Imate ogrebotine na drvenom namještaju u sobama i apartmanima? Nema mjesta nervozi, postoji nekoliko načina da popravimo ogrebani polovni namještaj korištenjem namirnica koje gotovo svaka kuhinja ima

Ne čuvaju svi gosti našu imovinu poput svoje vlastite. Nekima se jednostavno dogode i nezgode. Kako bi se osigurali od eventualne štete u apartmanima, sobama i kućama za odmor, možemo napraviti nekoliko stvari. Možemo uplatiti neki od paketa osiguranja za iznajmljivače i možemo od svih gostiju tražiti polog za slučaj štete, kojeg ćemo, u punom iznosu ili djelomično, zadržati ako na ispraćaju gosta utvrdimo nekakvu štetu. 
 

Polog je sve češća praksa i dobar način da motiviramo gosta da bolje čuva naš inventar ako želi svoje novce dobiti natrag.

No, bez obzira na sve mjere opreza, štete se događaju, a neke od njih i ne primijetimo dugo nakon odlaska gostiju niti njihov nastanak pokrivaju police osiguranja. To su sitne štete poput ogrebotina na drvenom namještaju.

Srećom, površinske ogrebotine i plitka oštećenja drva se mogu popraviti uz malo kućnih čarolija i dobre volje. 

Kućna sredstva za popravljanje oštećenja u drvu najbolje djeluju samo ako je oštećen površinski dio. Ako oštećenje prodre duboko u drvo, razgovarajte s profesionalcem o mogućim rješenjima. Ovaj vodič će vam pomoći da shvatite koju vrstu ogrebotina na vašem polovnom namještaju imate i da utvrdite najbolji način popravka.

 

Kako ukloniti ogrebotine na polovnom namještaju

Jednostavno poliranje drva je ponekad dovoljno za obnoviti drveni namještaj koji je izgreban ili izlizan, vraćajući mu stari sjaj. Ova metoda najbolje funkcionira kod malih površinskih ogrebotina koje ne prodiru duboko u drvenu površinu. To su ogrebotine koje možete osjetiti prstom, ali ne vidite nikakvu diskoloraciju tj. promjenu boje.

Polovni namještaj poliranje


Poliranje namještaja pomoću limunovog soka i maslinovog ulja - pomiješajte jednake dijelove limunovog soka i maslinovog ulja u maloj posudi. U smjesu umočite meku tkaninu koja ne ostavlja dlačice. Trljajte tkaninom preko ogrebotina dok više ne bude vidljive.

Postoje i oštećenja namještaja u kojima možete vidjeti promjenu boje, ali ne osjećate samu ogrebotinu. Nema utora u drvu, ali je diskoloracija očita. Ovu vrstu ogrebotina možete obojiti jednom od sljedećih opcija bojanja drva. 

 

Kako obojiti ogrebotine u drvu kućnim pripravcima


Polovni namještaj bojenje orasima


Orasi – nasjeckan orah trljajte kružnim pokretima preko ogrebotine. Dajte području nekoliko minuta da ulje iz oraha potamni drvo.


Polovni namještaj bojenje čajem

Vrećica crnog čaja
- pripremite malu količinu jakog crnog čaja. Namočite ogrebotine čajem pomoću pamučnih štapića, a zatim brzo obrišite višak papirnatim ručnikom kako biste spriječili da drvo oko ogrebotina bude zamrljano.

Markeri ili obojene olovke - nježno obojite područje odgovarajućim markerima ili olovkom u boji.


Polovni namještaj bojenje kavom


Kava - umočite vatu u vlažnu mljevenu kavu, a zatim je nanesite na ogrebotine u drvu. Pričekajte 15 do 20 minuta, a zatim obrišite površinu suhom krpom. To najbolje funkcionira na tamnijem drvenom namještaju.

Jod - umočite pamučni vateni štapić u jod da biste prebojili ogrebotinu na mahagoniju. Za svijetlo drvo kao što je javor ili trešnja, koristite mješavinu od 50 posto denaturiranog alkohola i 50 posto joda na pamučnom štapiću i nanesite na ogrebotinu dok ne nestane.
 

Kada se sredstvo za bojenje osuši, prekrijte mjesto voskom ili lakom.

 

Popravljanje dubljih ogrebotina na polovnom namještaju 

Da biste popravili ogrebotinu koju možete i vidjeti i osjetiti, pokušajte s voštanim bojicama. Vosak će ispuniti ogrebotine i sakriti promjenu boje.

Polovni namještaj bojenje voštanim bojama


Odaberite voštanu bojicu koja odgovara vašem namještaju. Nanesite vosak na ogrebotinu, a zatim trljajte mjesto prstom kako biste dobro razmazali završni sloj. Uklonite višak voska u boji, a zatim ispolirajte površinu.

 


 

Naravno da dotrajali namještaj u objektima za iznajmljivanje treba mijenjati, pogotovo kad su oštećenja takva da se gost može ogrebati i ozlijediti. Stari namještaj ne laska prostoru niti domaćinu. Ali nema smisla niti očajavati zbog ogrebotine. Usprkos naslovu ovoga članka, ne možemo očekivati da će naš namještaj nakon čestih izmjena gostiju izgledati nekorišteno. Korištenje i ogrebotine ponekad dodaju i stanoviti šarm, zar ne?

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Uskrsni blagdani 2023. ruše turističke rekorde - najpopularnije su privatne kuće za odmor i vile

Obvezna prijava obračuna članarine turističkoj zajednici do kraja veljače za privatne iznajmljivače

Gosta više smeta kad nema interneta u apartmanu, nego neljubaznost i neiskrenost domaćina

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

3 milijuna eura pomoći privatnim iznajmljivačima Crne Gore

Biramo najbolje planinske kuće za odmor u Hrvatskoj

Anketa o putovanjima u pandemiji: Turiste brinu ograničenja, obveza cijepljenja i inflacija, a priželjkuju više rekreativnih sadržaja u destinacijama

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Izrada sjenila za lampu ili luster - 7 trendova rasvjete sobe ili apartmana

Čišćenje apartmana: Kako očistiti fuge?

Popularno: