Uradi sam
27.3K

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Što drugo raditi u ovo gluho zimsko doba, nego piliti, bušiti, šarafiti i bojati? Evo još jedne ideje za zgodnu policu koju možete napraviti sami, a za koju vam je potrebno tek dobra volja i nešto materijala za malo kuna

"Do mjeseca popeo bi se da mu prisloniš ljestve", opisuje Šenoa strastvenog i svojeglavog lika u jednom od svojih romana. Ljestve simboliziraju uspjeh i napredak, ali "čovjek se njima ne uspinje s rukama u džepovima", kako tvrdi jedna američka poslovica, što znači da je potrebno uložiti trud i napor da bi se taj uspjeh ostvario.

Ovo nije još jedna priča o uspjehu i trudu, ovo je priča o ljestvama. I polici. Običnim ljestvama, onakvima kakve nalazimo po centrima građevinske opreme ili trgovinama u kojim se prodaje sve od slamke do slona. Ljestve nam trebaju kako bismo još jednom angažirali svoju maštu i kako bismo oplemenili prostor u kojem živimo ili ga iznajmljujemo u turističke svrhe. Od ljestvi ćemo napraviti policu na kojoj možemo držati sve, od slamke do slona, tako da se konačno možemo riješiti one dotrajale police u apartmanu, a prostoru dodati novu notu pažljivosti i domaći štih.

Onako kako nam treba netko da nam pridrži ljestve, tako će nam i ovdje možda dobro doći još jedan par ruku. Osim toga, potrebno nam je:
 • ljestve – Kakve, pitat ćete. E pa, to ovisi o onome što nam se sviđa, a primjere kako koje ljestve upotrijebiti pogledajte na priloženim fotografijama. Cijene ljestvi po prodajnim centrima se kreću od 200-tinjak kuna naviše.
   
 • daske – Jeftinija opcija su letve koje onda možemo slagati jedne do drugih. Važno je samo dobro izmjeriti širinu stepenica ljestvi na koje ćemo slagati daske ili letve.
   
 • šarafi i okovi – Pripremite i bušilicu za učvršćivanje polica na prečke ljestvi i čitave konstrukcije za zid ako je potrebno. Kod čvršćih dasaka, učvršćivanje neće biti niti potrebno.
   
 • boja i/ili lak – Bojanje nije nužno, ali ako volite držati kist u rukama, samo naprijed – neka bude veselo. Lak preporučujemo kako bi polica bila dugotrajnija i lakše se čistila.   
Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama
Izrada police s ljestvama u 7 koraka:
 1. Nabavite samostojeće ljestve.
 2. Izmjerite širinu stepenice.
 3. Nabavite dasku nešto užu od širine stepenice.
 4. Postavite dasku na stepenice.
 5. Učvrstite. 
 6. Obojajte, lakirajte, a i ne morate.
 7. Posložite na policu svoje omiljene knjige ili cvijeće ili...
Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Na slici dolje je polica na dva para ljestvi koja može zauzeti čitavu duljinu zida. (Ovakvu sam napravila i sama za dječju sobu. Čudo što sve slikovnica i igračaka stane na nju:)

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Iduća fotografija prikazuje policu s metalnim ljestvama za one odvažnije kojima se sviđa industrijski štih.

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Na fotografiji dolje je polica od ljestvi koje se naslanjaju na zid kao vrlo praktično rješenje za male kupaoničke prostore. Ovakvu policu je nužno učvrstiti za zid, a potrebno je i malo više truda i vještine kako bi se izrezale daske za police različite dubine. Svaku od dasaka je potrebno pričvrstiti da polica bude što stabilnija. 

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Naša polica ne mora nužno krasiti interijere. Na idućoj slici je prikazana polica koja je svoju svrhu našla na dvorištu.

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Koju god varijantu police s ljestvama odabrali, jedno je sigurno - polica će plijeniti pažnju vaših gostiju, a vi ćete biti zadovoljni s onim što ste uspjeli napraviti, jer najslađe je ono što napraviš sam.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Indeks turističke razvijenosti: Interaktivna karta s podacima za svaku općinu ili grad

Koje karakteristike donose tepisi od prirodnih materijala?

Recept za sirup od bazge - vitaminsku bombu protiv proljetnog umora i alergije

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

Kada su tepisi visokog flora bolja opcija od tepiha ravnog tkanja?

Hrvatska dobila svoj treći geopark - Biokovo-Imotska jezera

​Je li centralno na pelete isplativa investicija i na što pripaziti kod ugradnje?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uradi sam: Prigodno i svakodnevno – vješalica za apartman

Recept za kekse - brzo, jednostavno i ukusno

Popularno: