Aktualno
7.2K

Otkazivanje rezervacija u 2020.: Katastrofalno proljeće slijede ljetni mjeseci s naznakama oporavka

Broj otkazanih rezervacija i uporedba s otkazivanjima u istom razdoblju lani najbolje opisuje trenutno stanje u turizmu. Proljeće bilježi 76 i više posto otkazivanja, ali je silazni trend uočljiv u srpnju i kolovozu...

Pandemija je pogodila čitavu turističku industriju. Posljedice osjećamo svi - o dugoročnim posljedicama, koje će izostanak turističkih migracija ostaviti na hrvatsko gospodarstvo, teško je govoriti. 
 
Činjenica je da su mnoge javne uprave i tvrtke u svijetu reagirali brzo, mijenjajući svoje poslovne strategije kako bi ublažili posljedice restrikcija na putovanja uslijed COVID-19 pandemije. 
 
Za kreiranje takve "nove normalne" strategije, moramo poznavati trenutno stanje na tržištu, utjecaj otkazivanja rezervacija na ukupne prihode u 2020. godini, a pomoći nam mogu i pokušaji koje su poduzeli različiti subjekti u turizmu ne bi li ubrzali oporavak. 
 
Analiza na portala Guesty.com sadrži vrijedne podatke o stanju turističkog tržišta danas. U anketi je sudjelovalo 394 tvrtki za turistički najam privatnih nekretnina, većina iz Sjeverne Amerike i Europe. 


76% više otkazanih rezervacija u proljeće i ljeto

Prema većini odgovora, 76% je više otkazivanja rezervacija za period od travnja do kolovoza, nego što je to bilo u istom periodu prošle godine, dok su otkazivanja rezervacija za period od rujna do studenog trenutno na razini od 41%.

otkazivanje rezervacija 2020
 
Većina je brzo krenula s novim strategijama od kojih su se najuspješnijim pokazale fleksibilna politika otkazivanja (22%) i popusti na cijenu smještaja (18%). 

otkazivanje rezervacija 2020
 
Iako su brojke pomalo strašne, većina ispitanika je optimistična i vjeruje kako će se privatni smještaj oporaviti brže od hotelske industrije. Samo 5% tvrtki je izjavilo da je njihov gubitak manji od 10%. 29% tvrtki predviđa gubitak od 51 do 75% u 2020. u usporedbi s prethodnom godinom, a 27% vjeruje u manji gubitak od 26 do 50%.
 
Najteži gubitak je, očekivano, zabilježen u travnju i svibnju, većina tvrtki (73%) je osjetila pad prometa od 76 do 100%.

otkazivanje rezervacija 2020
 
Srpanj i kolovoz, također, pokazuju visoku stopu otkazivanja rezervacija pa gotovo polovica tvrtki bilježi 76% više otkazivanja, nego u istom periodu prošle godine. Postotak onih koji imaju manje od 10% otkazivanja je nešto veći nego u travnju i srpnju i iznosi 17%.
 

Ljeto ipak pokazuje naznaku oporavka jer je najviše subjekata s 26 do 50% otkazanih rezervacija


otkazivanje rezervacija 2020
 
Te brojke se nastavljaju popravljati za rujan kada 61% ispitanika potrđuje da ima manje od 10% otkazivanja. 41% ispitanih tvrdi da nema razlike između broja otkazivanja za rujan 2020. u odnosu na rujan 2019. godine. 

otkazivanje rezervacija 2020
 
 

Strategije za oporavak privatnog iznajmljivanja turističkog smještaja

Sektor iznajmljivanja privatnih nekretnina u turističke svrhe ima značajne prednosti u brzini usvajanja novih strategija, u odnosu na velike i trome hotelske sustave. Štoviše, brojne tvrtke koje su fokusirane na najam privatnog smještaja već su daleko poodmakle u provođenju tih strategija i u prekrajanju svojih planova za godinu 2021.  
 

Zasluge za inovacije u turističkom sektoru pripadaju rascjepkanom tržištu privatnog smještaja i tvrtkama koje njime upravljaju

Kako su te tvrtke odgovorile na restrikcije izazvane COVID-19 prijetnjom?
 
Natpolovična većina primjenjuje strože higijenske mjere (60%), spomenutu fleksibilniju politiku otkazivanja (57%) i niže cijene noćenja (53%).

otkazivanje rezervacija 2020
 
 
Potpuni financijski oporavak, naravno, nije moguće očekivati već ove godine. No, neke od strategija imaju dobar rezultat. To su fleksibilni uvjeti otkazivanja (22%), niže cijene noćenja (18%) i popusti za buduće rezervacije gostima koji su otkazali (12%). 

otkazivanje rezervacija 2020
 
Fokus bi u 2021., prema mišljenju ispitanika, trebao biti na:
  • marketingu i brendiranju (42%), 
  • iskustvu gosta (39%), 
  • oglašavanju na više kanala (37%) i 
  • na gostima koji se vraćaju (34%).
 

Optimistično u borbu protiv korona krize

Dvije trećine ispitanika (67%) je odgovorilo da je optimistično u vezi budućnosti kratkoročnog najma privatnog smještaja. Otprilike jednak postotak smatra da će se turistička industrija oporaviti brzo.
 
70% ispitanih vjeruje kako će privatni smještaj lakše prebroditi krizu jer će turisti u krizi radije birati privatnosti i individualni pristup, nego tradicionalno odsjedanje u hotelima s mnogo gostiju u jednom objektu.

Jeste li optimistični?
Spremi

PLACE2GO 2023. - Posljednji vikend ožujka rezerviran za maštanje o putovanjima

Kuće za iznajmljivanje: Koliku novčanu zaradu možete očekivati od iznajmljivanja kuća za odmor?

Nove izmjene turističkih propisa – stižu nam glamping i kamp odmorište

​Crvena kuhinja: Koja boja zida najbolje odgovara crvenoj kuhinji?

Magneti za frižider - tržište najpopularnijeg turističkog suvenira vrijedno je više od 1,24 milijardi dolara

​Božićne dekoracije za apartman ili stan: Kako ukrasiti prostor za adventsko druženje?

Solarna pismenost - besplatni interaktivni digitalni tečaj za sve građane

Otvorene prijave za Ružu Zagrebačke županije 2024.

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Lošinjska TZ ima protokol u slučaju sumnje na zarazu gosta koronavirusom: "Nitko neće ostati sam!"

EU ublažava ograničenja putovanja: Bez samoizolacije po povratku u domovinu za turiste iz emitivnih zemalja

Popularno: