Uradi sam
25.1K

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Što drugo raditi u ovo gluho zimsko doba, nego piliti, bušiti, šarafiti i bojati? Evo još jedne ideje za zgodnu policu koju možete napraviti sami, a za koju vam je potrebno tek dobra volja i nešto materijala za malo kuna

"Do mjeseca popeo bi se da mu prisloniš ljestve", opisuje Šenoa strastvenog i svojeglavog lika u jednom od svojih romana. Ljestve simboliziraju uspjeh i napredak, ali "čovjek se njima ne uspinje s rukama u džepovima", kako tvrdi jedna američka poslovica, što znači da je potrebno uložiti trud i napor da bi se taj uspjeh ostvario.

Ovo nije još jedna priča o uspjehu i trudu, ovo je priča o ljestvama. I polici. Običnim ljestvama, onakvima kakve nalazimo po centrima građevinske opreme ili trgovinama u kojim se prodaje sve od slamke do slona. Ljestve nam trebaju kako bismo još jednom angažirali svoju maštu i kako bismo oplemenili prostor u kojem živimo ili ga iznajmljujemo u turističke svrhe. Od ljestvi ćemo napraviti policu na kojoj možemo držati sve, od slamke do slona, tako da se konačno možemo riješiti one dotrajale police u apartmanu, a prostoru dodati novu notu pažljivosti i domaći štih.

Onako kako nam treba netko da nam pridrži ljestve, tako će nam i ovdje možda dobro doći još jedan par ruku. Osim toga, potrebno nam je:
 • ljestve – Kakve, pitat ćete. E pa, to ovisi o onome što nam se sviđa, a primjere kako koje ljestve upotrijebiti pogledajte na priloženim fotografijama. Cijene ljestvi po prodajnim centrima se kreću od 200-tinjak kuna naviše.
   
 • daske – Jeftinija opcija su letve koje onda možemo slagati jedne do drugih. Važno je samo dobro izmjeriti širinu stepenica ljestvi na koje ćemo slagati daske ili letve.
   
 • šarafi i okovi – Pripremite i bušilicu za učvršćivanje polica na prečke ljestvi i čitave konstrukcije za zid ako je potrebno. Kod čvršćih dasaka, učvršćivanje neće biti niti potrebno.
   
 • boja i/ili lak – Bojanje nije nužno, ali ako volite držati kist u rukama, samo naprijed – neka bude veselo. Lak preporučujemo kako bi polica bila dugotrajnija i lakše se čistila.   
Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama
Izrada police s ljestvama u 7 koraka:
 1. Nabavite samostojeće ljestve.
 2. Izmjerite širinu stepenice.
 3. Nabavite dasku nešto užu od širine stepenice.
 4. Postavite dasku na stepenice.
 5. Učvrstite. 
 6. Obojajte, lakirajte, a i ne morate.
 7. Posložite na policu svoje omiljene knjige ili cvijeće ili...
Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Na slici dolje je polica na dva para ljestvi koja može zauzeti čitavu duljinu zida. (Ovakvu sam napravila i sama za dječju sobu. Čudo što sve slikovnica i igračaka stane na nju:)

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Iduća fotografija prikazuje policu s metalnim ljestvama za one odvažnije kojima se sviđa industrijski štih.

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Na fotografiji dolje je polica od ljestvi koje se naslanjaju na zid kao vrlo praktično rješenje za male kupaoničke prostore. Ovakvu policu je nužno učvrstiti za zid, a potrebno je i malo više truda i vještine kako bi se izrezale daske za police različite dubine. Svaku od dasaka je potrebno pričvrstiti da polica bude što stabilnija. 

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Naša polica ne mora nužno krasiti interijere. Na idućoj slici je prikazana polica koja je svoju svrhu našla na dvorištu.

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Koju god varijantu police s ljestvama odabrali, jedno je sigurno - polica će plijeniti pažnju vaših gostiju, a vi ćete biti zadovoljni s onim što ste uspjeli napraviti, jer najslađe je ono što napraviš sam.
Spremi

Sigurnosni sefovi za opuštenije goste u apartmanima i bolje osiguranje našeg poslovanja

Forum obiteljskog smještaja u Zadru – o zakonskim izazovima i neporeznim davanjima

Rastu cijene putovanja, ne samo radi inflacije, već i zbog povećane potražnje

Zaba natječaj #prviput: Kreativna ponuda privatnog smještaja osvaja besplatnu promotivnu kampanju

Granice otvorene za građane deset europskih zemalja - brže u Hrvatsku preko stranice Enter Croatia

Svjetsko prvenstvo 2022.: Nogomet kao prilika za brzi razvoj turizma u Kataru

Smart home sustav za kuće i apartmane

​Što je Google My Business i kako nam može pomoći kod punjenja kapaciteta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uradi sam: Prigodno i svakodnevno – vješalica za apartman

Recept za kekse - brzo, jednostavno i ukusno

Popularno: