Dizajn
1.8K

Posteljina od bambusa protiv alergija za ljepši san

Hipoalergijska svojstva i ekološka prihvatljivost glavne su odlike bambusovih vlakana. Koje sve prednosti nudi posteljina od bambusa?

Posteljina od bambusa je sve traženiji artikal na policama virtualnih i fizičkih trgovina. Iako je nešto skuplja od pamuka, posebno od drugih materijala, bambus ne prestaje intrigirati i privlačiti kupce. Oni koji koriste ovakvu posteljinu, kunu se u njene nenadmašne karakteristike.


Prednosti posteljine od bambusa

1. Regulira temperaturu

Bambus se odlikuje dugačkim i tankim vlaknima koja su prirodno prozračna, a rahlo tkanje je upojno pa pomaže u održavanju naše kože tijekom noći svježom i suhom. Zato je posteljina od bambusa savršen izbor za opuštanje u vrućim ljetnim noćima i sjajna za opremanje apartmana i kuća za odmor.

Tijekom spavanja, naše tijelo prirodno oslobađa toplinu pri čemu se znoji da bi se ohladilo. Tradicionalni materijali zadržavaju vlagu, bambus je otpušta. Zbogom nelagodi i pregrijavanju, noćnom znojenju i lošijim ocjenama smještaja zbog neispavanosti gosta.


2. Posjeduje hipoalergijska svojstva

Ta prozračnost bambusovih vlakana i sposobnost zadržavanja suhoće kože je jedan od razloga zbog kojih se ovom materijalu pripisuju hipoalergena svojstva. Grinje koje se brzo razmnožavaju u vlažnim i toplim uvjetima ne vole posteljinu od bambusa. Upravo one su vrlo čest uzročnik alergija i razlog lošeg sna, kihanja, curenja i začepljenosti dišnih puteva. 

Osim toga, bambus je prirodno otporan na bakterije pa je savršen izbor za ljude s osjetljivom kožom, djecu i bebe. Roditelji novorođenčadi najviše kupuju bambus plahte za osjetljivu kožu svoje potomčadi jer smanjuje iritacije i štiti od razvoja alergije.
 

3. Bambus je eco-friendly i održiv

Još jedan razlog zbog kojeg je bambus hipoalergen je taj što za njegov uzgoj nisu potrebni herbicidi i pesticidi, kao što je to slučaj s pamukom. Iako voli vlagu, može rasti i u surovim uvjetima, nije mnogo izbirljiv, samoodrživ je i širi se poput korova. Traži malo resursa i zato je ekološki prihvatljiv kao malo koja biljna sirovina.

Bambus je jedan od ekološki najprihvatljivijih biljaka na svijetu i zbog iznimne brzine rasta. Punu zrelost biljka doseže za tri do pet godina što je čini jednom od najbrže rastućih biljaka na svijetu. To znači da se može u relativno kratkom roku proizvesti ogromna količina bambusa pri čemu se smanjuje ekološki otisak proizvodnog procesa. 
 

4. Posteljina je dugotrajna

Posteljina za goste koja se često pere mora biti izdržljiva. Bambus nudi tu čvrstoću i dugotrajnost i zato je izvrstan odabir za opremanje apartmana, soba i kuća za odmor. Štoviše, zadržava mekoću i nakon mnogih obrtaja perilice rublja.

Razlog toj čvrstoći je struktura vlakana i tkanja. Vlakna bambusa su prirodno duga i glatka, bez izbočina koje dovode do trganja. Istovremeno, otporna su i na blijedenje i stvaranje mrlja zbog niske upojnosti. Nismo još provjerili, ali korisnici tvrde da posteljina od bambusa izgleda kao nova godinama.
 

5. Izuzetna mekoća tkanja

Korisnici bambus posteljine opisuju je “mekanom kao maslac” i “sličnom kašmiru”. Tvrde da je podatna poput svile ili satena, samo je neusporedivo jeftinija. U dodiru s kožom je glatka i pruža osjećaj luksuza.

Vlakna bambusa su izdržljivija od svih navedenih materijala pa su savršena za one koji žele pružiti svojim gostima osjećaj glamura bez pretjeranog trošenja novaca.
 

6. Ne upija mirise

Niska upojnost bambusovih vlakana znači da ne upija masnoći s kože pa tako ni mirise koje ona ostavlja. Tome pomažu i već navedena antibakterijska svojstva. Bambus sadrži antimikrobno sredstvo “bambus kun” pa se u tkaninama od ovog materijala ne stvaraju plijesni niti razvijaju bakterije koje su uzročnici odbojnog vonja.  

Posteljina od bambusa ne upija mirise
 

Je li moguće da je posteljina od bambusa baš toliko savršena?

Posteljina od bambusa ima par mana. Inicijalni trošak je nešto veći, nego kod kupovine posteljine od pamuka ili drugih materijala. Međutim, zbog dugotrajnosti se ta investicija sigurno isplati. 

Druga mana je što se ne preporučuje pranje posteljine od bambusa na temperaturama iznad 40° i ne miješati s drugim tkaninama. No, s obzirom na to da ne upija izlučevine s kože, možda je ta temperatura sasvim dovoljna za održavanje besprijekorne čistoće uz odgovarajuća sredstva. 

Glačanje nije nužno, ali može pomoći ako se uslijed neadekvatnog održavanja posteljina od bambusa nabora. I tada je potrebno zagrijati glačalo na najnižim temperaturama.

I zato, ako još uvijek tražite najbolju posteljinu za svoje goste, možda je bambus kraj te potrage. Sve liste prednosti i preporuke ne mogu zamijeniti osobno iskustvo jer samo mi znamo svoje želje i potrebe. Znamo i da naši gosti žele u smještaju udobne postelje i na odmoru slatke snove. Bambus im možda može pružiti oboje. 

Spremi

EU Inicijativa za veću transparentnost platformi, jednostavnije uvjete registracije i razlikovanje povremenog od profesionalnog kratkoročnog najma

Digitalni higrometar: Što je higrometar i zašto je važan za vaš dom?

Riba u soli - jer nemamo gradele, a željni smo je pečene

Uradi sam: Kako riješiti problem (pre)kratke zavjese za prozor?

​Fleksibilniji uvjeti otkazivanja nam mogu sačuvati rezervacije u ovoj ekstremnoj globalnoj situaciji

Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja

Facebook stranica za iznajmljivače: Kako iskoristiti puni potencijal za povećanje rezervacija?

Direktan kontakt s gostom: Turiste sada, više nego ikada ranije, zanima tko su njihovi domaćini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

7 savjeta za štedljivo oblikovanje okućnice koja će zadiviti naše goste

9 krajobraznih načela za uređenje dvorišta i preobrazbu prostora u rajske vrtove i oaze mira

Popularno: