Ideje i trendovi
32K

Raspored kuhinjskih elemenata: 9 najčešćih pogreški kod planiranja kuhinje

Nije dovoljno samo poštivati pravilo kuhinjskog trokuta, za udobnost i praktičnost kuhinje, treba misliti i na sitnice koje nam se, na prvi pogled, mogu činiti nevažne. Čak i kada je za goste u apartmanima, planiranje kuhinje je važno

Mnogo se toga događa u kuhinji – priprema se sendvič na brzinu, kuha se objed za cijelu, doručkuje se, a ponekad i pregledavaju mailovi… Kuhinja je mjesto druženja i rada pa je važno da bude funkcionalna i ugodna. Važan je raspored kuhinjskih elemenata i drugih stvari na koje bismo trebali paziti prilikom uređivanja kuhinje - što bismo trebali u kuhinji imati, a što pod svaku cijenu trebali izbjegavati.


1. Nemojte blokirati put prema kuhinjskom trokutu – stručnjaci upozoravaju na važnost putanje koja spaja štednjak, hladnjak i sudoper. Dakle, nije dobro ispred bilo kojeg od ova tri kuhinjska elementa staviti nešto što bi vam moglo blokirati put – primjerice kuhinjski otok koji je preblizu i ometa otvaranje vrata na pećnici ili slične "barikade".

raspored kuhinjskih elemenata

 

2. Izbjegnite neiskorišteni prostor – kuhinje su obično pune stvari i nerijetko su ladice toliko pune da pri otvaranju sve ispada van. Međutim, za ovo nema potrebe ako se prostor dobro iskoristi. Potrebno je sve dobro izmjeriti i staviti police gdje god je to moguće kako bi se dobio prostor za pohranu stvari. Obično imamo mnogo kutova koji zjape prazni dok ne znamo kamo bismo sa silnim stvarima po ladicama.

raspored kuhinjskih elemenata

 

3. Previše otvorenih polica - otvorene police su u modi, ali su jako nezgodne za održavanje. Prašina koja pada po izloženom posuđu, može teško se čisti  pa svaka priprema za sljedećeg gosta može biti prava noćna mora. Neka bude više zatvorenih spremnika za odlaganje kako ne biste sa svakom izmjenom gostiju morali prati sve posuđe. 

Raspored kuhinjskih elemenata

 

4. Radna ploha je središte kuhinje i neka bude velika – jedna od najčešćih zamjerki u mnogim kuhinjama je nedostatak prostora na radnom stolu pa se čak i gosti u apartmanima znaju požaliti na premalene radne površine. Uzmite u obzir da je potrebno dosta mjesta za radnu plohu, a ako imate dovoljno veliku kuhinju, razmislite i o postavljanju kuhinjskog otoka s velikom plohom radnog stola, koja će sigurno oduševiti vaše goste.

Raspored kuhinjskih elemenata


5. Pazite na veličinu kuhinjskog otoka – ako se odlučite za kuhinjski otok, ne pretjerujte u veličini. Može biti od velike pomoći, ali ako se postavi na krivo mjesto i ako je prevelik, pretvorit će se u pravu katastrofu koju je teško kasnije sanirati. 

Raspored kuhinjskih elemenata

 

Stručnjaci poručuju da ako imate kuhinju manju od četiri puta tri metra ne trebate ni razmišljati o kuhinjskom otoku.


6. Slaba rasvjeta je out – kuhinja nije mjesto za slabe, škiljave žarulje. Ovo je prostor u kojem treba biti dobra rasvjeta kako bi se moglo sigurno sjeckati, kuhati i prati. Za kuhinju je jako dobro rješenje imati nekoliko izvora svjetlosti – ono glavno, u središtu prostorije te lokalizirana svjetla, posebno iznad radnog stola i iznad štednjaka.

Raspored kuhinjskih elemenata

 

7. Ne zaboravite na ventilacijski sistem – čak i ako vaši gosti puno ne kuhaju, mirisi hrane zadržavaju se dugo u prostoru i sigurno ne želite da sljedeći gost nanjuši gulaš ili pržene ribice onog prethodnog što lako može narušiti njegov opći dojam o smještaju i donijeti loše recenzije istog. 


Raspored kuhinjskih elemenata


8. Ne zaboravite na mjesto za otpad – danas je recikliranje sve nužnije pa je mjesto za odlaganje ovakve vrste otpada, dakle koje se odnosi u kontejnere za reciklažu postalo potreba. Dobro je u donji dio jednog kuhinjskog elementa postaviti male kante u koje ćemo skupljati različiti materijal za recikliranje.

Raspored kuhinjskih elemenata - kuhinjski otpad

9. Slijepo praćenje trendova je riskantan potez – praćenje trendova nije nužno loše, ali ako ih previše pratite mogli biste se nasukati. Primjerice, neka boja kuhinje obično je u trendu jedne godine, ali što sljedeće? Stoga je najbolje pratiti trendove, ali umjereno, u detaljima.

Raspored kuhinjskih elemenata

Ako ste upravo u planiranju kuhinje, ovih devet naputaka stručnjaka bi vam trebali, barem donekle, olakšati posao. Ako niste, i vaša je kuhinja već dočekala brojne goste, možda ste, čitajući ovaj tekst, došli na ideju kako unijeti sitne izmjene koje će vašim gostima, boravak učiniti ugodnijim, a vama olakšati posao. Neka vam zadovoljstvo gosta i bolje poslovanje budu uvijek na umu. 

Spremi

Privatni smještaj - mana ili prepoznatljivost hrvatskog turizma?

Paušalni porez za privatne iznajmljivače veći i do 500 posto?

Skupe plaće uz manjak radne snage i dalje najveći izazov hrvatskom turizmu

Više turista s manje noćenja u siječnju 2024. u odnosu na isto razdoblje lani

Postavljanje tapeta: Kako se kvalitetno pripremiti za ljepljenje tapeta na zid?

Objavljen Poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za zelenu i digitalnu tranziciju malih iznajmljivača

Na putu prema dolje... zastanimo malo u Lici

Certificirana edukacija za pružatelje usluga pustolovnog turizma u Rijeci, Puli i Splitu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

I noćni ormarić može biti čaroban sastojak za ugodu i zadovoljstvo gosta vašom smještajnom ponudom

Domaćin na hrvatski način: Noviteti za privatne iznajmljivače s konferencije HOST 2019. London

Popularno: