Dizajn
8.2K

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Razmišljate o kupnji tepiha za dnevni boravak? Zanima vas koji su trenutno najpopularniji tepisi za dnevni boravak i kako pronaći idealan tepih za vaš stil uređenja? Jesu li ponovno u trendu starinski tepisi koje su nekada koristile naše bake?

Kupnja tepiha za dnevni boravak definitivno je važan zadatak jer tepih u velikoj mjeri može usmjeriti dizajn vašeg dnevnog boravka. U ponudi specijaliziranih tepih trgovina nalaze se mnogobrojni tepisi za dnevni boravak pa je kupcima ponekad teško odlučiti što odabrati. Kako bismo vam uskratili muke po pitanju odabira tepiha, u nastavku vam donosimo nekoliko trendi savjeta za odabir tepiha za dnevni boravak:


Važan detalj u gotovo svakom dnevnom boravku

Iako u nekim modernim stilovima uređenja tepisi baš i nisu jako poželjni, činjenica je da se tepisi koriste gotovo u svim kućanstvima, stanovima i apartmanima. Mnogi će reći kako dom bez tepiha nije pravi dom i vjerojatno će biti djelomično u pravu. Naime, tepih prostoru udahnjuje jednu toplu i familijarnu notu, a ujedno je i sjajna dizajnerska nadopuna ostatku interijera.
 

važnost tepiha u dnevnom boravku


Iako se tepisi češće koriste u blagovaonicama i spavaćim sobama, među najpopularnijim artiklima definitivno su tepisi za dnevni boravak. Atraktivni tepisi za dnevni boravak dolaze u raznim oblicima, dimenzijama, bojama i dizajnima pa je ponekad teško odabrati onaj idealni. No, slijedite li neka osnovna pravila i trendove vaš odabir definitivno će biti kvalitetan.


Pravokutni tepisi odlični su za nepravilne dnevne boravke

U ponudi prodavača tepiha zaista se može pronaći pregršt oblika tepiha, od onih pravilnih s jasno istaknutim rubovima, preko okruglih i ovalnih pa sve do nepravilnih čiji su završeci u raznim nepravilnim linijama. Osnovno pravilo kod odabira oblika tepiha je da slijedite oblik i dimenzije sobe kako biste odabrali najbolji tepih za vaše potrebe.


pravokutni tepih za dnevnu sobu


Ako je vaš dnevni boravak pravilnog četvrtastog oblika ili želite jasno naglasiti područje dnevnog boravka, svakako se odlučite za tepih četvrtastog oblika. S druge strane, za prostorije koje krasi izduženi pravokutni oblik poda, najbolje je odabrati pravokutni tepih. Okrugli i ovalni tepisi mogu se koristiti u raznim oblicima prostorija, a izgledat će dobro u svim uvjetima uz napomenu da je važno odabrati pravu dimenziju tepiha.


Maleni tepih ispod stolića više nije u trendu

Sve do nedavno imali smo jedan pomalo čudan trend u kojem su se kupovali iznimno maleni tepisi za dnevni boravak. Naime, osnovna je ideja bila postaviti tepih ispod stolića u dnevnoj sobi, kako bi se lakše održavala čistoća ispod i oko stola. Ovaj je trend sada prošlost i tek se rijetko tko odlučuje za nabavku malenog tepiha samo za ispod stolića.


veliki tepih za dnevni boravak


Tepih za dnevni boravak trebao bi biti najmanje jednakih dimenzija kao i trosjed koji se nalazi u dnevnome boravku. Pri tome, mnogi se dizajneri vode pravilom kako tepih mora biti širi od nogu trosjeda barem za desetak centimetara i mora ulaziti barem 10-ak centimetara ispod trosjeda. Prije kupnje tepiha svakako izmjerite koje su dimenzije vašeg dnevnog boravka i trosjeda (ili dvosjeda) te odaberite tepih koji će svojim dimenzijama jasno istaknuti prostor dnevnog boravka.


Boja tepiha u skladu s ostatkom interijera

Kod odabira novog tepiha za dnevni boravak, mnogi kupci najviše pažnje posvećuju boji i dizajnu samog tepiha. Važno je naglasiti kako prilikom odabira boje tepiha možete ići u dva smjera: tepih koji se stapa s interijerom ili tepih koji se ističe u interijeru. Iako će finalni odabir boje ovisiti o vašim idejama, definitivno treba pripaziti na uklapanje tepiha u interijer.


kvalitetni tepisi za dnevni boravak


Ako u vašem interijeru već kombinirate puno izraženih boja (različiti zidovi, namještaj, zavjese, itd.) onda biste trebali odabrati tepih koji neće biti izražen, odnosno koji će se uklopiti u neku od postojećih boja namještaja ili zidova. S druge strane, ako vaš interijer trenutno izgleda monotono – svakako se odlučite za atraktivniji i izraženiji dizajn tepiha.


Tepisi za dnevni boravak koji slijede trendove

Svi koji žele slijediti trendove u uređenju interijera i odabiru tepiha mogu se povoditi s nekoliko pravila koje ćemo navesti u nastavku. Prvi trend koji sve više uzima zamaha svakako su eko tepisi koji mogu biti izrađeni od izdržljivih prirodnih materijala (npr. Sisal konoplje) ili reciklirani od nekih starih tepiha.


perzijski tepih za dnevni boravak


Po pitanju boja i dizajna, moderno je isticanje tepiha u prostoru. Konkretno, dizajneri se sve češće odlučuju kroz izražajan, jedinstven i pomalo kičast tepih naglasiti jedinstvenost prostora. Zanimljivo, sve češći odabir također su i starinski tradicionalni tepisi (nekih ih još nazivaju perzijski tepisi) kakve su koristile naše bake. Iako su takvi tepisi jedinstveni, važno je pripaziti da se dizajnom, bojama i strukturom tkanja uklapaju u vaš prostor.

Spremi

Što je first minute ponuda smještaja i koja je razlika u odnosu na last minute aranžman?

​Gradnja bazena: Kako odabrati najbolje mjesto za bazen u dvorištu?

Sufinanciranje solara privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Kako napraviti potpis u Gmailu i postaviti GPS koordinate unutar njega

​Presvlake za stolice: Kako odabrati najbolje presvlake i koliko doprinose ugodnom dojmu?

21 top mjesto za fotografiranje u Hrvatskoj

Kako gostu poslati račun za smještaj iz Apartmanija.hr korisničkog sučelja?

Ugradnja parketa: 9 savjeta za odličan izgled novopostavljenog parketa

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Nauljeni parket: Je li se pametno odabrati parket premazan uljem?

Tepih za blagovaonicu: 6 savjeta za odabir najboljeg tepiha za blagovaonu

Popularno: