Aktualno
9.3K

Ukida li se Ministarstvo turizma?

Sve su glasnije spekulacije kako će se sadašnje Ministarstvo turizma pripojiti Ministarstvu gospodarstva u sklopu najavljene racionalizacije državnog aparata. Kakve su prakse drugih europskih zemalja?

Danima se šuška, sve glasnije i glasnije, kako će nova jedan od prvih zadataka nove Vlade biti smanjenje broja ministarstava s ciljem racionalizacije troškova tijela državne uprave.
 

Trenutno smo na 20 ministarstava, a s novom Vladom, bismo ih imali između 12 i 15

Broj ministarstava je ustanovljen Zakonom o ustroju Vlade i djelokruga ministarstava (93/16, 104/16, 116/18, 127/19). Prvi bi potez nove Vlade, kažu, mogao biti upravo izmjena ovog Zakona te spajanje pojedinih ministarstava.
 

Ministarstvo turizma u Ministarstvo gospodarstva

Neizvjesno je koja će se točno ministarstva spajati, ali se nagađa da bi se i Ministarstvo turizma (MINT) moglo rasformirati te pripojiti Ministarstvu gospodarstva.
 
S obzirom na to da turizam i jest gospodarska grana, koja je pri tom u međuzavisnosti s drugim granama, poput poljoprivrede, pomorstva, trgovine, itd., logično je da je za sve navedene grane nadležno jedno ministarstvo.
 
Ministar takvog proširenog Ministarstva gospodarstva bi bio i potpredsjednik Vlade, no o osobama koje bi mogle obnašati tako odgovornu funkciju se trenutno ne nagađa.
 

To ne bi bilo prvi put da je turizam u nadležnosti većeg ministarstva

Ministarstvo turizma je bilo samostalno prilikom osnivanja prve Vlade, 1990. Godine 1993. ulazi u sastav Ministarstva turizma i trgovine, no vrlo brzo se opet osamostaljuje. 2003. godine ponovno postaje dio većeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka na čijem je čelu tada bio Božidar Kalmeta. Ponovno se osamostaljuje 2009. kada je isključivo za pitanja turizma bio zadužen Damir Bajs.
 
S obzirom na to da su prošle godine mnoge odluke prenesene na lokalne razine, a MINT ima oko 150 zaposlenih, upitna je održivost zasebnog Ministarstva, iako je turizam najvažnija domaća ekonomska grana.
 

Ministarstva turizma u EU

Kakva je praksa vlada nekih drugih zemalja članica EU?

O austrijskoj praksi smo već prezentirajući seoski turizam u članku iz 2018. - Što je seoski turizam i kako spojiti poljoprivredu s turizmom u Hrvatskoj. Austrijanci imaju zajedničko Ministarstvo poljoprivrede, regionalnog razvoja i turizma. Sprega ovih gospodarskih grana u jednom državnom tijelu jasno naglašava smjer održivog turizma, sprječavanje depopulacije ruralnih krajeva i iskorištavanje vlastitih poljoprivrednih resursa, u kojem Austrija razvija svoj turizam.
 
Belgijanci su svoj odjel za turizam smjestili u ministarstvo za održivi razvoj. Imaju 15 ministarstava, od kojih je jedno Ministarstvo za energiju, okoliš i održivi razvojMinistarstvo regionalnog razvoja je nadležno za turizam u Češkoj, Cipar ima Ministarstvo energije, trgovine, industrije i turizma.
 

Osim Hrvatske, zasebna ministarstva nadležna za turizam ima još Bugarska, Grčka i Rumunjska

Danska ima Ministarstvo industrije, poslovanja i financija, u sklopu kojeg se odlučuje i o turizmu, a Francuska svoj turistički razvoj usmjerava kroz dva državna tijela - Ministarstvo za Europu i vanjske poslove te Francusku agenciju za razvoj turizma.  
 
Njemačka ima Ministarstvo ekonomske suradnje i razvoja, unutar kojeg se promišlja održivi razvoj turizma. Mađarska, također, nema zasebno ministarstvo turizma, kao ni Irska koja ima Ministarstvo prometa, turizma i sporta.
 

Italija svoje turističke aktivnosti uređuje u Ministarstvu kulturnog nasljeđa i aktivnosti, Latvija, Litva i Portugal u Ministarstvu gospodarstva.

Nizozemska odlučuje o razvoju turizma u Ministarstvu gospodarstva i klimatske politike, a Malta ima Ministarstvo turizma i zaštite potrošača. Poljska Ministarstvo turizma i sporta.
 
Slovački odjel za turizam je pod nadležnošću Ministarstva prometa i graditeljstva, slovenski pod Ministarstvom ekonomskog razvoja i tehnologije. Švedska ima 11 ministarstava, turizmom se, između ostalih, bavi Ministarstvo za poslovanje, industriju i inovacije, a Španjolska uređuje svoj turizam kroz Ministarstvo industrije, trgovine i turizma
 

Proračun Ministarstva turizma

Gari Cappelli je 13. ministar od listopada 2016. godine. Nismo praznovjerni i nećemo nagađati hoće li istu ili sličnu dužnost obnašati i dalje.

U veljači je Cappelli potpisao Godišnji plan rada za 2020. godinu prema kojem MINT ima proračun od nešto više od 257 milijun kuna, od čega oko 93 milijuna kuna odlazi na plaće zaposlenika (Administracija i upravljanje + Ljudski potencijali), dok, recimo Program sufinanciranja ulaganja u kontinentalnu infrastrukturu košta tek 5 milijuna kuna, jednako kao i trošak predviđen za posjet Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju. 

No, bez obzira na raspodjelu sredstava, Ministarstvo turizma ima jedan od najmanjih proračuna, uz Ministarstvo uprave i Ministarstvo državne imovine koja će se, navodno, također spajati s većim tijelima državne uprave. 
Spremi

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Kako koristiti ChatGPT u iznajmljivanju privatnog smještaja?

Dodijeljene prve oznake kvalitete True Zagorje Home

eTurizam - online zahtjev za kategorizaciju i druge javne usluge dostupne u sustavu e-Građani

Kako kreirati vlastitu digitalnu strategiju oglašavanja apartmana i prisutnosti na internetu

Mjere Vlade za privatne iznajmljivače: Odgoda plaćanja paušala turističke pristojbe i članarine

Do 15. siječnja rok za predaju obračuna turističke članarine - obrazac TZ 2

Program Welcome: Kamata i do 0 % za privatne iznajmljivače Zadarske županije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

U prvih 6 mjeseci gotovo 80 posto turista manje, najviše izostali gosti stariji od 55 godina

Svjetska turistička organizacija raspisala natječaj za najbolje startupove u domeni održivog razvoja

Popularno: