Uradi sam
8.2K

Čišćenje madraca – kako to učinkovito i brzo možemo napraviti sami?

Čišćenje madraca je nužno poslije sezone, a potom i prije iduće, kako gosti ne bi osjećali ustajao miris prašine koja se zavuče u svaki madrac, ma kako ga pokušali zaštiti

Moj kompjuter treba čišćenje. No u ova pandemijska vremena, izbjegavam sve majstore pa će taj zahvat pričekati neko ležernije vrijeme, kada neznanac u kući neće biti potencijalna opasnost za naše zdravlje, ili mi za njegovo, također.
 
Istu sudbinu s računalom dijele i madraci u našim smještajnim jedinicama, koje uvijek očistim nakon sezone pa, s početkom iduće, samo dugo zračim na toplom proljetnom suncu.
 
No, ovu godinu sam madrace morala očistiti sama. U potrazi za dobrim savjetom kako očistiti madrac, pronašla sam ih bezbroj. No, ovaj mi se učinio vrlo jednostavnim pa sam ga isprobala i rezultat je ispao iznad očekivanja.
 

Čišćenje madraca kod kuće

Svaka domaćica i domaćin zna vrijednost dobrog usisavača u našem poslu. Usisavač će nam biti potreban da dobro usisamo madrac sa svih strana.
 
Nakon usisavanja, madrac ćemo pregledati pažljivo i locirati sve mrlje koje bi se na njemu mogle nalaziti. Tad će nam biti potrebno sredstvo protiv mrlja kojim ćemo natrljati zamrljane površine.
 
Iako u trgovinama možemo pronaći brojna sredstva protiv mrlja, zašto ga ne bismo napravili sami? Za to će nam biti potreban hidrogen peroksid i deterdžent za suđe. Pomiješat ćemo ih u omjeru 2:1, npr. u 2 dl peroksida ide 1 dl deterdženta.
 

Sredstvo za mrlje stavljamo na četku ili krpu za trljanje mrlja, ne izravno na madrac

Tako dobivenim sredstvom ćemo protrljati zamrljana mjesta. Pazimo da se madrac ne smoči, a na površinu tkanine nanosimo samo pjenu. Najbolje je madrac trljati mekanom četkom ili grubim ručnikom, pažljivo da ne bismo oštetili nježno tkanje.
 

Soda bikarbona – kraljica kućnih recepata

Kad se riješimo neugodnih i neuglednih mrlja, čitav madrac ćemo temeljito zaprašiti sodom bikarbonom. Soda je izuzetna kod upijanja vlage poslije čišćenja tekućim sredstvima, kod privlačenja prljavštine i vraćanja bjeline madracu.
 

Neka soda bikarbona ostane na madracu nekoliko sati – upit će i sve neugodne mirise koje bi madrac mogao imati

Za kraj akcije ćemo madrac još jednom temeljito usisati. Ako je ostalo vlažnih mjesta, najbolje će se osušiti na svježem zraku.
 

Prije prvih gostiju u idućoj sezoni, madrac ću samo usisati i dobro prozračiti. Odat ću vam jednu malu tajnu - u rub madraca uvijek utrljam malo eteričnog ulja lavande ili tamjana, u rub da ne ostane mrlja, a sve s ciljem da naši gosti spavaju slađe i udobnije pod našim krovom. 
Spremi

​Električni kamin: Koje su prednosti, a koji nedostaci električnog kamina?

Muči te nelojalna konkurencija?

​Fotografiranje apartmana: Zašto je važno angažirati profesionalnog fotografa?

Iznajmljivači obiteljskog smještaja svoje objekte uglavnom čiste sami, servis za čišćenje ili čistač(ic)e plaća samo 9% anketiranih

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Trebaju li se (naši) iznajmljivači pribojavati hotela?

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Ukrašavanje kamina za Božić: Kako dekorirati kamin za ljepši blagdanski ugođaj?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Gljivice na zidu – kako ih se riješiti

Uradi sam: Kako riješiti problem (pre)kratke zavjese za prozor?

Popularno: