Uradi sam
3.3K

​5 savjeta za samostalno čišćenje tapecirane stolice u vlastitom domu

Želite očistiti tapecirane stolice? Potreban vam je savjet za samostalno čišćenje tapeciranih stolica u vašem domu? Zanima vas koje su najbolje tehnike za čišćenje tapeciranih stolica i kako spriječiti potencijalna oštećenja tapecirunga?

Tapecirane stolice veliki su hit u uređenju interijera u posljednjih desetak i više godina. No, iako su tapecirane stolice iznimno udobne za sjedenje, problem može nastati kod održavanja tapeciranih stolica. Čišćenje takvih stolica uglavnom je posao za stručnjake, no uz malo volje i truda možete tapecirane stolice očistiti i kod kuće. Evo nekoliko savjeta za čišćenje tapeciranih stolica:


vrste mrlja na stolici


Provjerite vrstu mrlja i materijala stolice

Prije samog čišćenja, svakako trebate provjeriti od kojih je materijala izrađena tapecirana stolica. Također, poželjeno je proanalizirati koje se vrste mrlja nalaze na stolici jer u svojem domu ponekad ne možete ukloniti sve mrlje. Ipak, ako se radi o jednostavnijim mrljama od hrane ili nakupinama prašine – čišćenje tapecirane stolice možete obaviti i kod kuće.


Promotrite naljepnice na tapeciranoj stolici

Tapecirana stolica sastoji se od nekoliko vrsta materijala, a svaki od tih materijala drugačije reagira na sredstava za čišćenje. Uglavnom se na donjoj strani stolice nalazi naljepnica koja sugerira kako možete tretirati određene površine na stolici. Prvenstveno se to odnosi na tretiranje samog tapecirunga koji može biti manje ili više osjetljiv na sredstva za čišćenje.

sredstva za čišćenje tapecirane stolice


Nabavite odgovarajuća sredstva za čišćenje

Iako će vam za čišćenje tapecirane stolice ponekad biti dovoljna samo vruća vodena para, u nekim će vam slučajevima trebati i poneko sredstvo. Raspitajte se kod stručnjaka koje je sredstvo najbolje koristiti na tapecirungu za stolice pa nabavite sve što mislite da će vam biti potrebno. Izbjegavajte opasne i jake kemikalije koje bi osim oštećenja tkanine, mogle ošteti i plastične, metalne ili drvene dijelove stolca.


Parno glačalo kao rješenje za čišćenje tapecirane stolice

Parno glačalo može biti vaš važan saveznik u čišćenju tapeciranih stolica. Vruća para kvalitetno prodire u tkaninu, uklanja mrlje te vas rješava svih ostalih nečistoća sa stolice. Ipak, ako se radi o osjetljivijim sintetičkim tkaninama trebate izbjegavati visoke temperature, dok se one mogu umjereno koristiti kod pamučnih tapecirunga. Parnim glačalom pažljivo prođite čitavo sjedište i naslon i većina mrlja trebala bi biti uklonjena.


čišćenje tapecirane stolice usisavačem ili glačalom


Odvezite stolice na pranje ili nabavite presvlake

Ako niste sigurni kako ispravno očistiti tapecirane stolice, vjerojatno je najbolje rješenje odvesti stolice na profesionalno čišćenje. Iako će vas to koštati određenog novca, kao rezultat biste trebali dobiti savršeno čiste stolice bez ijedne mrlje. Stručnjaci znaju koje kemikalije i sredstva smiju koristiti na kojoj tkanini pa ne bi trebalo doći do oštećenja stolica. Kao instant rješenja za čiste stolice i održavanje nameću se presvlake za stolice – koje možete povoljno nabaviti u raznim dućanima.

Spremi

Zima u Hrvatskoj: Za jaču otpornost moramo prvo izliječiti nepovjerenje, a ostale bolesti će se povući same

​Crvena boja za zid: Super savjeti gdje i kada koristiti crvenu boju

Recepti za koktele - 5 osvježavajućih napitaka s aromom vrtova naših baka i Dalmacije

Domaći kolač s orasima - jednostavan recept za dobrodošlicu gostu

Top 5 savjeta: Kako osigurati kvalitetan WiFi signal u apartmanu za zadovoljstvo gostiju?

​Drvo u kupaonici – umivaonici i kade u neodoljivoj kombinaciji keramike i drva

Skuplje ćemo plaćati komunalne usluge, a rast će i paušali za privatne iznajmljivače od 2022.

Nova vrsta luksuza - smještaj kod domaćina u izoliranim ruralnim područjima

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Vrste kamina na struju: Kako ugraditi električni kamin u svoj dom?

Opremanje blagovaonice: Kako iskoristiti stare stolice u novoj blagovaonici?!

Popularno: