Aktualno
1.1K

Uskrsni blagdani 2023. ruše turističke rekorde - najpopularnije su privatne kuće za odmor i vile

Uskrsni blagdani 2023. nisu razočarali kao pokazatelj sezone. Rast turističkog prometa se očekuje i kod prve iduće spajalice, a najpopularnija su sela i privatne kuće

Kad bi se moglo otputovati, kad bi se moglo sjesti na konja
i otići zauvijek, ili neku staru lađu
prevariti da nas odvede iz grada,
prijatelj bi ostavio prijatelja, mati bi ostavila djecu…


Napisala je ove stihove slavna Vesna Parun čija prva zbirka poezije je objavljena još daleke 1947. O toj čežnji koja nas tjera da mijenjamo krajolike, mnogo je stihova ispisano, rijetko lijepih poput ovih naše Vesne. Ta čežnja živi s nama oduvijek. Tek s tehnologijom koja je pogurala turističke migracije, čežnja se ne plaši više realizacije.

Zato svake godine bilježimo nove turističke rekorde, osim onih pandemijskih koje su nam vratile stare čežnje. Sjećanje na pandemiju blijedi, putovanja se množe. Možda će jednom, onako kako je stalna smo mijena, jedino stalno biti putovanje. Radit ćemo na daljine, svijet nositi u džepu, upoznavati stalno nove ljude i gradove. No, koliko god voljeli putovati, volimo i stare običaje i rituale. 


Uskrsni blagdani 2023. s pozitivnim predznakom

Ritualno je već da se poslije uskrsnih blagdana turisti broje. Širom Europe zaposleni u turizmu zadovoljno trljaju dlanove. Zadovoljni su i naši jer su turisti zauzeli sve osunčane punktove. Samo u Opatiji je bilo 35% dolazaka više nego u ovo vrijeme prošle godine. Varljive su pomalo te statistike s obzirom na to da smo Uskrs dočekali nešto ranije ove godine.
 

Ukupno, od početka godine do 11. travnja u Hrvatskoj je ostvareno 1.3 milijuna dolazaka i 3.6 milijuna noćenja. To je rast od 6% u dolascima i 19% u noćenjima u usporedbi s jednakim razdobljem pretpandemijske 2019. godine

Brojkama se i Španjolci vesele čije su zračne luke zabilježile ovih uskrsnih blagdana 4,6% putnika više nego prije pandemije. I tako dostigle povijesne rezultate.

I Talijani bilježe rast, a predviđaju i sjajan ostatak predsezone. Talijanski analitičari Emma Villasa tvrde da je broj rezervacija za travanj, svibanj i lipanj u prosjeku 21% veći u usporedbi s jednakim razdobljem lani. 
 

Najpopularniji je privatni smještaj, posebno kuće za odmor i vile koje mogu prihvatiti više od jedne obitelji istovremeno

Produljeni vikend uz Praznik rada bi mogao donijeti i 38% više gostiju, tvrde Talijani.


Ruralno i domaće

Najpopularnija talijanska regija je Toskana koja +11% turista u odnosu na godinu ranije za vrijeme uskrsnih blagdana. Ne zaostaje niti Umbrija, koja ima i veći rast, 14%, pokrajina u središnjoj Italiji. To je najmanja talijanska regija čije gospodarstvo se temelji na obrtništvu i poljoprivredi.

Ako je suditi po trendu u Italiji, naše kontinentalne destinacije se imaju čemu nadati. Bit će zanimljivo prebrojati dolaske za protekle blagdane u Međimurskoj županiji koja je samo u siječnju zabilježila 14.170 noćenja, uz 38,42% više noćenja u 2022. u odnosu na godinu ranije.

Stalni napori u brendiranju Međimurja Green Destination i razvoju raznolike turističke ponude, donose rezultate na krilima popularnosti ruralnih destinacija s autohtonom domaćom ponudom širom Europe. 

(Na naslovnici teksta Vila Murva GP u Podstrani.)
Spremi

8 koraka za uspješan online booking (svake sezone)

Europska Amazona udružila 5 zemalja u održivom razvoju atraktivne turističke rute dugačke 1250 kilometara

Ugljični monoksid - kako se zaštititi od trovanja i otkriti nevidljivog ubojicu prije pojave fatalnih simptoma

Bojanje zidova: Što vam je sve potrebno da to uradite sami?

​Nacionalni forum obiteljskog smještaja 29. do 30. ožujka u Splitu

7 savjeta za štedljivo oblikovanje okućnice koja će zadiviti naše goste

16 malih promjena u dizajnu interijera apartmana koje mogu značiti veliku razliku u broju rezervacija

​Komunikacija u turizmu: Kako komunicirati s gostima prilikom rezerviranja smještaja?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Treba li zabraniti iznajmljivanje u stambenim zgradama?

Popularno: