Dizajn
5.4K

Tepih za blagovaonicu: 6 savjeta za odabir najboljeg tepiha za blagovaonu

Želite kupiti tepih za blagovaonicu? Razmišljate kakav tepih odabrati za blagovaonicu i koja će se vrsta tepiha najbolje uklopiti u blagovaonski prostor? Zašto je važno pripaziti na odabir boje tepiha i kojih dimenzija bi trebao biti tepih za blagovaonicu?

Postavljanje tepiha u blagovaonicu sve je popularniji trend koji se posljednjih godina uvelike proširio i u Hrvatskoj. Želite li vašoj blagovaonici u kući, stanu ili apartmanu udahnuti toplinu i svježinu, svakako razmislite o kupnji tepiha za blagovaonicu. U obilju ponude ponekad je teško pronaći idealan tepih za blagovaonu, no u nastavku vam donosimo 6 važnih savjeta kod odabira blagovaonskog tepiha:


1. Pripazite na jednostavnost održavanja tepiha

Jedan od najvažnijih kriterija kojim se trebate voditi kod odabira tepiha za blagovaonicu svakako je jednostavnost održavanja. Velika je vjerojatnost da će na blagovaonskom tepihu završiti određene količine hrane, što će stvoriti mrlje koje će biti potrebno ukloniti. Samim time, važno je kod odabira tepiha za blagovaonicu odabrati onu vrstu tepiha koja se lako čisti i na kojoj mrlje nisu toliko primjetne.


tepisi u blagovaonici


2. Odaberite tepihe tamnijih nijansi za blagovaonicu

Iako ćete u mnogim domovima ispod stolova pronaći svijetle tepihe, stručnjaci ipak preporučuju korištenje tepiha tamnije nijanse u blagovaonici. Konkretno, možete odabrati tepihe sive, crne, tamno plave ili neke slične tamne boje koji će odlično prikriti gotovo svaku mrlju koja nastane na tepihu. Dakako, time ćete se poštedjeti muke od stalnog čišćenja tepiha, a ujedno ćete omogućiti i dugotrajnije korištenje zbog izostanka vidljivih mrlja.


3. Šareni tepisi kao najbolje rješenje protiv mrlja

Dizajn tepiha za blagovaonicu trebao bi biti ili jednobojan u tamnijoj nijansi ili šaren s raznim izraženim bojama. Prednost šarenog tepiha jest što odlično sakriva mrlje koje bi mogle nastati od hrane i pića pa je samim time šareni tepih odličan izbor za blagovaonicu. Tepih s izraženim uzorkom odvlačit će pažnju gostiju pa oni neće primijetiti eventualne mrlje koje su nastale na samom tepihu.


kvalitetan tepih u blagovaonici


4. Oblik tepiha trebao bi odgovarati obliku stola

Jednostavno pravilo koje, nažalost, mnogi ne ispoštuju je da bi oblik tepiha trebao odgovarati obliku stola. Konkretno, ako u blagovaonici imate velik okrugli stol, onda bi i tepih ispod stola trebao biti okruglog oblika. Dakako, za pravokutni stol birajte tepih pravokutnog oblika, dok za ovalni možete pronaći ovalne tepihe. 


5. Tepih nikako ne smije biti manji od stola u blagovaonici

Prije kupnje tepiha, svakako izmjerite koje su dimenzije stola i stolica kako biste pronašli tepih odgovarajućih dimenzija. Važno je naglasiti kako tepih nikada ne smije biti manji od stola jer takav tepih nimalo ne pridonosi udobnosti sjedenja, a ni ne izgleda dobro u blagovaonici. Tepih za blagovaonicu trebao bi biti dovoljno velik da na njega stane stol (razvučen) sa svim pripadajućim stolicama. Bolje je uzeti nešto veći tepih (nego manji) kako bi stolice i tijekom izvlačenja bile na tepihu te ne bi stvarale buku ni štetile parketu ili laminatu.


atraktivan tepih za blagovaonicu


6. Tepih u blagovaonici uklopite s ostatkom interijera

Ako je blagovaonica spojena s dnevnom sobom svakako pripazite da boje, dizajni i dimenzije tepiha odgovaraju i blagovaonici i dnevnom boravku. U slučaju da se u blagovaonici nalazi komoda, stručnjaci savjetuju da tepih mora biti postavljen od sredine prostora između stolice i komode. Dakako, sam tepih mora biti postavljen ravnomjerno ispod stola i stolica, odnosno bilo bi idealno kada bi tepih sa svake strane bio jednako udaljen od stola.


novi tepih za blagovaonicu


7. Birajte materijale koji su topli i ugodni

Jedna od glavnih prednosti postavljanja tepiha u blagovaonicu definitivno je toplina koju tepih osigurava pod nogama. Zahvaljujući toplom tepihu, više ne trebate brinuti za hladne noge prilikom konzumiranja omiljenih jela. Sintetički materijali pokazali su se boljim izborom za tepihe u blagovaonicama od prirodnih tepiha jer osim topline i mekoće, također osiguravaju jednostavnost čišćenja i održavanja.

Spremi

Foto natječaj: Najljepše fotografije Zagrebačke županije osvajaju jednu od nagrada iz fonda vrijednog 15 tisuća kuna

Akontacija za smještaj: Ima li gost pravo na povrat novca

Suhozid - tragovima čipke od kamena

Niste još popunili svoje smještajne kapacitete? Osvježite oglase uz 15% popusta na profesionalne fotografije

Novinarski dom u Zagrebu domaćin konferencije o turizmu u organizaciji Veleposlanstva Italije

Više od iznajmljivanja apartmana, isplati se - čistiti ih?! Cijene čišćenja po satu podivljale

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

7 kriterija za prepoznavanje najbolje stranice za oglašavanje apartmana, soba i kuća za odmor

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Siva boja za zid: Je li siva boja pametan odabir i kada je koristiti u interijeru?

Popularno: