Ideje i trendovi
24.5K

Pet friendly apartmani: Pravila i preporuke za boravak gosta s kućnim ljubimcem

Pet-friendly smještaj je sve popularniji, a kućne životinje sve češći gosti. Ako ste se odlučili dozvoliti boravak s ljubimcima, postavite jasna kućna pravila kako bi odmor pod vašim krovom, u društvu četveronožaca, svima bio što bezbrižniji

Razmišljate o tome da vaš smještajni objekt postane pet-friendly i da dozvolite noćenja i četveronožnim prijateljima svojih gostiju? To bi mogao biti mudar potez. Dopuštanje kućnih ljubimaca u apartmanima je jedan načina za povećanje broja rezervacija i privlačenje dodatnih gostiju, kao i dodatne zarade od turizma.
 

Anketa HomeAway Voices je pokazala kako bi gotovo trećina (31%) vlasnika kućnih ljubimaca radije putovali tamo gdje im je dozvoljeno dovesti i svoje kućne ljubimce.

Međutim, iako bi "Pet Friendly" mogao biti mudar poslovni potez i prilika za lakše popunjavanje kalendara rezervacija, to je izbor koji se ne smije uzeti olako. Prije nego što se upišete na popis pet-friendly smještaja, razmislite o tome kako takva odluka može utjecati na vas i vaše poslovanje te ostale goste u vašim apartmanima, sobama i kućama za odmor.
 

Najbolji iznajmljivači pet-friendly smještajnih objekta su i sami vlasnici kućnih ljubimaca i ljubitelji životinja.

Ako nemate dlakavog četveronošca, ili možda čak neku egzotičniju vrstu, iznajmljivanje pet-friendly apartmana možda i nije za vas. Pročitajte nastavak teksta kako bi bili svjesni u što se točno upuštate i kako možete zaštititi svoje poslovanje.
 

Upoznajte se s pet-friendly propisima

Sve više iznajmljivača shvaća vrijednost brendiranja smještaja i uključuje se u programe kvalitete poput Kvarner Family ili Welcome Zadarske županije. Županijski i regionalni programi kvalitete nude brendiranje unutar različitih podbrendova, među kojima su najpopularniji "Bike Friendly" i "Pet Friendly" podbrendovi.

Za dobivanje pet-friendly oznake, privatni iznajmljivači moraju zadovoljiti određene uvjete:
 
 1. Iznajmljivač mora jednaku razinu usluge pružati gostima s ljubimcima i bez njih.

 2. Ukoliko dodatno naplaćuje smještaj ljubimaca, utoliko iznajmljivač mora zaračunati razumnu nadoplatu za dodatne troškove čišćenja i održavanja, posebnih uvjeta za sigurnost i sl. Nadoplata ne smije biti "bezobrazno" skupa.

 3. Ljubimcima mora biti dopušten smještaj u prostorijama koje koristi i njegov vlasnik, odnosno gost, a ne smještaj u garaži, šupi, dvorištu i sl.

 4. Pet-friendly smještaj mora biti pogodan za kućne ljubimce, ne smije biti izložen otrovima, otvorenim el. instalacijama, otvorenom pristupu prometnicama, i sl.

 5. Potrebno je osigurati prostor za vodu i hranu na traženje gosta.

 6. Kućna pravila za vlasnike kućnih ljubimaca moraju biti istaknuta na vidljivom mjestu.

 7. Ukoliko smještajni objekt ugošćava lovce sa psima ili drugim životinjama koje ne borave u objektu, uz objekt moraju biti odgovarajući boksovi (za lovačke pse) a prema važećim standardima (ili se vlasnicima pasa mora dozvoliti da psi borave u predsoblju smještajne jedinice).

 8. Vlasnik smještaja za boravak s kućnim ljubimcima mora imati sve važne informacije za goste s ljubimcima poput popisa veterinarskih ambulanti, trgovina s hranom za ljubimce, salona za njegu pasa, plaža za pse, restorana u koje smiju ljubimci, parkova za pse, i sl.

 9. Uz navedeno, programi kvalitete traže i pohađanje edukacija za pet-friendly domaćine, a uvjet je i oznaka kvalitete osnovnog brenda Kvarner Family ili drugo.


Svaka općina i grad donosi odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, potražite ju, proučite i podučite svoje goste o lokalnim propisima.


Kućni red za goste s ljubimcima

Čak i ako nemate oznaku pet-friendly i nemate namjeru uključivati se u programe kvalitete, mudro je imati jasno određena pravila za goste s ljubimcima.

Postavljanje standardne politike za kućne ljubimce će pomoći ublažiti ili čak izbjeći moguće nesporazume i sukobe s gostima te odrediti očekivanja vezana uz njihov boravak. Evo nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir prilikom izrade pravila za kućne ljubimce:

 

 • Ograničenje broja životinja u smještaju.​ Želite li ograničiti broj kućnih ljubimaca u istom periodu? Dvije životinje su razumna granica za smještajne jedinice, i pomoći će vam da održite vašu imovinu čišćom i u boljem stanju.
Pravila i preporuke za boravak gostiju s kućnim ljubimcima
"Vole se k`o pas i mačka"
 
 • Dopuštene vrste životinja u apartmanu​. Možda ste alergični na mačju dlaku, ali ne i na pseću ili se želite osigurati da gostu ne padne na pamet na odmor povesti egzotičnijeg člana svoje obitelji, pazite da to navedete u vašem oglasu.

Pravila i preporuke za boravak gostiju s kućnim ljubimcima žirafa
Ok, nije baš kućna životinja, ali ljubimac može biti... Tko bi joj odolio? 
 
 • Ograničenja težine ljubimca u apartmanu. ​Želite li ograničiti težinu kućnih ljubimaca u vašem apartamnu ili kući za odmor? Uobičajeno ograničenje za pse je do 20 kg za jednu životinju, razmislite o toj granici kako se ne bi morali rasklapati pomoćni krevet za ljubimca vašeg gosta.

Pravila i preporuke za boravak gostiju s kućnim ljubimcima ograničenje težine
Ljubav ne poznaje ograničenja
 
 • Želite primati samo životinje koje nisu kućne?​ Primanje životinja koje i njihovi vlasnici ne drže u kući, poput gore navedenih lovačkih pasa, dobro su rješenje za izbjegavanje nezgoda u zatvorenom prostoru u novom, nepoznatom okruženju i uštedjet će vam gnjavažu i novac. Također ćete izbjeći čišćenje nereda iza njih.
 
 • Namještaj za kućne ljubimce​. Dozvoljavate li kućne ljubimce na namještaju, npr. na kauču? Iako je ovo pravilo jako teško za provesti, možete gostima preporučiti da donesu krevet ili jastuk da bi osigurali udobnost svojim kućnim ljubimcima, a vama sačuvali namještaj.

Pravila i preporuke za boravak gostiju s kućnim ljubimcima namještaj za kućne ljubimce
Dobro je osigurati životinjama poseban ležaj - olakšava čišćenje apartmana
 
 • Čišćenje otpada​. Ovo je pravilo apsolutno neophodno. Zahtjev da gosti uklone otpad svojih ljubimaca u smještajnoj jedinici, dvorištu i okolnim područjima je nužan i obavezan.
 
 • Korištenje povodca​. Je li odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u vašem mjestu propisano da su životinje u vašoj zajednici na uzici? Ako je tako, naknade za kršenje ovog zakona će se proslijediti vama, stoga podučite svoje goste o odredbama ove odluke.
 
 • Pravilo zaštite od buha i krpelja​. Želite li da kućni ljubimci budu zaštićeni od krpelja i buha kada dođu u vaš smještajni objekt? Neki iznajmljivači ističu ovu pravilo kako bi osigurali da njihov prostor ostane čist od štetočina.

Kada se odlučite za skup pravila i propisa za kućne ljubimce koje ćete ugostiti, uključite ih u svoj oglas, u odgovore na upite gostiju i općenito u komunikaciju s gostom prije rezervacije smještaja, u knjigu dobrodošlice ili izložite u smještajnoj jedinici.

 

Dok se neka pravila i ograničenja za kućne ljubimce priopćavaju prije nego što gosti rezerviraju svoje putovanje, mnoge od njih, poput pravila o uzici i namještaju, treba ponoviti prije dolaska i tijekom boravka.

 

Nabavite igračke i poslastice za svoje nove krznene goste

Radite naporno kako biste gostima pružili nevjerojatan doživljaj u vašem domu, zašto to ne proširiti i na njihove kućne ljubimce?
 

Iskazivanje dobrodošlice svojim gostima sitnim darovima može dovesti do oduševljenih recenzija, a pružanje istog takvog iznenađenja za ljubimce će vjerojatno donijeti jednake rezultate.

Kao dodatan bonus, pružanje određenih pogodnosti za kućne ljubimce može spriječiti nezgode kao što su žvakanje namještaja i pokrivače prepune dlaka. Neke dobre stvari koje možete držati pri ruci za vaše četveronožne putnike su:
 • dodatni remeni,
 • ležaj za pse/mačke,
 • poslastice,
 • igračke za žvakanje,
 • grebalice za mačke.
 ​Pravila i preporuke za boravak gostiju s kućnim ljubimcima torba za mace
Putna torba za mace


Naplaćujte pristojbe za ljubimce

Ako se ustručavate naplatiti dodatne novce za smještaj s kućnim ljubimcima, budite svjesni da je to dodatna usluga i da većina putnika koji često putuju sa svojim krznenim prijateljima očekuje dodatne naknade za kućne ljubimce.
 

Iznajmljivači naplaćuju naknade za boravak kućnih ljubimaca kako bi platili dodatno čišćenje ili jednostavno kao osiguranje u slučaju bilo kakve štete koju uzrokuju kućni ljubimci.

Naknade se obično kreću od 5 do 15 eura po noćenju ili fiksno od 50 eura na tjedni boravak. Nije rijetkost i da se naplaćuje povratni polog za kućne ljubimce, koji se vraća ako voljeni ljubimac nije počinio nikakvu štetu u smještajnoj jedinici i oko nje.
 

Čistite apartman temeljito i često

Vaše dopuštenje gostima da povedu svoje razigrane životinje je olakšanje za turiste koji ne mogu podnijeti pomisao da se odvoje od svojih ljubimaca ili nemaju kome povjeriti svoje krznene članove obitelji. To također može biti odbijenica za goste koji ne vole blizinu životinja, bilo da su zabrinuti zbog čistoće boravka u prostoru koji prima kućne ljubimce ili su alergični na pseće/mačje dlake. I zato je izuzetno važno da osigurate da prostor bude prikladan za sve goste, a ne samo za one s ljubimcima.
 

Da bi bili sigurni da je vaš apartman prikladan za sve goste, temeljito očistite cijeli prostor: podove, tepihe, čak i kauče. Pronalaženje loptica dlake i sumnjivih mrlja, svakom idućem gostu poručuju da ne vodite brigu o njima. To također može uzrokovati ozbiljne probleme gostima s alergijom.

Ako vodite računa o besprijekornoj čistoći svojih apartmana, ne morate upozoravati svoje goste koji nemaju kućne ljubimce da je u vašem objektu boravak s ljubimcima dozvoljen.

Pravila i preporuke za boravak gostiju s kućnim ljubimcima pronađi razliku
Da ili ne kućnim ljubimcima - pitanje je sad. Pronađi razliku! Koja ti se fotografija više sviđa?

Više nego ikada prije, gosti traže smještaj koji im dopušta da dovedu svoje životinje. Mogućnost noćenja s kućnim ljubimcem, čini vas konkurentnijim. Čak i hoteli sve češće dopuštaju boravak s ljubimcima. Npr. mnogi zagrebački hoteli nose oznaku "dog-friendly" i dopuštaju boravak jednog psa do 20 kg u hotelskoj sobi. Međutrim, mnogo je privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj koji ne dozvoljavaju boravak s ljubimcima, iz straha od materijalnih šteta ili neugodnosti koje nestašan ljubimac može prouzročiti drugim gostima.

Uz jasno postavljena pravila i upoznavanje gostiju s istima te uzimanje pologa za kućne ljubimce, sve se neugodnosti mogu izbjeći. Činjenica je i da se gosti s ljubimcima češće vraćaju, jednom kada pronađu smještaj koji odgovara svim članovima njihove obitelji pa i onima na četiri šape. 
 

Dobra stvar kod pet-friendly smještaja je što nije potrebna nikakva posebna adaptacija niti velika ulaganja - nikakvi zahvati u prostoru koji se kasnije ne mogu vratiti u prvobitno stanje. Pa zašto onda ne odlučiti se za novitet u idućoj sezonu i probati. Jednostavno je, zar ne?​
Spremi

10 preporuka kako čuvati more za iznajmljivače i goste u obiteljskom smještaju

KVIZ UTORKOM: Lagana provjera poznavanja hrvatskih nacionalnih parkova

Koja je cijena profesionalnog fotografiranja apartmana (i zašto se ta investicija uvijek isplati)?

10 najpopularnijih turističkih atrakcija na svijetu u 2022.

Iznajmljivanje smještaja – tko se boji inspekcije još?

Teško je naći dobra (domaćeg) čovjeka - manjak radnika obilježit će turističku 2023.

​Ilegalno iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor – kako stati na kraj nepoštenoj praksi?

​Trebaju li saonice za djecu biti dio ponude smještaja u zimskim danima?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Domaćin na hrvatski način: Unesite djelić sebe u uređenje svog smještaja

Channel manager Hrvatska: Što nudi domaće tržište softvera?

Popularno: