicama. 
 


Na stranicama HTZ-a se mogu pronaći sve svježe informacije o uvjetima ulaska u RH, tranzitu, prometu unutar zemlje i dostupnim sadržajima.
 


Kako biti u toku sa svim informacijama o aktualnim mjerama prelaska državnih granica?

Za početak moramo napomenuti kako mi domaćini nismo ti koji će pružati informacije o aktualnim mjerama prelaska granica gostima. Ne smijemo preuzeti tu odgovornost. Ali, naše je da goste uputimo na adrese na kojima će pronaći ažurirane i relevantne informacije.
 
Za takve informacije postoje službeni kanali informiranja. Na nacionalnoj razini je tu stranica Koronavirus.hr. Koronavirus.hr na engleskom jeziku sadrži sve aktualne informacije, važne strancima koji ulaze u zemlju. 
 

Gdje saznati kakvi su uvjeti prelaska državnih granica drugih zemalja? 

 
Želimo li saznati kakve su mjere prelaska državnih granica u svijetu, iz znatiželje, ne da bismo svoja saznanja ih prenijeli gostima, tu je web stranica Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika koja nudi interaktivnu kartu svijeta. Odabirom zemlje na karti, možemo dobiti uvid u trenutne uvjete prelaska državnih granica te zemlje.

 


Informacije se ažuriraju redovito i na web stranicama Hrvatskog autokluba koji ima i englesku inačicu pa svoje goste možemo uputiti ovdje kako bi saznali sve o stanju prometa na našim cestama i možda izbjegli čekanja na graničnim prijelazima. 

 

Čekanja na granicama će biti. Turisti, koji ulaze u našu zemlju, na graničnim prijelazima dobivaju letke s uputama o ponašanju u Hrvatskoj u skladu trenutnom epidemiološkom situacijom, prilažu potvrde o rezervaciji smještaja i ostavljaju adresu boravka, kontakte te vrijeme boravka, odnosno planiranog izlaska iz RH

 
Zbog toga je važno praćenje novih informacija kako bismo svojim gostima mogli u svakom trenutku pružiti konkretne i aktualne preporuke za što sigurniji i brži ulaz u Hrvatsku i stizanje do našeg smještaja i destinacije. 
 

Informacije o ulasku u RH možete potražiti i na stranicama MUP-a na poveznici https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210. Ovdje ćete pronaći odgovore na najčešće postavljana pitanja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a specifično pitanje se može postaviti i putem formulara na dnu stranice. 
Spremi

Zavirili smo u 20 najboljih planinskih kuća za odmor u Hrvatskoj

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

Vuneni tepih: Koje su prednosti i nedostaci vunenog tepiha?

Žuta boja za zidove: 8 savjeta zašto (ne)odabrati žutu boju za zid

Uspon na Klek - tragovima prvih hrvatskih planinara na razuzdan ples s vješticama

Hrvatska dobila svoj treći geopark - Biokovo-Imotska jezera

Turizam poslije pandemije - sve poželjnija dulja putovanja u manja turistička odredišta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Preuzmite preporuke za goste u privatnom smještaju i informirajte ih o sigurnijem odmoru tijekom epidemije

Granice otvorene za građane deset europskih zemalja - brže u Hrvatsku preko stranice Enter Croatia

Popularno: