Dizajn
7.7K

Nauljeni parket: Je li se pametno odabrati parket premazan uljem?

Razmišljate o postavljanju novog parketa u kuću, stan ili apartman? Zanima vas koje karakteristike donosi nauljeni parket? Je li mudra ideja postaviti parket premazan uljem i koliko će održavanja zahtijevati nakon postavljanja?

Nauljeni parket sve je češći izbor u kućama, stanovima i apartmanima širom svijeta. Atraktivan parket premazan uljem prostoru pruža prirodnu atmosferu, a donosi i mnogobrojna pozitivna svojstva. Nauljeni parketi lako se održavaju, imaju svojstvo regulacije vlage u zraku i povrh svega mogu se lako obnavljati kod manjih oštećenja. Više prednosti i nedostataka uljanih parketa donosimo vam u nastavku:


Ulje naglašava prirodnu ljepotu parketa

Za razliku od lakiranih parketa koji bliješte i često ne izgledaju prirodno, nauljeni parketi pružaju predivan izgled u svim uvjetima korištenja. Ulje koje se nanosi na površinu parketa prodire u drvo i pruža jedinstven prirodan izgled drva. Dakle, ulje je odličan izbor želite li istaknuti prirodnu ljepotu drveta, odnosno parketa. Predivan mat izgled parketa lako se kombinira s ostalim namještajem i interijerom pa je premazivanje parketa uljem pogodno rješenje za mnoge situacije.


kvalitetan Nauljeni parket


Nauljeni parket pruža topao osjećaj prilikom hodanja

Nauljeni parket pruža sasvim prirodan i topao osjećaj prilikom hodanja. Dodirnete li nauljeni parket osjetit ćete kako njegova prirodna tekstura pruža toplinu drveta i samim time je ugodna za šetanje, odnosno hodanje po parketu. Prodiranje ulja u parket ostavlja pore otvorenima i drvetu pruža mogućnost disanja.


Ulja su zdravija i prirodnija

Ulja koja se koriste za uljenje parketa uglavnom su napravljena prirodnim procesima i u konačnici su zdravija od bilo kojeg laka. Dakako, ulje za razliku od laka ima sasvim drugačiji princip upijanja u drvo, a parket u konačnici zadržava svoja prirodna svojstva i karakteristike drveta. Parketi tretirani uljem neće pružiti neugodan miris i moći će se koristi vrlo brzo nakon uljenja.


svijetli nauljeni parket za dom ili apartman


Moguća je jednostavnija lokalna sanacija oštećenja

Lak na površini parketa stvara otporan zaštitni sloj koji bolje sprječava oštećenja, ali ujedno donosi i nemogućnost sanacije eventualnih oštećenja. S druge strane, ulje prodire u drvo, ostavlja površinu otvorenom čime omogućuje parketu da diše. Oštećenja nastaju nešto lakše, ali je s druge strane nastala oštećenja puno lakše sanirati. Dovoljno je samo izbrusiti dio gdje je nastalo oštećenje i nanijeti ulje te će vidljivo oštećenje u potpunosti nestati.


Nauljeni parket uravnotežuje vlagu u prostoru

Parket tretiran uljem ima otvorene pore koje mogu odlično apsorbirati vlagu u prostoru. Samim time, nauljeni parket se ponaša poput mikroregulatora klime jer pomaže u održavanju idealne vlažnosti i temperature u kući, stanu ili apartmanu. Iako drvo tretirano uljem možete upiti dio vlage iz zraka, valja imati na pameti kako je potrebno spriječiti eventualni unos vlage u parket putem prolivene tekućine.


parket nauljeni za apartman


Uljenje parketa obavljati jednom godišnje

Uljenje parketa je proces koji može raditi stručnjak, a možete ga provoditi i samostalno – jednom godišnje. Ulje se pažljivo utrljava tako dugo dok drvo upija ulje, ali je prilikom uljenja potrebno pripaziti da se na određenim mjestima ne zadržavaju prevelike količine ulja. Proces uljenja zapravo je vrlo sličan pranju podova pa vam ne bi trebao predstavljati zahtjevan zadatak. Važno je naglasiti kako bi temperatura u prostoriji trebala biti između 16 i 20°C, a sam proces sušenja traje otprilike 24 sata. Jedna litra ulja u pravilu je dovoljna za 70 m2 uljenja parketa.


kako nauljiti parket samostalno


Čišćenje parketa obavljajte neagresivnim sredstvima

S obzirom na to da je nauljeni parket nešto osjetljiviji na vanjske uvjete, važno je pripaziti na kvalitetu sredstava za čišćenje poda. Preporučuje se redovito usisavanje parketa, dok biste kvalitetno čišćenje trebali sprovoditi otprilike dva puta mjesečno. Kod čišćenja poda premazanog uljem nikako ne smijete koristiti jaka abrazivna sredstva jer bi takva sredstva mogla naštetiti samome parketu. Također, izbjegavajte čišćenje velikim količinama vode, već se radije odlučite za čišćenje parketa suhim (ili rahlo vlažnim) pamučnim krpama.

Spremi

Oglašavanje smještaja na internetu - s provizijom ili bez?

7. nacionalni Forum obiteljskog smještaja održat će se u zagrebačkom Westin hotelu

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Iznajmljivanje smještaja – tko se boji inspekcije još?

I Grčka pokušava obuzdati tržište privatnog smještaja

Direktan kontakt s gostom: Turiste sada, više nego ikada ranije, zanima tko su njihovi domaćini

Pješačka staza uz rijeku Krčić - jesmo li svjesni rajske čarolije prirode u vlastitom dvorištu?

Turska - od presađivanja kose do liječenja raka u najpopularnijoj destinaciji za medicinski turizam u Europi

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Popularno: