Aktualno
25.9K

Rekordan broj posjetitelja i dinamičan program 4. Foruma obiteljskog smještaja u Zagrebu

4. Forum obiteljskog smještaja je ispunio očekivanja velikog broja domaćina koji su u petak i subotu napunili kongresnu dvoranu Zagrebačkog velesajma. Očekivano, najviše zanimanja su izazvale teme koje su obrađivale porezne obveze iznajmljivača

Petak započinje kišom, teškim kapima koje se, u kasnim satima jutra, pretvaraju u prve pahulje. Ovu godinu snijeg se priziva i iščekuje, ali malo tko je računao da će zabijeliti ceste baš u petak, kada kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma ugošćuje iznajmljivače iz svih krajeva Lijepe naše i 4. Forum obiteljskog smještaja (FOS).

Domaćini koji su na put krenuli rano ujutro, naišli su na zimske uvjete vožnje pa su mnogi propustili otvorenje 4. FOS-a 2018. u Zagrebu. Poluprazna dvorana je dočekala Kristijana Staničića, direktora HTZ-a, Josipa Zahera, potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije, Oliveru Majić, zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba pa i ministra turizma Garija Cappellija.

4. Forum obiteljskog smještaja
 

Cappelli još jednom najavljuje rekategorizaciju obiteljskog smještaja, povoljnije kredite HBOR-a za privatne iznajmljivače, porast broja noćenja u idućoj godini u pred i posezoni za 25 d 30 % te posebne projekte MINT-a za jačanje kontinentalnog turizma.

Uobičajene pohvale obiteljskom smještaju navedenih govornika je nadopunio Cappelli optimističnim prognozama o očekivanju porasta popunjenosti od 5 do 7 % u odnosu na proteklu godinu. Ministar je najavio i novo izdanje istraživanja Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS ljeto 2017. koje će biti objavljeno u utorak 6. veljače te natuknuo kako podaci ukazuju na to da Hrvatska više nije samo destinacija mora i sunca.


Turistički cvijet za kvalitetu smještaja

Slijedi dodjela priznanja Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku za izvrsnost obiteljskom smještaju u 11 kategorija:
1. Najbolji wellness obiteljski smještaj
Wellness Villa Biocrystal, Hreljin
2. Najbolji smještaj za aktivni odmor
Villa Falcon Rook, Konavle
3. Najbolji eko-smještaj
Linden Tree Retreat & Ranch, Velika Plana
4. Najbolji smještaj za obitelj
Sunčani apartmani, Zagreb
5. Boravak s ljubimcima
Vikendica Bobica, Pokupsko
6. Smještaj bez barijera (za osobe s invaliditetom)
Pansion Mamica, Pušćine
7. Najoriginalniji obiteljski smještaj
BeaR`s LOG, Selište Drežničko
8. Najbolji ruralni smještaj
B&B Tinka, Momjan
9. Najbolji smještaj u prirodi
Casa Rustica, Vodnjan
10. Najbolji smještaj na obali
Villa Evelyn, Fažana
11. Najbolji smještaj u gradu
Apartman Emerald, Zagreb

Najboljim ukupnim pobjednikom je proglašena Villa Falcon Rook iz Konavala koja je u rujnu prošle godine ponijela titulu najboljeg obiteljskog smještaja u destinaciji obiteljskog turizma, prema ocjenama Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA).

4. Forum obiteljskog smještaja
 

Poslije pauze, dvorana je dupkom puna - odaziv ne iznenađuje organizatore jer su sjedaća mjesta osigurana prema broju pristiglih prijava, ali je većina posjetitelja ugodno iznenađena - čini se da je ovo rekordan Forum po broju posjetitelja do sada.

Nazočnima se obratio i predstavnik spomenutog europskog udruženja, Carlos Villaro Lassen, koji je čest gost na našim forumima obiteljskog smještaja. Lassen hrvatski obiteljski smještaj uvijek ističe kao svijetli primjer pružanja usluga u domaćinstvu diljem Europe, kako po kvaliteti, tako i po legislativi koja ga podržava. Napominje i kako potražnja za ovom vrstom pružanja usluga smještaja sve više raste, prateći trend o kojem će više riječi biti sutradan na prezentaciji Booking.com-a - tzv. local experience.


Manje državnih službenika, manje poreza

Ostatak programa opravdava interes. Pred kraj prvoga dana je na rasporedu okrugli stol o odgođenom porezu na nekretnine. Iako se tema ne čini aktualna, činjenica je da mogućnost uvođenja ovog poreza već godinama visi nad glavama građana, i to onima koji su odabrali živjeti i raditi u RH, kako je to više puta u raspravi istaknuo Nedo Pinezić, bivši predsjednik Zajednice obiteljskog turizma (ZOT) pri HGK.

Okrugli stol je vješto moderirao Goran Rihelj, urednik portala HrTurizam, a sudjelovali su, osim spomenutog Pinezića, Dario Runtić iz Udruge gradova i općina, Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama, Marijana Vuraić Kudeljan iz Porezne uprava i Željko Uhlir iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

4. Forum obiteljskog smještaja

Rasprava je iznijela nekolicinu zanimljivih podataka, poput tvrdnje da je usklađenost podataka o nekretninama u RH samo 3,5 %, da Hrvatska, osim 21 županije, ima i 550 jedinica lokalne samouprave, da je preko 50 % gradova nesolventno te da imamo preko 66.000 državnih službenika.
 

"Poduzetnici, kojih je sve manje, a među njima su i domaćini, hrane ogroman i neefikasan državni aparat. Svaka nova Vlada provodi porezne reforme, nijedna nije provela reformu državne uprave." - istaknuo je Pinezić u žaru protesta protiv novih nameta, kako iznajmljivačima, tako i svim ostalim građanima.


Raste popularnost vikend putovanja

Subotnje jutro je iznajmljivačima okupljenima na Forumu obiteljskog smještaja poklonilo niz prezentacija koje su se u dinamičnom tempu izmjenjivale, iznoseći zanimljive brojke i podatke značajne za podizanje kvalitete naše smještajne ponude i unapređenje poslovanja.

4. Forum obiteljskog smještaja - infografika

Uz navedeno, statistike pokazuju i konstantan rast popularnosti vikend putovanja, što je prilika za domaću ponudu ruralnog turizma.

Navedeni podaci su uglavnom s prezentacije Booking.com-a, koji ističe i da je Hrvatska zemlja s najboljim ocjenama obiteljskog smještaja u svijetu s prosječnom ocjenom od 9,0. Među TOP 20 destinacija u čitavom svijetu, svoje mjesto su izborila čak četiri domaća grada - Split koji je na visokom drugom mjestu, Zadar na devetom, Dubrovnik deseti te Zagreb na devetnaestom mjestu.


Preko 80 propisa uređuje porezne obveze građana

Najdulje predavanje je bilo ono o poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvu, dr. sc. Ljerke Markote s RRIF-a. U nepunih sat, Markota je prošla sve važnije porezne nedoumice prilikom pružanja usluge smještaja na OPG-ovima i u domaćinstvima. Moglo bi se reći da je njezino izlaganje lektira za sve privatne iznajmljivače i agencije, posrednike u turizmu.

Za razliku od izlaganja ministra i predstavnika institucija prethodnog dana, gdje programom nisu bila predviđena pitanja, Markota je odgovarala na upite iz publike. Jedino pitanje na koje nije bila spremna suvereno ponuditi odgovor je bilo koliko dugo domaćini moraju čuvati izdane račune. Opći porezni pravilnici određuju rok od 11 godina, ali postoji mogućnost da su domaćini, zbog svojeg posebnog poreznog statusa, dužni račune čuvati kraće. 

"Pitanja je mnogo, a porezne obveze uređuje preko 80 zakona, pravilnika i uredbi. Iako se ponekad čini da postoji više odgovora na jedno pitanje, uvijek postoji propis iznad koji znači jedan pravi odgovor", odlučna je Markota u namjeri da sazna, a potom i obavijesti iznajmljivače o zakonskoj obvezi čuvanja računa. 
 

Najniža isplativa cijena apartmana - 30 eura

Jednako zanimljivo je bilo i izlaganje Anamarije Cicarelli iz savjetovališta Interligo. Cicarelli je ponudila politiku određivanja cijena obiteljskog smještaja.

Određivanje cijena otežavaju teško mjerljivi parametri koji opisuju rad jednog iznajmljivača:
 • puno osobnog rada i prisutnosti
 • doček i ispraćaj gostiju
 • raspoloživost 24 sata dnevno
 • nepredviđene situacije (nezgoda, nesreća, bolest, gubitak stvari, krađa...)
 • komunikacija - odgovaranje na upite, ažuriranje kalendara raspoloživosti, itd.
 • organiziranje prijevoza, izleta, najmova vozila, itd.
 • komunikacija s gostom nakon odlaska
 • amortizacija objekta ( pranje, bojanje, kupovina potrošnih stvari i opreme, itd.)
 • oglašavanje
 • izrada prezentacije
 • suradnja i umrežavanje s drugim subjektima u turizmu

Prema izračunima, Cicarelli tvrdi da se ukupni troškovi apartmana godišnje (op.a. ne navodi kojeg kapaciteta) kreću oko 17.500,00 kuna uz prosječnu popunjenost od 80 dana. Jednostavnim izračunom se dolazi do minimalne cijene od 29 eura po noćenju koju ne bismo smjeli sniziti ako ne želimo poslovati s gubitkom.


Važnost ponude destinacije kod promocije smještaja

Nino Dubretić, vlasnik nagrađene Ville Falcon Rook, u svojem kratkom izlaganju ističe koliko je ponuda destinacije važna za snažnu promociju smještajne ponude. "Ponekad s gostom provedem i pola sata prilikom dočeka, kako bi ga upoznao sa svime što se u Konavlima nudi. A toga ima puno i nije mu dovoljan taj tjedan da sve obiđe", kaže Dubretić koji je vrlo dobro upoznat s čarima svoje destinacije, ali i s osnovama dobrog gostoprimstva jer je spreman pri prvom kontaktu svojem gostu posvetiti vrijeme. 
 

Upoznajmo svoju destinaciju i mi, povežimo se s kolegama, razmjenjujmo iskustva i povezujmo se.


4. Forum obiteljskog smještaja je pokazao kako se to radi i koliko je sinergija svih subjekata u turizmu važna za kvalitetnu ponudu smještaja u domaćinstvima.

Duljina ovog osvrta ne dopušta dublje izlaganje tema koje smo imali priliku čuti u petak i subotu - primjerice ono Sanje Gomuzak iz Heraklee - agencije za mystery shopping čija istraživanja pokazuju kako se Hrvati posljednju godinu češće smiju, možda sretniji, a možda samo svjesniji da je osmijeh najbolji put do zadovoljnog gosta i visokih rezultata poslovanja u turizmu.


Kupujmo hrvatsko

Značajno je i izlaganje Renate Tomljenović s Instituta za turizam, koja je predstavila platformu za besplatnu edukaciju domaćina, financiranu iz Erasmus europskog fonda. Svi detalji projekta i pristup platformi na Rooms to VET. 

4. Forum obiteljskog smještaja

4. Forum obiteljskog smještaja je i ovaj put promovirao akciju Kupujmo hrvatsko pa se na ulasku u kongresnu dvoranu Zagrebačkog velesajma prolazilo kroz špalir štandova domaćih proizvođača opreme i usluga za smještajne objekte.

4. Forum obiteljskog smještaja

Zajednica obiteljskog turizma pri HGK koja organizira FOS od 2014. godine, i nakon odstupanja Nede Pinezića s mjesta predsjednika, nastavlja zacrtani smjer promocije privatnog smještaja kao snage i prave vrijednosti domaćeg turizma.

Danijela Čavlović, aktualna predsjednica ZOT-a, obratila se skupu u zaključnom izlaganju u kojem je naglasila neke od ključnih momenata ovogodišnjeg Foruma te pohvalila predanost domaćih iznajmljivača i trud kojeg ulažemo u podizanje kvalitete smještaja i povećanje popunjenosti kroz sva godišnja doba.
Spremi

Plavi turizam - što je i gdje smo mi u svemu tome

#plasticfree smještaj: Kako možemo pomoći u borbi protiv jednokratne plastike

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

Brendiranje Slavonije kao jedne destinacije za cjelogodišnji turizam

Turizam u Kninu: Što mislite o ideji da provedete vikend u Zvonimirovom gradu?

Dodijeljene prve oznake kvalitete True Zagorje Home

Vishing, phishing, smishing - sezona je tu, a s njom stižu krađe identiteta i sve domišljatiji prevaranti

Lijepljenje tapeta: 6 koraka za uspješno i brzo lijepljenje tapete na zid

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Bespovratna sredstva Hrvatske turističke zajednice u 2018. godini

Potrošnja turista u Hrvatskoj porasla, ali i nezadovoljstvo ponudom u destinaciji

Popularno: