Ideje i trendovi
1 20.1K

Naplata usluge karticama može povećati broj rezervacija privatnog smještaja

Kartično poslovanje u obiteljskom smještaju u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno rašireno da bismo mogli govoriti o trendu. Međutim, bezgotovinsko kartično plaćanje je jedno od najsigurnijih, kako za iznajmljivača, tako i za gosta. Gostu jamči našu profesionalnost, a nama nudi mogućnost naplate i u slučaju nedolaska

Brojna istraživanja turističkog tržišta i rezervacija smještaja, otkrila su da je trend korištenja kartica kao platežnog sredstva u porastu u svim turističkim granama, pa tako i u naplati privatnog smještaja. Jednostavnost korištenja kreditnih i debitnih kartica čini razliku među iznajmljivačima i pružateljima usluga obiteljskog smještaja

Turistički iznajmljivači koji ne primaju kartice, ili ih primaju u vrlo ograničenom broju, smatraju se zastarjelima. S popularnošću online rezervacija gube mnogo potencijalnih gostiju, osobito stranaca koji su naučeni plaćati karticama u svakom kutku svijeta. Zato je naplata smještaja karticama sve više neophodna, kako bismo poslovanje održavali u korak s vremenom.


Kartično poslovanje u obiteljskom smještaju

Lako je moguće da, onaj tren kada svojim gostima omogućimo plaćanje smještaja kreditnim i debitnim karticama, primijetimo povećanje broja upita gostiju. Gosti jednostavno vole plaćanje karticama, ne vole nositi mnogo gotovine sa sobom i vole dobiti pismenu potvrdu svoje kupovine. Uvođenjem mogućnosti plaćanja smještaja karticama, više ne moramo ispisivati vaučere za smještaj niti slati bankovne potvrde o prispjelim uplatama akontacija. 
 

Iako se mnogima proces kartičnog plaćanja čini kompliciran, on je zapravo vrlo jednostavan i može ga ponuditi svaki privatni iznajmljivač. 

Najvažnija prednost naplate smještaja karticama je jednostavnost, brzina i sigurnost naplate. Takva uplata je gotovo trenutna i efikasnija za strance, kojima je bankovni transfer u Hrvatskoj skuplja solucija nego plaćanje karticama. Za razliku od plaćanja gotovinom, neće snositi trošak konverzije valute pa će biti zadovoljniji našom poslovnom politikom.

 

Naplata smještaja karticama je jedan od najsigurnijih načina plaćanja

Kreditne i debitne kartice koriste posebnu enkripciju koja štiti povjerljive informacije transakcija. Gosti su također osigurani od banke ili kartičarske kuće za slučaj zloupotrebe.
 

Mnogi iznajmljivači, koji su uveli mogućnost plaćanja smještaja karticama, primijetili su porast broja gostiju i lakšu naplatu potraživanja u slučaju odustajanja gosta od rezervacije. 

Mnogi gosti su izgubili povjerenje u iznajmljivače koji koriste samo bankovne transfere ili slanje novaca putem Western Uniona radi mnogobrojnih prevara, poput nepostojećih smještajnih jedinica i slično. Povrat tako izgubljenog novca je gotovo nemoguća misija. 
 

Naplata smještaja karticama je vrlo jednostavna, ali usluga može biti i skupa, stoga je važno provjeriti naše solucije.

 

Što je virtualni POS terminal?

Iako je banka glavni poslužitelj POS terminala za iznajmljivače pravne osobe, privatni iznajmljivači smještaja imaju i druge mogućnosti. Naime, ako je njihov godišnji promet premalen za banku, ili su im bankine transakcije preskupe, mali iznajmljivači mogu naplatu smještaja obavljati i putem online POS servisa, što je omogućeno ulaskom Hrvatske u EU.
 

Najpoznatiji online POS terminali na domaćem tržištu su myPOS i AgentCASH, oba registrirana u Hrvatskoj što je važno jer imaju i korisničku podršku koja je pristupačna i na hrvatskom jeziku.

Ovi POS serveri za iznajmljivače nude mogućnost naplate smještaja karticama na njihovim POS uređajima i/ili aplikacijama uz manje naknade i brži transfer novaca na račun. 

MyPOS iskustva privatnih iznajmljivača su uglavnom pozitivna. Uređaj se plaća jednokratno, cijena za najjednostavniju varijantu je 749,00 kuna bez PDV-a. Naknada po transakciji u ovom paketu je 1,75 %. Važna opcija je i mogućnost predautorizacije čime osiguravamo naplatu potraživanja u slučaju nedolaska i nejavljanja gosta.

AgentCASH nudi nešto povoljnije tarife uz korištenje posebne aplikacije koja se može instalirati na mobilne uređaje, kao virtualni POS terminal.
 

Virtualni POS terminal omogućuje naplatu karticama na bilo kojem smart uređaju jednostavnom upotrebom aplikacije poslužitelja. 


Naš mobitel ili tablet se pretvara u POS uređaj, a sve što trebamo je sigurna internetska veza. Ova varijanta naplate karticama je povoljnija od onih koje nudi banka, a jednako je sigurna.

Međutim, i banke stalno smanjuju provizije pa provjerite sve opcije svojeg budućeg partnera. Osim provizije i početnik troškova instalacije uređaja ili aplikacije, važno je obratiti pažnju i na isplatu sredstava koja se naplaćuju POS terminalom, što kod nekih poslužitelja može biti i do 30 dana. 

 

Jednostavno rukovanje POS terminalima

Naplata putem kartica koristeći POS terminal je vrlo jednostavan proces, koji objema stranama osigurava sve što se tiče uredne naplate i sigurnosti transakcije. POS terminalom se jednostavno rukuje, jednokratna cijena uređaja (ili aplikacije) nije visoka, a uređaji primaju velik broj poznatih kartica kao što su American Express, MasterCard i Visa, ali i manje poznatih stranih kartica.

Odličan primjer za to je privatni iznajmljivač s Jadrana, koji preko svog POS uređaja uspijeva naplatiti račune s karticama Dalekog Istoka (Kina i Japan), što je bilo nezamislivo do prije par godina. On je pokazao izvrsno razumijevanje modernog tržišta i privukao velik broj novih gostiju i gostiju s manje poznatih tržišta. Tako je stvorio svoj brend i usmenom predajom stekao zavidnu titulu među gostima koji su pohvalili modernizaciju njegovog objekta.

Spremi

Channel manager Hrvatska: Što nudi domaće tržište softvera?

Domaćin na hrvatski način: Direktan kontakt gosta i domaćina nikad nije bio važniji

Od Therese May do Edwarda Nortona - Globalni sumit Svjetskog turističkog vijeća u Rijadu s više od 3000 sudionika

Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla?

​Trebaju li saonice za djecu biti dio ponude smještaja u zimskim danima?

Spremamo li se za sezonu? Preuzmi popis potrošnog materijala koje apartman ili kuća za odmor trebaju i provjeri svoju spremnost

Psihologija gosta: 5 psiholoških okidača za bolju promociju našeg smještaja

​Kamin na struju: 8 razloga zašto ugraditi električni kamin u apartman

1 komentara Uključi se u raspravu
Tea 09.08.2020 08:21
Ima li itko prenosni pos uređaj? Kakva su iskustva? Koji izabrati?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

13 stvari kojih bismo se trebali odreći ako želimo biti uspješni privatni iznajmljivači

iCal - kako ga koristiti za sinkronizaciju kalendara na različitim platformama za rezerviranje smještaja

Popularno: