Ideje i trendovi
5.3K

Božićne lampice: 7 savjeta za kupnju i postavljanje savršenih božićnih lampica

Planirate ukrašavanje kuće, stana ili apartmana za Božić? Tražite idealne božićne lampice i zanima vas na što pripaziti kod kupnje? Kakve trebaju biti lampice za ukrašavanje vanjskih dijelova kuće i na što trebate paziti kod postavljanja lampica?

Božićne lampice neizostavan su dio Božića i božićnih dekoracija, a božićni bor nezamisliv bez lampica. Predivne božićne lampice dodatno naglašavaju radosnu i veselu atmosferu Božića pa se mnogi među nama odlučuju za kićenje vanjskih i unutarnjih prostora atraktivnim lampicama. S obzirom na to da postoji mnogo različitih vrsta lampica i da postavljanje zahtjeva određene vještine i znanja – u nastavku vam donosimo 7 savjeta za kupnju i postavljanje božićnih lampica.

 

1. Provjerite deklaraciju lampica za vanjske površine

Božićne lampice dolaze u raznim oblicima, dizajnima, vrstama, veličinama i namjenama. Stoga, nisu sve lampice za svaki prostor – posebice za vanjsku upotrebu. Tražite li božićne lampice za balkon, krov, prozor ili neku drugu vanjsku površinu kuće, stana ili apartmana – provjerite jesu li određene lampice namijenjene za vanjsko korištenje. Lampice postavljene na otvorenom izložene su raznim vremenskim uvjetima – od kiše i snijega pa sve do hladnoće i mraza. Stoga, lampice za vanjsku upotrebu trebaju imati deklarirano vanjsko korištenje na pakiranju.

božićne lampice za vanjske prostore

 

2. Pronađite vrstu božićnih lampica koja vam odgovara

Božićne lampice dolaze u raznim vrstama i oblicima. Od klasičnih malenih lampica, preko božićnih lampica u cijevi pa sve do atraktivnih siga i zavjesa. Posljednjih su godina upravo sige i zavjese vrlo popularne jer svojim oblikom i jednostavnošću mogu rasvijetliti veće površine. Dakako, sige i mreže uglavnom su kraće od klasičnih božićnih lampica pa kod kupnje obratite pozornost koju ćete površinu moći prekriti određenim izborom lampica.

 

3. Izaberite boju koja se uklapa u vaše kreativno rješenje

Kada ste odabrali vrstu lampica koju ćete kupiti, vrijeme je da odaberete i boju koja će se savršeno uklopiti u dizajn vaše božićne čarolije. Šarene lampice s godinama su nekako sve manje popularne, a kupci se sve češće odlučuju za bijelu boju. Kod odabira bijele boje valja pripaziti na to jesu li lampice tople ili hladne bijele boje. Također, ako doma već imate određene lampice, kod izbora boje vodite se činjenicom da se nove lampice bojom stope sa starim lampicama koje već posjedujete.

kuća okićena lampicama

 

4. Nabavite potrebne produžne kablove i utičnice

Kod postavljanja vanjskih božićnih lampica, važno je obratiti dovoljno pažnje na kvalitetnu zaštitu kablova, utičnica i samih lampica. S obzirom na to da utičnicu vjerojatno nemate na vanjskim površinama kuće gdje želite postavljati lampice – važno je prije postavljanja lampica nabaviti potrebne dužine produžnih kablova. Izmjerite koje vam dužine kablova trebaju te nabavite sve potrebno prije nego krenete s postavljanjem božićnih žaruljica.

 

5. Budite pažljivi kod postavljanja vanjskih lampica

Postavljanje lampica na vanjskim površinama kuće može biti opasno. Naime, božićne lampice uglavnom želimo postaviti na više predjele kuće, što znači da trebamo izvoditi visinske radove – koji mogu biti zahtjevni. U zimskom razdoblju, površine pločnika i pločica mogu biti skliske pa kod penjanja na ljestve, svakako zamolite nekog da vam ih dobro pridrži. Ako je potrebno, dodatno se osigurajte kod postavljanja žaruljica jer ne želite provesti blagdansko razdoblje s modricama i slomljenim kostima.

lampice za Božić i novu godinu

 

6. Osigurajte spojeve i utičnice

Nakon što postavite božićne lampice i produžne kablove, vrijeme je da isprobate radi li sve kako ste planirali. Ako sve radi po planu, važno je dobro osigurati mjesta gdje se kablovi spajaju. Nemojte nikako raditi neke dodatne vanjske utičnice i igrati se sa strujom kako ne bi došlo do zapaljenja. Ako niste sigurni kako pravilno i sigurno spojiti vanjske božićne žaruljice – pozovite stručnjaka da odraditi taj posao propisno.

lampice za bor savjeti

 

7. Postavite timer koji će gasiti lampice i ostvariti uštede

Iako su moderne lampice vrlo štedljive, činjenica je da postavljanjem timera možete još dodatno uštedjeti na potrošnji električne energije. Kod kupnje božićnih lampica svakako pozornost obratite na to da se radi o LED lampicama koje su puno štedljivije, ali i dugotrajnije za korištenje. Timer postavite kako bi gasio lampice noću čime ćete ostvariti dodatne uštede na potrošnji energije, ali i čuvati okoliš od nepotrebnog isijavanja svjetla i trošenja energije.

Spremi

Boja tepiha uz sivu garnituru: Kakav tepih najbolje pristaje uz sivu sjedeću garnituru?

Otvorene su prijave za izbor najboljih hrvatskih privatnih iznajmljivača Najiznajmljivač 2022.

​Osniva se nacionalna udruga privatnih iznajmljivača - Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

​7 trikova pregovarača s otmičarima za lakšu komunikaciju s nezadovoljnim gostima

Kalendar branja ljekovitog bilja našeg podneblja

Domaćin na hrvatski način: Direktan kontakt gosta i domaćina nikad nije bio važniji

Check-in gostiju i kako dolazak u smještaj učiniti pamtljivim

Najbolji doručak je doručak kod domaćina

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Vrste borova i jelki: Kako odabrati idealno božićno drvce za vaš dom ili apartman?

Božićne dekoracije za stol: 8 ideja za ukrašavanje stola za Božić i blagdane

Popularno: