Aktualno
18.5K

Upoznajmo svoje goste (3) – Austrijanci

Austrijanci najčešće putuju u ljetnim mjesecima, stoga ne čudi da im je glavni razlog putovanja more i sunce. Unatoč tome, spremni su dosta potrošiti, a Hrvatska im je omiljena destinacija poslije Italije

Austrijanci su 3. po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Podaci su za 2014. godinu, a isti tvrde i da čak dvije trećine Austrijanaca putuje. Od 8,6 milijuna stanovnika, 5,5 milijuna je putovalo te godine, dijelom unutar zemlje, dijelom u inozemstvo. Veći dio se odnosi na kraća putovanja pa je tako 9,56 milijuna putovanja trajalo kraće od 4 dana. Austrijanci ostaju dulje kod nas, prosječno 7 noći, te sudjeluju s 8,2 % u ukupnom turističkom prometu.

Austrijance smatramo svojim susjedima iako s Austrijom ne dijelimo kopnenu granicu. U Austriji se govori njemački jezik, a zanimljivost je da se čak 91 % stanovništva deklarira Austrijancima. Upoznajmo svoje goste Austrijance. 


Kakvi su gosti Austrijanci?

"Najbolji gosti su Nijemci, Austrijanci i Skandinavci" ili "Nijemci i Austrijanci su mirni i tihi", neka su od iskustava iznajmljivača s gostima iz Austrije. Kad tome pridodamo duljinu odmora prosječnog Austrijanca, ispada da se radi o idealnim gostima. Obzirnost Austrijanaca ne čudi jer je Austrija i sama jedna od svjetskih turističkih velesila. Austrijanci znaju kako biti gostom, ali i iznajmljivačem.

Austrijska palača Schönbrunn ima oko 2,5 milijuna posjeta godišnje, a osim kulturnih znamenitosti, tu su još i skijanje, pješačenje i planinarenje u Alpama,što Austriji donosi oko 19 milijardi dolara prihoda od turizma godišnje. Austrija je turistima jednako privlačna i ljeti i zimi, dok sami Austrijanci najviše vole putovati ljeti, odnosno njihova putovanja imaju izražen sezonalni karakter.

Upoznajmo svoje goste - Austrijanci - sezonalnost putovanja


Turisti iz Austrije vole Mediteran

Turisti iz Austrije gotovo 60 % putovanja poduzimaju u ljetnim mjesecima. Vjerojatno je to tako jer Austrijanci vole mediteranske zemlje. Iako bismo se rado našli na 1. mjestu, primat odnosi Italija s 21 %, ali nije loše niti 2. mjesto s 14 % pristiglih Austrijanaca kod nas. Ovaj podatak se odnosi na dulja putovanja, dok su kraća najčešće u pravcu susjedne im Njemačke, a Hrvatska se ovdje nalazi na 3. mjestu.

Upoznajmo svoje goste - Austrijanci - omiljene destinacije

Pita li se Austrijance, Hrvatska im je omiljena "obiteljska destinacija" i čak 65,1 % njih će do nas doputovati osobnim automobilom. Individualne rezervacije smještaja će učiniti čak 71 % dok će se ostatak osloniti na organizirana putovanja.


Češće odsjedaju u hotelskom i sličnom smještaju

Austrija, kao i Hrvatska, također ima veliki broj smještajnih objekata u domaćinstvima. Kad putuju unutar vlastite zemlje, čak 34,5 % Austrijanca će odjesti kod domaćina, no kad putuju izvan domovine, preferiraju hotelski smještaj, i to čak 60,4 %, dok se za smještaj kod domaćina odlučuje tek 19 % Austrijanaca.
 

Austrijske turističke agencije, kao osnovni nedostatak hrvatskog turizma, navode premalu ponudu hotelskih kapaciteta srednje klase, odnosno hotela s 3 i 4 zvjezdice.


Upoznajmo svoje goste - Austrijanci - prema klasterima i vrstama smještaja

Austrijanci najčešće posjećuju Istru i Kvarner, hrvatske regije s najbogatijom hotelskom ponudom. Važnu ulogu pri izboru destinacije, Austrijancima ima tzv. all inclusive ponuda, pogotovo ona turističkih naselja i hotela s posebnom ponudom za obitelji s djecom.


Internet još uvijek nije najvažniji kod rezerviranja smještaja

Stariji Austrijanci još uvijek preferiraju bookiranje smještaja preko turističkih agencija ili turoperatora, do mlađa populacija najviše koristi internet. U prosjeku to izgleda ovako kada su u pitanju rezervacije smještaja izvan Austrije:
 • 29 % preko organizatora putovanja ili turističkih agencija
 • 23 % preko online portala
 • 14 % direktno na odredištu
 • 12 % putem telefona
 • 12% putem maila
 • 5 % preko internetskih stranica

Brojka od 14 % onih koji prvo dođu na odredište, a tek onda traže smještaj, nije malena, što još jednom potvrđuje trend last minute rezervacija.

Upoznajmo svoje goste - Austrijanci - vrsta odmora

S obzirom na ljubav Austrijanaca prema Mediteranu, ne iznenađuju statistike koje potvrđuju da 25 % turista iz Austrije preferira sunce i more. Iznenađuje izjednačen postotak gostiju zainteresiranih za kulturni turizam, ali i nizak postotak onih koji vole aktivni odmor, samo 12 %.

Čak 75 % Austrijanaca ističe sunce i plaže kao glavnu prednost Hrvatske, dok ostali uz Lijepu našu povezuju ljepotu prirode i odmor koji se nadopunjava sportskim aktivnostima.


Prosječna potrošnja od 3000 eura po kućanstvu na odmoru

Unatoč preferencijama koje ne koštaju puno, Austrijanci su spremni potrošiti dosta novca na godišnjem odmoru, i to u prosjeku 3000 eura po kućanstvu. U postotcima to izgleda ovako:
 • do 1.000 eura – 16,5 %
 • od 1.001 do 2.000 eura – 26,4 %
 • od 2.001 do 3.000 eura – 19,2 %
 • od 3.001 do 4.000 eura – 13,2 %
 • od 4.001 do 5.000 eura – 9,6 %
 • od 5.000 eura – 15,1 %

Prosječnom Austrijancu je putovanje na 5. mjestu interesa, a više od turističkih destinacija, na internetu pretražuje testove i ocjene proizvoda, političke i financijske vijesti te novosti iz svijeta znanosti. Preko interneta će rezervirati smještaj i restoran, te kupovati knjige i softvere.


Kako i kada ugostiti Austrijance?

Na putovanje će krenuti već u tjednu prije Uskrsa, ali unutar svoje domovine. Ako se i odluče na dolazak u Hrvatsku oko Uskrsa, bit će to nakratko i to najčešće u Istru, što zbog blizine, što zbog otvorenih hotela.

Upoznajmo svoje goste - Austrijanci - državni i školski praznici

Prema svemu navedenom, Austrijanci su poželjni gosti, ali, nažalost, rijetko biraju obiteljski smještaj za svoj odmor i radije odsjedaju u hotelima. Jeste li imali goste Austrijance i kakva su vaša iskustva s turistima iz Austrije? Kako su vas pronašli i ipak se odlučili za smještaj kod privatnog iznajmljivača? Otkrijte nam tajnu, čime ste ih osvojili?
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Gdje provjeriti važeće mjere prelaska državnih granica Hrvatske i ostalih zemalja u svijetu?

Potpore za iznajmljivače – zeleni natječaji za energetsku obnovu

Prijevare u turizmu: Lažno predstavljanje i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja

Boravišna pristojba – što iznajmljivači apartmana imaju s tim?

Svijet za najam - samo četiri države nemaju nijedan smještajni objekt oglašen na Airbnb-u

Oglašavanje smještaja na internetu - s provizijom ili bez?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Muči te nelojalna konkurencija?

Umjesto očekivanog smanjenja, novo povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu

Popularno: