Dizajn
8.2K

Rabljeni namještaj u apartmanu ili kući za odmor - gdje ga pronaći i na što pripaziti

Rabljeni namještaj može biti dio našeg stila uređenja interijera smještaja ili pokušaj da uvedemo održive prakse u svoje poslovanje. Osim što nabavka korištenog namještaja može biti zabavna, može značiti i uštedu koja je uvijek mudra

Opremanje apartmana može biti zabavno, koliko i izazovno. Čak i ako nismo ograničeni financijama, ponekad ćemo se odlučiti na rabljeni namještaj u smještaju, možda da bismo u svoj interijer prenijeli dio kulture i atmosfere podneblja, a možda i da bismo u svoje poslovanje uveli kružnu ekonomiju. Nekad to može biti jedan komad namještaja, a netko će second hand komadima opremiti cijeli interijer.

Prije opremanja apartmana, važno je odabrati svoj stil, pisali smo već o tome u tekstu “Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla”. Vintage stilovi gotovo nikada ne izlaze iz mode, a vrlo često se kombiniraju sa suvremenim dizajnom namještaja, što nam dopušta nabavku rabljenih komada. Shabby chic je još jedan stil kod kojeg namještaj izgleda pohabano, ali istovremeno i elegantno.

Shabby chic

Trgovina shabby chic namještajem

 


Puno drvo i svevremenski dizajn

Kupovina namještaja od punog drva može biti mudar izbor za komade u apartmanima, sobama i kućama za odmor koje ne planiramo često mijenjati, poput okvira kreveta ili masivnih stolova u blagovaonici ako to odgovara stilu kojeg smo odabrali. Puno drvo košta više, ali je i dugotrajno, s tim da bismo stolove trebali povremeno izbrusiti i prelakirati.
 

Kako bi taj financijski zahvat bio što bezbolniji, možemo potražiti rabljeni komad namještaja od punog drva, čija je cijena povoljnija pa ga, ovisno o njegovu stanju, restaurirati i osvježiti

Vintage komode i škrinje često mame naše uzdahe, a šarm imaju i stari kredenci kakve su koristile naše bake - upravo takvim komadima namještaja možemo unijeti duh podneblja u naše smještajne jedinice, dašak autentičnosti kojim ćemo izbjeći generički izgled interijera.

Stari kredenc

Šarm stare kredence

 


Gdje pronaći rabljeni namještaj?

Različiti sajmovi na kojima se prodaje sve - od igle do aviona - savršeni su za pronalazak i kupnju rabljenog namještaja.
 

Imamo li viška vremena za posjet sajmovima, kupovina namještaja i opremanje apartmana može biti dobra zabava

S druge strane, može biti i iscrpljujuće ne pronađemo li brzo ono što se u našu priču uklapa. Razgledanje namještaja uživo je sigurno bolje od online kupovine jer tako na licu mjesta možemo procijeniti u kakvom je stanju roba, utvrditi eventualna oštećenja i šanse za brz i povoljan popravak.

Postoji i niz online trgovina rabljenog namještaja koje daju i određenu garanciju da je namještaj u dobrom stanju i da je funkcionalnost očuvana.

Facebook Market place je još jedno mjesto gdje možemo potražiti rabljeni namještaj, ali i posuđe, dekoracije i sve ostalo što dobro opremljen apartman ili kuća za odmor moraju imati. Kod pretrage je važno u tražilicu unijeti ključne riječi poput "vintage", "retro", i sličnih kako bismo što brže pronašli upravo ono što tražimo.

Rabljeni namještaj

Od retro fotelja do stolica od punog drva svevremenskog dizajna


Kao i kod kupovine novog namještaja, i ovdje vrijede zlatna pravila: odrediti svoj budžet, odrediti stil, pripaziti na dimenzije prostora i, po mogućnosti, isprobati željeni komad namještaja i provjeriti njegovo stanje. Ako to ne možemo, onda pokušajmo dogovoriti povrat u slučaju da dobiveni komad nije u stanju kakvog je opisao prodavatelj.


Kružna ekonomija u opremanju smještaja

Kupovina rabljenog namještaja za apartmane i kuće za odmor, osim što je prilika za uštedu, pruža nam mogućnost da svoj prostor uredimo na autentičan način, ali i da konačno započnemo provoditi principe kružne ekonomije u svom poslovanju. 
 

Osnovni cilj opremanja rabljenim namještajem nije uvijek ušteda - antikni i dizajnerski komadi korištenog namještaja su često skuplji od novog, ali daju poseban štih atmosferi interijera

Principi kružne ekonomije, sažeti u 5R premisu, obuhvaćaju Rethink (promisli), Refuse (odbij), Reduce (smanji), Recycle (recikliraj) i Reuse (koristi ponovo). Onoga trenutka kada smo se odlučili na nabavku rabljenog namještaja, zadovoljili smo već svih pet R postulata - promislili smo i odbili kupovnu novog, čime smo smanjili budući otpad, reciklirali smo i ponovno koristimo stari namještaj. dok god taj namještaj funkcionira kao dio smislene cjeline, dok je čist i koristan, gosti se neće žaliti - naš stil i održivost u poslovanju bi mogli čak i pohvaliti. 

Spremi

5 izazova u poslovanju koji su zajednički svim domaćinima

I noćni ormarić može biti čaroban sastojak za ugodu i zadovoljstvo gosta vašom smještajnom ponudom

Besplatno preuzimanje pravila za korištenje bazena u smještajnom objektu

Boja tepiha uz sivu garnituru: Kakav tepih najbolje pristaje uz sivu sjedeću garnituru?

Domaćin na hrvatski način: Želite ponuditi drugačiji privatni smještaj? Neka bude dostupan "za sve"

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

7 savjeta za štedljivo oblikovanje okućnice koja će zadiviti naše goste

​Gradnja bazena: Kako odabrati idealne pločice za bazen?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla?

Najbolja posteljina za apartmane: Koje materijale koristiti?

Popularno: