Dizajn
14.9K

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

Većina dizajnera interijera će preporučiti neutralne boje i uzorke za uređenje dnevnih soba objekata za najam. No, što ako ciljamo na drugačiju vrstu gostiju, na one koji vole odvažan i pomalo `otkačen´ izbor namještaja i dekoracija pa se odlučimo tako diferencirati na tržištu turističkog smještaja

Eklektika

Recimo da sam dizajner interijera. I recimo da poželim u vašu prekrasnu modernu kuhinju od lakiranog mediapana ugurati ovakav stolac. Reći ćete da nemam stila? Ili da mi je stil eklektičan? 

Uskladiti stil pri uređenju interijera nije lako, uskladiti različite stilove u jednu smirenu i cjelovitu atmosferu, vjerojatno je još i teže. Međutim, neki smatraju da je sva moderna umjetnost eklektična pa tako i uređenje interijera gdje se zbilja mogu pronaći prekrasni primjeri i ideje za vaš dnevni boravak u stilu onoga što nije stil, odnosno u stilu onoga koji posuđuje iz svih stilova.


Eklektika - najbolje od najboljeg

Pojam eklektika dolazi od grčke riječi koja znači izabrati najbolje. Stoga bi eklektičan stil u uređenju interijera mogao značiti odabir komada namještaja iz različitih stilova koji najbolje odgovaraju jedan drugom. Ili koji vam se najviše sviđaju. 

Pa zašto ne? Zašto ne biste krenuli u avanturu koja će vas odvesti na put kroz povijest uređenja interijera i umjetnosti općenito? Ono najbolje za vas i jest ono što se vama sviđa. 

Eklektika


Kombinacija stilova ovdje nije važna. Niti odabir boja. Puno je teže uskladiti materijale i teksture koje nam pojedini stilovi nameću. Ali na kraju cijele priče jedino je važno da iskombinirate dnevni boravak u kojem se dobro osjećate i u kojem će se dobro osjećati vaši gosti.
 

Eklektičan stil je hod po rubu, on prijeti ekscesom, intrigira i budi sva osjetila. Poigrava se njima dotičući najdublje ponore vaše mašte. Tanka je granica između kiča i eklektičnog. 

Iako ne vide svi eleganciju ovoga stila, on nam se ipak podvukao pod kožu. Danas su vrlo trendovski stanovi čiji su vlasnici iskombinirali nekoliko stilova te se poigrali teksturama i bojama s hrabrošću vrijednom divljenja.
 

Eklektika


Novo uz staro, osnovni je motiv stila. Stari komadi namještaja uskrsavaju u novom stilu, a antikvari trljaju ruke. Ponekad se stari namještaj restaurira tako da se njegovi dijelovi zamjenjuju modernijim varijantama (npr. starinske fotelje dobivaju presvlake modernog dizajna), a ponekad on zadržava svoj  originalni oblik. Bitno je da se odabrani komad namještaja osjeća dobro u svojoj `koži´ i u prostru u kojem boravi.

Ako ljepota leži u jednostavnosti, onda je ljepota ovog stila u jednostavnosti kojom se naizgled nespojivi komadi namještaja nalaze jedan uz drugi u jedinstvenoj cjelini. Svaki primjer eklektičnog uređenja dnevne sobe odiše  ravnotežom, svojstvenom bilo kojem cjelovitom stilu.
 

Eklektika


Razigraniji dnevni boravci kombiniraju nemoguće boje na jednostavan i prirodan način, dok oni smireniji primjeri to čine stilom namještaja i kombinacijom naizgled nespojivih uzoraka.
 

Eklektika


Eklektični stil je prije svega namijenjen snažnim i samosvjesnim ljudima koji su uspjeli iskočiti iz stereotipnih okvira dizajna interijera. To je stil za hrabre koji se ne boje eksperimentiranja kod uređenja interijera. Budite hrabri, avantura počinje...

Spremi

Bijela boja zidova: 6 savjeta zašto odabrati bijelu boju za zidove

U prvih 6 mjeseci gotovo 80 posto turista manje, najviše izostali gosti stariji od 55 godina

Koliko dobar dizajn interijera i namještaj za apartmane utječu na popunjenost smještaja?

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Solarne elektrane u kućanstvu za početnike - otkud i kako krenuti?

Mrlje na tepihu: 5 savjeta za jednostavno i brzo rješavanje mrlja na tepihu

Od putnih sanduka do kofera na kotačima, čiji izum dugujemo i jednom hrvatskom građaninu

Priča o brendiranju obiteljskog smještaja s otoka Vira

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uređenje blagovaonice: Mali prostor, puno gostiju

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

Popularno: