Dizajn
15.1K

Zavjese za prozore: Kako odabrati idealne zavjese za kuću ili stan?

Želite nove zavjese na prozorima i zanima vas kako odabrati idealno rješenje? Koje su najbolje zavjese za prozore za vašu kuću ili stan i kako prepoznati idealan izbor? Koje boje, dužine i vrste materijala trebaju biti zavjese u vašem domu?

Zavjese za prozore idealan su dekorativni element, koji u velikoj mjeri može doprinijeti pozitivnoj atmosferi u vašem domu. Pogrešan odabir zavjesa mogao bi vaš dom učiniti monotonim, dosadnim i neatraktivnim, stoga je važno odabrati ispravne zavjese – ovisno o dizajnu interijera.

U nastavku članka donosimo vam 5 važnih savjeta kako odabrati idealne zavjese za vašu kuću ili stan. Popratite savjete, odaberite ono što vam se sviđa – i uživajte u svojem prelijepom domu s predivnim zavjesama na prozorima.

duge zavjese

 

Najbolja dužina zavjesa za prozore

Stručnjaci se slažu kako je najbolja dužina zavjesa ona gdje zavjese padaju od plafona skoro do poda. Dakle, zavjesa bi prema stručnjacima trebala biti duga nešto malo manje od visine vaše prostorije u stanu ili kući. Nekoliko centimetara više od poda biti će sasvim dovoljno kako biste izbjegli gaženje po zavjesi (pogotovo ako imate klince), a vašem će domu pružiti neodoljiv izgled.
 

Za one ponešto hrabrije, koji žele istaknuti malo dramatičniju atmosferu u svojem domu, na raspolaganju su zavjese duže od visine prostorije

Zavjese čijih se nekoliko centimetara vuče po podu idealne su za naglašavanje dramatičnosti stana, ali mogu biti problem za održavanje (posebice zbog mrlja). Nešto tradicionalnija opcija su zavjese u visini prozora, koje su s godinama sve manje popularne u kućanstvima.

zavjesa za spavaću sobu

 

Širina zavjese ovisi o širini prozora

Prilikom odabira zavjese za prozore, možete se poigrati raznim kombinacijama pa tako u krajnjem slučaju možete i kombinirati nekoliko različitih vrsta zavjesa. No, bez obzira na kombinacije, ukupna širina zavjesa trebala bi iznositi – širina prozora puta 2 ili 2.5.

Dodatna tkanina koja se dobije multipliciranjem širine prozora biti će vam od velike koristi jer ćete zavjesu moći složiti baš prema vašim željama. U slučaju multipliciranja ne trebate brinuti da zavjesa neće izgledati lijepo jer ćete na raspolaganju imati dovoljno materijala da napravite predivne valove i dizajn zavjese složite prema vašim željama.

materijal za zavjesu

 

Vrsta materijala od iznimne važnosti

Materijal od kojeg je napravljena zavjesa za prozore od iznimne je važnosti jer direktno utječe na utisak koji vaš dom ostavlja kako vama, tako i vašim gostima. U trgovinama zavjesama postoje razne mogućnosti i vrste materijala za izradu zavjesa. Od teškog baršuna koji daje dozu elegancije, preko laganog pamuka za prozračnost pa sve do čipkastih rješenja koja propuštaju mnoštvo svjetla u vaš dom.

Prilikom odabira vrste materijala svakako se morate voditi logikom biranja materijala koji se uklapa u uređenje interijera vašeg apartmana. Želite li više svjetlosti u prostoriji, birat ćete prozračne materijale. Želite li moderan i ekskluzivan izgled prostorije, vjerojatno ćete se odlučiti za nešto teže materijale poput baršuna, i sl.

boja zavjesa i dekoracija

 

Važnost boja zavjese za prozore

Kako bi se zavjese savršeno uklapale u vaš dom, morate pažljivo odabrati boju zavjesa. Postoji nekoliko različitih smjerova u kojima možete ići prilikom odabira boje. Želite li da se zavjese ističu u prostoru i budu u fokusu, svakako odaberite nijansu koja je u kontrastu s vašim zidovima i namještajem.

Želite li ugodan izgled prostora u kojem zavjese neće biti u fokusu, odaberite nijanse koje su u skladu s namještajem. Povezanost namještaja i zavjesa važna je za ocrtavanje dobre atmosfere u vašem domu. Ukoliko želite da baš namještaj bude u fokusu, boja zavjesa trebala bi biti u skladu s bojom zidova.

dizajn zavjese za prozore

 

Jednobojne ili višebojne zavjese za prozore?

Jednobojne zavjese za prozore nepogrešiv su izbor u svakoj situaciji jer se nenametljivo uklapaju u svaki dekor. No, s druge strane jednobojne će zavjese ostaviti jedan pomalo melankoličan izgled i prikazati manjak hrabrosti dizajnera.
 

Želite li iskazati svoju odvažnost po pitanju uređenja prostora, možda biste se trebali odlučiti za višebojne zavjese s dekoracijama. No, pri tome trebate pripaziti da se takve zavjese kombiniraju isključivo s namještajem koji je jednobojan

Zavjese s dekoracijama u više boja kvalitetno će se uklopiti u prostoriju gdje je namještaj jednobojan, ali imate nekoliko šarenih jastuka i tepih. Za moderan izgled zavjese mogu imati razne geometrijske oblike, dok za nešto tradicionalniji – možete odabrati zavjese s cvjetnom dekoracijom.

Spremi

Dozvola za rekreacijski ili športski ribolov turistima

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

Privatni iznajmljivači i trendovi u turizmu: Slušamo li svoje goste?

Maritimo Recycling: Reciklaža plastike može biti jednostavna i svatko to može raditi kod kuće

Turizam i dalje najbrže rastući segment svjetske ekonomije s procjenom vrijednosti od 15,5 bilijuna USD do 2033.

Gdje se nalazi najbliža javna česma u vašem mjestu

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Apartmani za obitelj: Kako urediti apartman za turiste s djecom?

Top 5 najpopularnijih dužina zavjesa koje odgovaraju svakom domu

Popularno: