Ideje i trendovi
8.6K

Kupnja apartmana na moru: Je li isplativo kupiti i iznajmljivati apartman na moru?

Razmišljate o kupnji i iznajmljivanju apartmana na moru? Zanima vas koliko iznosi cijena apartmana na moru i vrijedi li uložiti novac u kupnju apartmana? Koliko je godina potrebno da bi se apartman isplatio i o čemu ovisi brzina isplativosti apartmana?

Kupnja apartmana je velika životna odluka za sve koji se odluče kupiti apartman. Radi se o ogromnoj investiciji čiji je rezultat isplativosti, nažalost, mnogima nepoznat. Dapače, čini se kako je iznajmljivanje apartmana odličan biznis koji donosi hrpu novaca, no situacija uglavnom i nije tako jednostavna i bajna.

Investiranje u apartman je dugoročna investicija čija isplativost će se pokazati tek nakon 10, 20 ili više godina. Povrat investiranja u apartman ne dolazi brzo, ali je, s druge strane, odličan način investiranja viška novaca. Stoga, ako imate taj višak i razmišljate o kupnji apartmana na moru, evo nekoliko važnih savjeta:


kupnja apartmana dugoročna investicija


Kupnja apartmana je dugoročna investicija sa sporim rezultatima

Cijene apartmana kod nas na Jadranu su poprilično visoke i teško je očekivati da ćete isplativost apartmana ostvariti u svega nekoliko godina. Dapače, teško je očekivati i da će se to dogoditi unutar deset godina jer investiranje u apartman ovisi o mnogim faktorima. No, investiranje u apartman je dugoročna investicija koja će nakon 30 godina sasvim sigurno donositi lijepi novčani dodatak vašim ostalim financijskim primanjima.

Većina apartmana tijekom pola godine zjapi prazna pa je u tim trenucima njihova iskoristivost i povrat investicije ravan nuli. Dakle, pola godine vi zapravo ne vraćate investiciju, već vaše ulaganje stagnira. Ipak, u ljetnim mjesecima možete akumulirati solidan novac koji će ostvariti povrat vaše investicije unutar 30-ak godina. Dakako, brzina povrata investicije ovisi o kvaliteti sadržaja koji ćete ponuditi u apartmanu, baš kao i o atraktivnosti lokacije apartmana.


moderan apartman na moru za goste


Cijena zemljišta od 200 eura, a cijena kvadrata preko 1.500 eura

Cijene građevinskih zemljišta svake godine rastu, a trenutno ćete teško pronaći kvalitetno zemljište po cijeni ispod 200 eura po metru kvadratnom. Što je zemljište bliže moru i atraktivnoj destinaciji, to je i cijena samog zemljišta veća. Investiranje u kvalitetno zemljište je prvi važan korak planirate li izgradnju novih apartmana na moru. Važno je naglasiti kako će vam za izgradnju kuće na kat vjerojatno trebati oko 400 metara kvadratnih zemljišta, što će vas samo po sebi koštati već oko 100.000 eura.

Izgradnja apartmana od temelja pruža vam potpunu kontrolu nad izgledom finalnog rezultata i prilagođavanje ponude ciljanim gostima. No, cijena kvadratnog metra u izgradnji također će vas koštati oko 1.500 eura po metru kvadratnom, što je poprilična svota i veliki uteg za budućnost. Odlučite li se za kupnju gotovih objekata, trebate računati na cijene više od 1.500 metara po kvadratu u gotovo svim jadranskim regijama. Posljednjih je godina najveća potražnja za kućama i objektima u Istri pa tamo cijene mogu ići i preko 2.300 eura po kvadratu, dok su nešto jeftinije kuće i objekti u Središnjoj Dalmaciji gdje se može pronaći i nekretnina po cijeni ispod 1.500 eura.


investiranje u apartman na moru izgradnja


Je li kupnja apartmana na moru isplativa investicija?

Svako investiranje sa sobom donosi određene prednosti i nedostatke. Investiranjem u apartman na moru definitivno nećete brzo vratiti i umnožiti vaš novac jer je investiranje u takav objekt dugoročna investicija. Prema istraživanjima, kupnja apartmana na moru isplati se tek nakon 30 godina iznajmljivanja tog apartmana. Iako je to dugo razdoblje za povrat investicije, važno je naglasiti kako je investiranje u apartman relativno sigurna investicija.

Investiranjem novca u apartman dobivate i neke druge pogodnosti, ali i obaveze. Primjerice, kada postanete vlasnik apartmana na moru možete u svakom trenutku otići na more i tamo boraviti u svojem smještaju bez ikakvih dodatnih plaćanja. S druge strane, želite li što prije vratiti investirani novac morat ćete se dobrano potruditi oko privlačenja gostiju u vaš smještaj. Konkurencija je velika, a fiksni troškovi (struja, voda, internet, itd) konstantno dolaze na naplatu. Investiranje u apartman definitivno će iziskivati vaše vrijeme unutar narednih 30 +/- godina, no nakon tog perioda imat ćete vlastiti apartman na moru koji će donositi potpuni profit (minus renovacije i opremanje) sa svakim novim gostom koji će boraviti kod vas.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Umjetna inteligencija odgovara na pitanja o manama i vrlinama hrvatskog turizma

20 zabavnih činjenica o putovanjima i turizmu

Edukacija u Savičenti: Sve što ste željeli znati i pitati o kreiranju turističkih proizvoda

Svjetska turistička organizacija raspisala natječaj za najbolje startupove u domeni održivog razvoja

Solarna pismenost - besplatni interaktivni digitalni tečaj za sve građane

Istekao prvi rok za rekategorizaciju - bez zvjezdica ostao tek manji broj iznajmljivača

Dalmatia Storytelling Destination: YouTube premijera promotivnih turističkih videa

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Snimanje apartmana dronom: 5 savjeta kako uz snimanje dronom do bolje popunjenosti smještaja

Koliko iznosi prosječna cijena najma kuće za odmor i o čemu sve ovisi cijena?

Popularno: