Aktualno
1.2K

Potpuno ukidanje punog pansiona u obiteljskom smještaju na javnoj raspravi, privremena rješenja važit će dulje

Na e-Savjetovanju rasprava o novim izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti otvorena do 10. listopada

Odavno nismo imali kakvu izmjenu turističkih propisa - pandemija je usporila česte izmjene zakona i pravilnika. Ova izmjena je očekivana, bliže se rokovi prestanka privremenih rješenja o kategorizaciji, a legalizacija u potpunosti provedena nije.

 

Novi rokovi za privremena rješenja

Stoga, izmjenama Zakona na javnoj raspravi Ministarstvo turizma i sporta poručuje svima, čija rješenja vrijede do 31. prosinca tekuće godine, da se ne moraju brinuti.

“S obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, u tijeku je opsežan proces legalizacije koji će trajati izvjesno vrijeme te će veći dio objekata za koja su izdana privremena rješenja do 31. prosinca 2021. u sljedećoj turističkoj sezoni ostati neiskorišten ili u sivoj zoni ako se rok važenja ne produži”, navodi se u obrazloženju Savjetovanja o nacrtu Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

I zato se, u nizu članaka i stavaka Prijedloga kojima je propisan rok, mijenja isti pa je on sada produljen dvije godine. Posljedično, nakon javne rasprave i izglasavanja izmjena, privremena rješenja će važiti do 31. prosinca 2023.

 

Puno ukidanje punog pansiona

Još 2018. Ministarstvo Garija Cappellija je pokrenulo postupak ukidanja pansionske prehrane u domaćinstvima. Tada je odlučeno da ručak i večeru smiju posluživati samo ona kućanstva u čijem krugu od 15 kilometara cestom nema restorana. Novim izmjenama Zakona se stavak 6. članka 30. kojim je to propisano potpuno briše.

 

U obrazloženju se navodi da je nužno omogućiti svim domaćinstvima pružanje usluge doručka pod jednakim uvjetima

Naime, isti taj članak 30., iznajmljivača definira kao fizičku osobu - građanina, koji je državljanin RH, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske konfederacije i koji, uz usluge smještaja, smije gostima ponuditi i doručak.

Pružanje usluge doručka pod jednakim uvjetima za mnoge iznajmljivače znači da više neće smjeti posluživati ručak i večeru u svom kućanstvu, bez obzira na to što su za to osigurali posebne uvjete ili što njihovi gosti koriste tu uslugu, možda već generacijama i desetljećima.

“Ukidanjem ove usluge diskriminirani su slabije razvijeni ruralni prostori Republike Hrvatske i turisti koji odsjedaju u takvim turističkim odredištima. Diskriminirani su otoci koji nemaju udaljenost s jedne točke do mora 15 i više kilometara, diskriminirani su oni koji žive 14 kilometara i manje od najbližeg ugostiteljskog objekta, diskriminirani su svi koji su pošteno radili godinama i desetljećima u svojem domaćinstvu. Oštećeni su i gosti koji su cijenili i tražili takvu uslugu. I sad, kao posljedica krive odluke, dolazi konačan zahtjev za ukidanje diskriminatorske odluke o selektivnom dopuštanju pružanja usluge pansiona u domaćinstvu. Takva se odluka protivi načelima ravnopravnosti u tržišnom gospodarstvu. Jedino pravedno rješenje bilo bi ponovo "vraćanje" pansiona u domaćinstvu u usluge pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i na OPG-u. No, tko će sad priznat pogrešku?”, pita se stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić.

 

Biftek za doručak

Nameće se pitanje i što je zapravo doručak. Činjenica je da poznate svjetske agencije koje promoviraju privatni smještaj potiču razvoj tzv. bed&breakfast ponude smještaja, gdje je doručak uz smještaj jedna od pogodnosti koja se nudi gostima.

 

Pri tom se posebno potiče plasman namirnica iz domaćeg uzgoja i povezivanje s malim poduzetnicima, proizvođačima hrane i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Iako svi znamo da je doručak obrok koji se konzumira u jutarnjim satima i da je njegov sadržaj obično manje gramaže od glavnog jela te da se najčešće sastoji od toplog napitka i jela, kao što su pahuljice, namazi ili naresci, gdje je, zapravo, propisano kako treba izgledati i do kada se smije poslužiti doručak?

Što ako gost ustaje kasno i doručkuje npr. obraze od boškarina s palentom? Kako doručak odvojiti od ručka i zašto ne bi domaćin smio svojim gostima ispeći ribu na gradele u večernjim satima ili poslužiti pršut uz bocu vina domaćeg vinara? Zašto se diskriminiraju obroci ako domaćin ima tehničke uvjete za prehranu i ako njegovi gosti to traže? Zašto se uporno pokušava sterilizirati obiteljski smještaj, uništiti njegovu autentičnost i tradiciju gostoprimstva koju smo naslijedili od svojih baka i djedova, donošenjem besmislenih i ograničavajućih propisa? Kako učiniti domaću ponudu smještaja raznolikom ako se zakonima guši kreativnost i širenje ponude najbrojnijem turističkom segmentu - iznajmljivačima privatnog smještaja?

Spremi

#plasticfree smještaj: Kako možemo pomoći u borbi protiv jednokratne plastike

Do 15. siječnja rok za predaju obračuna turističke članarine - obrazac TZ 2

​Vrtne plastične stolice: Zašto (ni)su najbolje rješenje za terase apartmana?!

​Komunikacija u turizmu: Kako komunicirati s gostima prilikom rezerviranja smještaja?

Postaje li Hrvatska preskupa destinacija stranim turistima?

Kako uz pravilno održavanje parketa spriječiti nastanak oštećenja na parketu?

Obvezna prijava obračuna članarine turističkoj zajednici do kraja veljače za privatne iznajmljivače

Porezi za iznajmljivače i što nas čeka u 2017.godini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Svjetski dan turizma 2021. u Hrvatskoj - besplatni razgledi gradova, koncerti i popusti na turističke usluge

EU Inicijativa za veću transparentnost platformi, jednostavnije uvjete registracije i razlikovanje povremenog od profesionalnog kratkoročnog najma

Popularno: