Uradi sam
11.9K

Top 5 savjeta: Kako osigurati kvalitetan WiFi signal u apartmanu za zadovoljstvo gostiju?

Znadete li da je stabilan i kvalitetan WiFi signal jedan od najvažnijih zahtjeva gostiju u smještaju? Kako osigurati kvalitetnu WiFi vezu u čitavom apartmanu? Koje uređaje koristiti i kako uz mala novčana ulaganja osigurati vrhunsku internet vezu vašim gostima?

Istraživanja su pokazala kako je stabilna i kvalitetna WiFi veza jedan od najvažnijih kriterija zadovoljstva gosta smještajem. Zanimljivo, kvalitetan WiFi signal jedan je od glavnih preduvjeta za dobre recenzije gostiju pa je samim time važno osigurati dobru internetsku vezu u smještaju.

U nastavku članaka saznat ćete nekoliko jednostavnih rješenja pomoću kojih ćete poboljšati internet vezu u vašem smještaju. Osigurajte zadovoljstvo gostiju i odlične recenzije, primjenjujući sljedeće taktike za bolji WiFi signal:


ponuda telekom operatera


Odaberite najbolju ponudu telekom operatera

Telekom operateri trenutno nude tri osnovne kategorije internetske veze: telefonska parica, optički kabel i mobilni internet. Telefonska parica dostupna je već nekoliko desetljeća i pomalo je tehnologija koja izlazi iz šire upotrebe. Radi se o najsporijoj (ne mora nužno biti) internetskoj vezi s obzirom da se signali prenose preko limitirane telefonske žice. Iako je korištenje tog interneta još uvelike rasprostranjeno, sve se više korisnika okreće bržim optičkim i mobilnim internet vezama.
 

Mobilni internet funkcionira na sličnim principima kao i korištenje interneta na pametnim telefonima. Telekom operater vam daje ruter na korištenje, taj se ruter spaja na najbliži odašiljač – i u vašem je smještaju osiguran brzi mobilni internet.

Brzine tog interneta uvelike ovise o opterećenosti mreže i kvaliteti odašiljača, no uglavnom se radi o minimalno nekoliko puta bržem internetu od telefonske parice (npr. parica postiže brzine do 20 Mbps, a mobilni internet do 200 Mbps).

Tehnologija koja dobiva sve više pažnje, svakako je optički internet. Ta se vrsta internet veze već nalazi u mnogobrojnim gradovima, a posljednjih se godina optička mreža širi i u ruralne krajeve. Optički internet osigurava fantastične brzine koje mogu ići i do 10 Gbps, a ujedno nudi i stabilnost veze (koja je ponekad upitna kod mobilnog interneta). Bilo kako bilo, najbolja opcija uglavnom je optički internet, zatim mobilni, a na kraju internet na paricu. Za sve detalje, raspitajte se kod vašeg telekom operatera.

router


Nabavite kvalitetan ruter za jači signal

Ovisno o mjestu u kojem se nalazi vaš smještaj, brzina i kvaliteta interneta može značajno varirati. Naime, neka manja mjesta pokrivena su tek osnovnim signalom i internetskom mrežom, dok u većim gradovima možete birati između raznih vrhunskih internetskih priključaka. Dakle, brzina i kvaliteta uvelike ovisi o mogućnostima mreže koja vam je dostupna, no nimalo manje važnu ulogu ima i sam ruter koji čini temelj interneta u vašem smještaju.
 

Iako će vam telekom operater uz potpisivanje ugovora pokloniti (ili prodati) ruter koji je prilagođen dogovorenom paketu, činjenica je da to vjerojatno neće biti neki ultra kvalitetan ruter.

Kako biste poboljšali kvalitetu signala u svim prostorijama vašeg smještaja, vjerojatno ćete trebati posegnuti za nekim dodatnim rješenjima. U trgovinama informatičkom opremom pronaći ćete skuplje rutere koji bi vam trebali ponuditi i kvalitetniji signal unutar smještaja. Iako nije pravilo, uglavnom ruteri skupljeg cjenovnog ranga osiguravaju bolju, stabilniju i bržu vezu te izvlače maksimum mogućnosti iz dostupne telekomunikacijske mreže. Za više detalja o kvaliteti i kompatibilnosti rutera vašem odabranom internet paketu, raspitajte se kod prodavača opreme.


rad na računalu na odmoru ljetovanje


Postavite ruter na optimalno mjesto u prostoru

Pozicija rutera unutar kuće ili stana itekako je bitna za kvalitetu WiFi signala. Poznata je činjenica kako WiFi signal znatno gubi na kvaliteti nailaženjem na svaku prepreku na svojem putu. Konkretno, WiFi signal postaje slabiji kada mora prodirati kroz dodatni zid, dodatni namještaj, dodatna vrata, itd. Svi elementi koji se nađu na putu prolaska WiFi signala – vjerojatno će znatno umanjiti kvalitetu internet signala. Kako biste umanjili taj problem, ruter je potrebno postaviti na optimalno mjesto kako bi u svim kutevima prostora signal bio kvalitetan.
 

U većim domovima ili stanovima, ruter bi se trebao nalazi u središtu prostora – kako bi veza svugdje (gdje vam treba) bila na zadovoljavajućoj razini. Ako je takvo pozicioniranje otežano, onda ruter postavite u prostoriju u kojoj ste sigurni da će gosti provoditi najviše vremena spojeni na internet.

Najčešće je to neka dnevna soba, odnosno prostor za druženje, ali i spavača soba u kojoj provjeravaju društvene mreže prije i nakon spavanja.

Kako biste pronašli idealnu poziciju za ruter, najbolje je testirati različite pozicije i pronaći idealnu. Na App trgovinama postoje aplikacije za mjerenje jačine signala i optimiziranje pozicije rutera. No, ako nemate volje za korištenjem aplikacije, jednostavno isprobajte kakva je veza u kojoj prostoriji te prema potrebi ruter premjestite na neku drugu poziciju.


pretraživanje interneta i razgovor na internetu


Pojačivač za kvalitetan WiFi signal u svakom prostoru

Bez obzira koju poziciju rutera odabrali, vjerojatnost je da kvalitetan WiFi signal nećete imati u svakom kutku kuće ili stana. Kako biste uklonili taj nedostatak i stvorili vrhunski WiFi svugdje – na raspolaganju su vam WiFi pojačivači koji osiguravaju kvalitetan internet tamo gdje vi to poželite.
 

Cijena pojačivača kreće se već od 100-ak kuna na više, tako da se ne radi o nekoj pretjerano skupoj investiciji.

Pojačivač signala funkcionira vrlo jednostavno. Dovoljno je uštekati WiFi pojačivač u struju u prostoriji u kojoj želite stabilan internet. Nakon toga osnovnim podešavanjem WiFi pojačivač se spaja na vaš ruter i nakon svega nekoliko desetaka sekundi dobivate kvalitetan WiFi signal u prostoriji u kojoj ga prije nije bilo. Dakako, korisnik se za kvalitetan WiFi signal spaja računalom, pametnim telefonom ili tabletom – na WiFi pojačivač (a ne na ruter).


istraživanje interneta i ponude apartmana


Pojednostavite gostima korištenje WiFi mreže

Kako bi vaši gosti bili zadovoljni, trebate se pobrinuti da je spajanje na WiFi vrlo jednostavno. Najbolje je ostaviti jasno istaknuta uputstva za spajanje na WiFi na nekoliko različitih mjesta unutar apartmana ili studija. Lozinku za spajanje na WiFi pojednostavite jer komplicirane kombinacije umaraju i nerviraju goste.

Valja imati na pameti kako stabilnost i kvaliteta WiFi signala ne ovisi isključivo o vašem ruteru i pojačivaču, već i o samom uređaju kojeg koristi gost. Ponekad neka računala ili pametni telefoni mogu imati slabi modemski sustav pa je i korištenje interneta ponešto otežano. No, to je dio na koji ne možete utjecati. Na vama je da napravite sve što smo gore naveli, kako biste svojim gostima osigurali kvalitetan WiFi signal u apartmanu.
Spremi

Paušal za privatne iznajmljivače će biti viši, uvjeti za (re)kategorizaciju smještaja još nepoznati

Objavljen Poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za zelenu i digitalnu tranziciju malih iznajmljivača

Maslinarstvo i turizam nude potencijal u nizu vrhunskih doživljaja - od uljnih spa do interpretacijskih centara

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Bežični internet za apartmane i usporedba paketa za iznajmljivače

​Stol od melamina: 6 prednosti i nedostataka melamin stola za blagovaonicu

Turistički srpanj: Prosječna duljina boravka je 7 dana uz veću potrošnju nego u 2019.

3T konferencija 2023.: Stiže vrijeme umjetne inteligencije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako dekorirati sobu ili apartman za jesen - odlični savjeti za svakoga

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

Popularno: