Ideje i trendovi
11.5K

Vrste borova i jelki: Kako odabrati idealno božićno drvce za vaš dom ili apartman?

Krećete u nabavku božićnog drvca za dom ili apartman i potreban vam je savjet? Koje su najbolje i najpopularnije vrste borova i jelki? Koje vrste borova i jelki traju najduže i gube najmanje iglica?

Božićno vrijeme nezamislivo je bez ukrašenog bora ili jelke. Posljednjih se godina na tržištu nudi raznovrsna ponuda, a kupci uglavnom ne znaju što odabrati. Uz same dimenzije i izgled, kod kupnje boravrlo je važno odabrati i ispravnu vrstu bora. U nastavku vam donosimo nekoliko najpopularnijih vrsta borova i savjetujemo koju odabrati u kojoj situaciji:

 

Srebrna smreka kao sve popularniji izbor

Srebrna smreka iz godine u godinu je sve popularniji izbor kupaca. Njezina osebujna plavkasta boja iglica izgleda odlično u kombinaciji s raznim božićnim dekoracijama i zato je ova vrsta sve popularnija na tržištu. Srebrna smreka je punašna i raskošna te će se odlično uklopiti u sve vrste domova i apartmana. Planirate li nabavku srebrne smreke, svakako pripremite nešto više novca jer nekakva realna cijena u srce blagdanske sezone iznosi oko 350 kuna. Dakako, cijena ovisi o visini srebrne smreke.

božićno drvce smreka i jela

 

Obična smreka kao najpovoljniji izbor

Obična smreka je odličan odabir imate li malen budžet za kupnju božićnog bora. Obična smreka uglavnom nije tako punašna kao srebrna smreka, a svojim je izgledom nekako najstandardniji odabir kupaca koji ne teže vizualnim ekstremima. Naime, kada ljudi kažu da trebaju božićno drvce, uglavnom u glavi zapravo zamišljaju običnu smreku. Samim time, obična je smreka i jedan od najpopularnijih odabira kupaca. Može se lako okititi, donosi relativno gust raspored grana, a jedini problem je brzi gubitak iglica koji dolazi s vremenom i suhim zrakom. Cijena obične smreke kreće se oko 200 kuna te je jedan od povoljnijih odabira.

 

Picea Glauca Conica vrlo atraktivnog izgleda

Jedno od najljepših božićnih drvaca svakako je Picea Glauca Conica. Ovo jedinstveno drvce dobiveno je cijepljenjem obične smreke, s ciljem gušćeg granja i iglica. Kao rezultat dobiveno je predivno puno drvce koje izgleda prilično bogato i ekskluzivno. Picea Glauca Conica ima gotovo pravilan stožasti oblik i pogodna je za kićenje raznim vrstama božićnih lampica, dok kod ukrasa ipak nemate toliko slobode. Unatoč svemu, ovo će se drvce savršeno uklopiti u razne vrste domova i apartmana, posebice one gdje nastojimo postići nešto luksuzniji izgled. Samo drvce je nešto skuplje u odnosu na ostale vrste borova i jela – pa ćete za Picea Glauca Conica izdvojiti oko 450 kuna.

božićni bor za u kuću ili stan

 

Kavkaska jela piramidalnog oblika

U odnosu na prethodno predstavljene vrste drvaca koji uglavnom nalikuju na stožac, Kavkaska jela izgledom više nalikuje piramidi. Zbog svojeg piramidalnog oblika je bogata u donjem dijelu, dok je pri samom vrhu jela relativno oskudna grančicama i iglicama. Iako nekima možda ne izgleda predivno, kavkaska jela često se nađe u hrvatskim domaćinstvima. Posebno je pogodna za postavljanje na stolove jer svojim oblikom popunjava prostor u širinu. Ova se jela može vrlo lako kititi zbog prostranih grana, a njezina cijena uglavnom se kreće oko 300-ak kuna.

božićno drvce popularni izbor bora

 

Pančićeva omorika popularan izbor za uređenje domova

Pančićeva omorika unatoč svojem neobičnom nazivu, često završava kao božićno drvce u domovima i apartmanima širom Hrvatske. Pančićeva omorika nazvana je po botaničaru Josipu Pančiću koji je zaslužan za njeno otkrivanje, a vrlo je popularno crnogorično drvo u našoj regiji. Prikladna je i za veće i za manje prostore, a može se pohvaliti solidnom gustoćom grana i iglica pa će izgledati lijepo u svakom prostoru. Iako je Pančićeva omorika među skupljim božićnim drvcima, vrlo je popularan izbor Hrvata. Cijena ovog drvca kreće se oko 400 kuna.

božićni bor i borovi za kuću ili apartman

 

Koje su idealne vrste borova i jelki za vaš dom ili apartman?

Izbora raznih vrsta božićnih drvaca itekako ima na tržištu, a na vama je da pronađete ono što vam se najviše sviđa. Među popularnijim odabirima za moderne domove i apartmane svakako je srebrna smreka, dok će kupci sa skromnim budžetom uglavnom odabrati običnu smreku ili kavkasku jelu. Kod odabira pripazite da dimenzije božićnog drvca odgovaraju vašem slobodnom prostoru u kući, stanu ili apartmanu, ali obratite pažnju i na željenu punoću i skladnost božićnog drvca.

Spremi

7 mjera za saniranje šteta privatnim iznajmljivačima uzrokovanih pandemijom

Prijave za online sudjelovanje na Forumu obiteljskog smještaja Grada Zagreba do kraja tjedna

Mrlje na tepihu: 5 savjeta za jednostavno i brzo rješavanje mrlja na tepihu

Iz godine u godinu podižemo kvalitetu usluge, destinacija i infrastruktura ne prate brzinu našeg razvoja

Obiteljski smještaj: Po čemu ćemo pamtiti 2018. godinu?

Iznajmljivači i cikloturizam - prilagodba smještajne ponude za dulju sezonu

Koliko nam je važna ocjena gosta?

Božićni kaktus: Zašto ne cvjeta i kako ga učiniti sretnim

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

Božićne lampice: 7 savjeta za kupnju i postavljanje savršenih božićnih lampica

Popularno: