Aktualno
6.5K

Kamo na jesenovanje ili kad ćemo Hrvatsku ucrtati u mape najboljih jesenskih destinacija u Europi

Zašto bi Hrvatska bila samo europsko ljetovalište kad imamo toliko atraktivnih destinacija za jesenovanje? Gotovo svaka regija ima adute za zanimljivo jesensko putovanje - od Kontinentalne Hrvatske, odjevene u šarenilo jesenjih krošnji, do obale koja konačno diše, dok u moru se melankolija kraja ljeta topi

Prvi dan jeseni je. Pod prozorom još se krošnje zelene, na suncu ugodno je. Jutra su već hladna. Termometri bilježe jutarnje temperature ispod 10 °C i pitanje je dana kad će se s drveća početi otkidati požutjeli pramenovi lišća, a trava pod nogama poleći i mrviti se u vlažnu tamnu zemlju.

Školska godina se već zahuktala, a znamo i raspored školskih praznika. Od 2021. su sve škole prihvatile model koji nudi i jesenske praznike, po uzoru na većinu zemalja u Europi, naših emitivnih tržišta. Ljetovanje 2022. je već pohranjeno među lijepe uspomene, Europljani sada planiraju jesenovanje.
 

Slovenci će na jesenovanje od 25. listopada do 1. studenog, Nijemci, ovisno o pokrajini, jesenovat će desetak dana krajem listopada, Britanci također, Talijani početkom studenog, kao i mi kojima jesenski praznici u ovoj godini prethode prazniku Svih svetih pa nude fino produženi vikend

Krumpir ferije, tako Nijemci nazivaju jesenske praznike i to zato što je ovaj termin za oslobađanje od školskih obveza odabran nekada davno u drugačije svrhe - jer je to doba godine kada se vadi krumpir. Čitave obitelji su sudjelovale u poljoprivrednim radovima, jednako onako kako danas putuju, otkrivajući čari jeseni izvan mjesta stanovanja.


Jesen u Europi

I zato, otpočetka rujna, po internetskim morima izranjaju članci s preporukama destinacija u Europi koje su najljepše u jesen. Na listama najboljih mjesta za posjetiti u listopadnoj Europi redovito se nalaze bajkovite destinacije poput Amsterdama, portugalskog otoka Madeire, Beča, gradova u Belgiji i Danskoj, talijanske Umbrije.

Amsterdam
Jesen u Amsterdamu

Pronaći ćemo na tim listama često i jesenji Prag ili adute slovenskog turizma Bled i Ljubljanu. Međutim, vrlo rijetko, iznenadit će nas neka od hrvatskih destinacija, i to najčešće Zagreb, premda Hrvatska ima čarobna mjesta koja još uvijek čekaju da se podigne jesenja magla pa da zasjaju zlatnim bojama toplog babljeg ljeta. 


Najbolje jesenske destinacije u Hrvatskoj


Slavonija i Baranja

Sve češće nas uspoređuju s Grcima kad je u pitanju turistička ponuda na obali i otocima pa Hrvatska postaje sinonim za ljetovanje u Europi. Čari jesenovanja u Hrvatskoj tek trebamo otkriti svojim gostima na emitivnim tržištima i ponuditi atrakcije Kontinentalne Hrvatske kroz “slow” (engl. spori) turizam ture.
 

Što su Baranja i Slavonija, do li mjesta za polagano uživanje u prirodnim, gastronomskim i kulturnim vrijednostima koje čuvaju i nude?

Park prirode Papuk je dvjestotinjak kilometara daleko od Zagreba, njegove guste (pra)šume s jeseni se pretvaraju u rapsodiju boja rumenih krošnji bukve i hrasta pod kojima trepere vlažne vlati tirkiznih paprati. Otputujmo istočnije, od Iločkih podruma do Kopačkog rita dijeli nas tek oko sat i pol prijeđenih kilometara, pri čemu uživamo u rujnim pejzažima Slavonije. I eto nas u Baranji “gdje Dunav ljubi nebo” i gdje nas čekaju vinarije i salaši, etno sela i gospodarstva s jedinstvenom ponudom fine domaće papice i vina koja rujnu slave jesen po svojim rodnim vinogorjima.

Dunav

Jesen na Dunavu

Sve nabrojeno je tek kap u Panonskom moru onoga što se u ovom dijelu Hrvatske okusiti i iskusiti može. Premalo smo svjesni tog bogatstva i mi, građani Hrvatske, stoga ne čudi da je slabo poznat ovaj kraj izvan naše domaje. Kada ste posljednji put bili ovdje?


Međimurje

Svjesni šanse da preskočimo neke divne hrvatske krajeve, penjemo se na krajnji sjever u ovu malu regiju. Ako je Karlovac zeleno srce Hrvatske, onda je Međimurje ono zlatno, toči se kao moslavac ili šipon, autohtona bijela sorta koja “ima boju zlatnog žita”. Putujemo vinskom cestom koja je među najnagrađivanijima u svijetu. Idemo na Mađerkin breg, tamo iznad Štrigove, kušamo sve popularniju gastronomiju ovog kraja i otkrivamo termalne vode za ljekovito jesenovanje koje krijepi duh i tijela.


Lika

Tko god se samo provezao kroz Liku u rana jesenska jutra, teško da nije osjetio njenu magičnu moć. Lika nije samo destinacija za bijeg od ljetnih vrućina i usputni posjet Plitvičkim jezerima, već niz godina gradi imidž turistički atraktivne destinacije u svim mjesecima.

Jesen je idealna za posjet prirodnim atrakcijama Paklenice i Velebita. Rijeke Gacka i Lika čarobne su u ovo vrijeme obilnijih kiša, a usput možemo kušati nešto nezaboravno iz ličke gastro lepeze koja je idealna za hladnije dane - kiselo zelje, kobasice, pršut, janjetina, domaći sirevi, sve s poljoprivrednih gospodarstava koji sve češće nude i aktivnosti poput jahanja, ribolova, vožnji kanuima, biciklima i terencima, penjanja, itd.

Jesen u Lici
Tradicionalni sajam u Gospiću (Foto: JesenuLici.hr)

Od 30. rujna do 2. listopada 2022. u Gospiću se održava izložbeno-sajamska manifestacija pod nazivom “Jesen u Lici”. Premda nisu praznici, vikend je, ali izuzetna prilika da popunimo svoju smočnicu i nabavimo zimnicu s malih poljoprivrednih gospodarstava i od ličkih poduzetnika koji će ovdje izložiti različite proizvode. Osim hrane, bit će tu i bukara, tamburica, košara i metli od šiblja, glinenih predmeta i vunene odjeće. Ovu godinu se prijavio najveći broj sudionika pa će ova Jesen u Lici biti posebna.


Istra

Iako se tartufari žale na lošu sezonu, izgleda da će posljednje obilne kiše popraviti urod. Listopad će biti idealan za odlazak u lov na ovu deliciju, a ako ostanete i bez ulova, Istra je u jesen čarobna. Unutrašnjost s mićim gradićima i bujnim šumama ili obala koja je još živa, ali bez nesnosnih ljetnih gužvi.

Prirodnjaci će uživati u šetnjama po istarskim brežuljcima i dolinama, a posebno je atraktivna staza sedam slapova u dolini rijeke Mirne.

Istra
Tople boje jeseni u Istri

Dalmacija

Dalmacija se ne ogrće šarenim bojama jeseni, ali ih toči u svojim konobama i vinarijama. Pelješki Miloš, Križ i Saint Hill, bračka Stina, benkovački Korlat, šibenski Sladići i Testament, pozivnica su na jesensku turu i upoznavanje vinske scene juga Hrvatske.

Tuga juga u jesen se još ne ćuti. Sunce je još vrelo, a more toplo pa, s puno manje kupača na zlatnim plažama, možemo upijati posljednje zrake Sunca pred zimu kroz čitav listopad i duboko u studenom. Ili šetati Zadrom, Šibenikom, Splitom, Dubrovnikom, bez guranja laktovima i uz niže cijene smještaja

Dubrovnik
Dubrovnik u vrijeme "kad nema psa na ulici"

Jesen u Dalmaciji je za one koji vole sjetu, melankoliju kojom je orošena najljepša poezija Tina Ujevića, Danijela Dragojevića i Arsena Dedića kada kaže: “Gle, prolazi jesen, sunce gubi sjaj, tek poneka ptica, leti sama na jug. I već su davno minuli dani, ne sjećam se više nekih stvari što su se još jučer zbivale kraj nas…”.

Zato ne treba čekati da jesen prođe pored nas i ostavi praznim naše sjećanje. Jesenovanje je prilika za uživanje u čarobnim predjelima Hrvatske, otkrivanje gastro bravura domaće kuhinje, kušanje slatkih plodova obiteljskih gospodarstava, upijanje posljednih doza Sunčeve topline uz vesela druženja s obitelji i prijateljima. Pred zimu. 
Spremi

Mali apartman `tri sa tri´, kako ga povećati?!

Tepih za zid: Je li pametna ideja postavljanje tepiha na zid?

​6 tajni lijepe blagovaonice: Kako pametno isplanirati prostor blagovaonice?

Turizam Gorskog Kotara: Dovoljno ludi i dovoljno snažni idu naprijed

Paušalni porez za privatne iznajmljivače veći i do 500 posto?

​Čišćenje vunenog tepiha: 5 koraka do savršeno čistog vunenog tepiha

Pripreme su pri kraju, očekujemo izvrsnu sezonu - zaključak je Travel, Tourism & Tech 2022. konferencije

KVIZ UTORKOM: Baranja - istočna zvijezda sjajna u 10 lakih pitanja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

5 koraka do nižih troškova i cijena električne energije za domaćinstva

​Svjetski dan turizma 2022.: Povoljnije cijene ulaznica u NP Brijuni i Plitvička jezera, popusti na turističke usluge i do 80%

Popularno: