Ideje i trendovi
9.7K

21 top mjesto za fotografiranje u Hrvatskoj

Fotografije turista koje preplavljuju društvene mreže najbolja su promocija ljepota neke destinacije. Fotografije kojih mjesta u Hrvatskoj su najčešće na Instagramu i sličnim kanalima i zašto su baš one toliko atraktivne?

Mobilni telefoni su promijenili svijet. Instagram promijenio turizam. Aplikacija na mobilnim telefonima, čija je primarna svrha bila dijeljenje atraktivnih fotografija, preselila je turistička putovanja u novu dimenziju. Sve češći motiv za odabir destinacije, postale su fotografije i atraktivne lokacije koje se na njima nalaze.

Želim sjesti baš ovdje, prošetati tim putevima, na ovoj stijeni snimiti selfie s pozadinom od nepreglednog plavetnila. Trend snimanja i objavljivanja autoportreta, odnosno selfija, na popularnim lokacijama se pretvorio u čitavu kulturu, koja se pokazala kao prilika za manje poznate destinacije da promoviraju svoje lokalne atrakcije.

Naravno, primat još uvijek vode najpopularnije destinacije New York, Pariz i London, otkud stiže najviše fotografija - Eiffelov toranj u Parizu pa londonski Big Ben, muzej Louvre, Empire State u New Yorku pa Trafalgar Square, opet u Londonu, redom su najfotografiranije, ili kako se to danas često kaže najinstagramičnije, lokacije u svijetu. Na dnu svjetskih top 10 se nalazi rimski Koloseum.

Koloseum u Rimu

Koloseum u rimu je 10. najfotografiranije mjesto na svijetu


Koje destinacije u Hrvatskoj najviše privlače pažnju foto entuzijasta i turista? Koje lokacije su najčešće objavljivane na Instagram profilima?
 

1. Dubrovačke zidine i Srđ

Dubrovnik je najinstagramičniji grad u Hrvatskoj. Ta riječ na kojoj je lako polomiti jezik zapravo znači da na Instagramu ima više fotografija Dubrovnika, nego neke druge hrvatske destinacije, ali i to da je u Dubrovniku lako snimiti predivnu fotografiju, zbog čarobne dubrovačke arhitekture i svakodnevice. Posljednjih godina, uz Dubrovačke zidine, jako je popularan i pogled sa Srđa, otkud je čitav grad na dlanu pa upravo ovdje nastaju najljepši selfiji i portreti koji promoviraju dubrovačke ljepote.

Dubrovnik

Pogled sa Srđa


2. Stari grad Rovinj

Ne treba kopati duboko za shvatiti kako je Rovinj jedan od naših najfotogeničnijih gradova. Možda baš Instagramu može zahvaliti to što je već godinama grad u Hrvatskoj s najviše ostvarenih turističkih dolazaka. Osim karakterističnog pogleda na stari grad, tu su i stepenice sa stolom i stolicama na molu, prizor koji je obišao i još uvijek, s različitim dekoracijama, obilazi svijet.

Rovinj

Biti u Rovinju, a ne pozirati na najatraktivnijem mjestu je kao da niste bili u Rovinju


3. Katedrala Sv. Jakova

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku, koja se gradila 100-tinjak godina kroz 15. i 16. stoljeće je možda jedan od najljepših primjera renesansne arhitekture na tlu Hrvatske. Sama po sebi možda ne bi bila toliko zanimljiva instagramerima da se oko katedrale ne kriju lokacije savršene za selfije sa šibenskom ljepoticom u pozadini fotografije.

Katedrala Sv. Jakova Šibenik

Trg ispred Katedrale u Šibeniku 


4. Tvrđava Španjola

Prođemo li kroz glavna gradska vrata Vrata datulja pa stepenicama pored hvarskih palaca iz 15. i 16. stoljeća, pa serpentinama obraslim mediteranskim aromatičnim biljkama, stići ćemo do Fortice ili Španjole, kako ovu tvrđavu iz 16. stoljeća naziva lokalno življe. Pogled na grad Hvar i Paklene otoke s Fortice obilazi svijet preko Instagram aplikacije. I svi ovdje stići žele po nevjerojatne fotografije.

Grad Hvar

Pogled na Hvar


5. Stari grad Korčula

Slično kao Rovinj, Korčula ima poluotok na koji su se stisnule srednjovjekovne ulice, no ovdje su opasane utvrdom tipičnom za mediteranske gradove iz onih vremena. Kula Veliki Revelin s atraktivnim stubama i Zakerjan kula najfotogeničnija su mjesta po izboru Instagram korisnika iz čitavog svijeta.

Korčula

Korčula


6. Dioklecijanova palača

Ne treba puno trošiti riječi, palača cara Dioklecijana s početka 4. stoljeća naše ere krije brojne kutke za nezaboravne fotografije. Zato cili svit dolazi u Split. Nakon snimanja scena popularne Game of Thrones ovdje, još i više.

Split

Skrivene predivne lokacije unutar Dioklecijanove palače

 

7. Stari grad Trogir

Trogir je još jedan srednjovjekovni grad čije fotografije mame uzdahe putnika dok po Instagramu traže nove destinacije. Panoramski pogled nudi toranj katedrale Sv. Lovre i tvrđava Kamerlengo uz druge vizualne užitke.

Kamerlengo

Utvrda Kamerlengo u Trogiru


8. Arena

Još u prošlom stoljeću Arena u Puli je proslavila dvijetisućiti rođendan, a ova vremešna ljepotica spada u najveće i najočuvanije antičke spomenike u ovom dijelu Europe. Stoga ne čudi da se svi žele slikati s njom ili, točnije, pored nje.

Pulska Arena

Da, to je izgrađeno 27. godine prije naše ere


9. Kamen Brela

Da jedan kamen može biti zvijezda medijskog prostora, pokazuje kamen Brela, gdje drugdje nego u Brelima. Najfotogeničniji kamen se nalazi na plaži Punta rata i visine je 6 metara. Krasi ga nekoliko borova koji odolijevaju vremenskim uvjetima i simboliziraju suživot u par kvadrata.


Kamen Brela

Kamen Brela iz mora (Foto: TZ općine Brela)


10. Kanjon Zrmanje

Plavooka ljepotica Zrmanja sa svojim dubokim kanjonom iz kojeg pamtimo scene čuvenog filma Winnetoua, nevjerojatno je mjesto. Ne samo za dobivanje kontrastnih fotografija, već i za uživanje u surovoj ljepoti dalmatinskog zaleđa. 

Zrmanja

Zrmanja je i popularno odredište aktivnog turizma

 

11. Plitvička jezera

Možda čak ljepša zimi, nego ljeti, fotografije Plitvičkih jezera obilaze svijet u bujno zelenim odorama, i onda kada su ledom okovana. Ljubitelji prirode stižu ovdje ne birajući godišnja doba. 

Plitvice

U koje doba godine su najljepša Plitvička jezera?


12. Skradinski buk i Visovac

Iako je kupanje pod Skradinskim bukom zabranjeno, unatrag par godina, zanimanje za ovu prirodnu atrakciju ne jenjava. Kako i bi kad je susrećemo na brojnim Instagram profilima. Šalu na stranu, Nacionalni park Krka nudi brojne lokacije za uživanje i fotografiranje, od kojih su ipak najslavnije Skradinski buk i otočić Visovac. 
Krka

Više se ne kupamo u podno buka

 

13. Plaža Pasjača

25 kilometara od Dubrovnika, ova pješčana plaža pod crvenkastim stijenama je među najfotografiranijim plažama u Hrvata. Skaline usječene u stijene dodatna su atrakcija, a silazak tim putem na plažu Pasjača oduševljava kupače.

Pasjača

Silazak na Pasjaču


14. Crkva Sv. Marka u Zagrebu

Iako se u crkvi vjenča samo 52% parova u Hrvatskoj, Trg svetog Marka ispred najpopularnije crkve u Zagrebu je mjesto s kojeg često stižu fotografije vjenčanja. Živopisan prostor i krov crkve savršena su kulisa za vesele fotografije s Gornjeg grada. 

Crkva. Sv. Marka Zagreb

Crkva sv. Marka 

 

15. Uvala Stiniva

Zaljev i plaža Stiniva na Visu svoju fotogeničnost duguju neobično postavljenim stijenama koje grle plažu i štite od nasrtljivih vjetrova. Visoke i usko postavljene stijene krase brojne razglednice s Visa i pozivnica su za uživanje na obalama ovog našeg čarobnog otoka. 
 

Stiniva

Stiniva na Visu


16. Modra špilja

Modra špilja na Biševu već je dugi niz godina jedna od najvećih atrakcija obale s ove strane Jadrana. Do nje se teže stiže, ali je svaki napor nagrađen nijansama modrila koji ispunjava misli i fotografije ove morske ljepotice. 

Modra špilja
U Split pa iz Splita na Vis pa na Biševo skoknuti do Modre špilje (Foto: TZ grada Komiže)


17. Zlatni rat

Još jedna plaža na ovoj list, ovog puta u Bolu na Braču, koji zasigurno ima još niz fotogeničnih atrakcija. Međutim, Zlatni rat ne prestaje oduševljavati svojim neobičnim oblikom i položajem pijeska koji pleše u modrinama Jadrana, a koji se najbliže uočava s obližnje Vidove gore i njenog 778 metara visokog vrha.

Zlatni rat

Plaža Zlatni rat u Bolu na Braču

 

18. Pozdrav suncu

Zadarske morske orgulje i pozdrav suncu djela su arhitekta Nikole Bašića i jedni od rijetkih suvremenih građevina/instalacija koje plijene pažnju turista i čije fotografije privlače brojne znatiželjnike sa svih strana svijeta u Zadar na promatranje nezaboravnog zalaska sunca.

Pozdrav suncu

Bašićeva instalacija u Zadru prikazuje Sunce i planete Sunčevog sustava


19. Vrleti otoka Paga

Oko Metajne pa do Ručice ili Beritnice, sav krajolik otoka Paga sa sjeverne strane je gol poput Mjeseca. Teški zapusi bure koje se ovdje obrušava s Velebita, Pagu su poklonili neobičan izgled, a turistima mjesta za divljenje i fotografiranje surove ljepote krajolika.

Pag

Pag i Velebit u daljini

 

20. Biokovo Skywalk

Iako je ova šetnica iznad bezdana otvorena tek prije godinu dana, Nebeska šetnica u Parku prirode Biokovo osvaja prostor među najgledanijim fotografijama. Šetnica je otvorena od travnja do kraja listopada, a stići se može i osobnim automobilima. Možda je ta jednostavnost pristupa, razlog zbog kojeg svi gosti Makarske rivijere stižu na šetnicu po nebeske fotografije. 

Biokovo

Pogled s Biokova


21. Mirogoj

Iako bismo mogli pomisliti kako je groblje Mirogoj slučajno zalutalo na ove stranice, iznenađujuće velik broj ljudi posjećuje slična mjesta, a ovo zagrebačko groblje spada među najljepša iz čitave Europe. Mjesto mira i tišine nudi bijeg od gradske vreve, a poznate mirogojske arkade su dovršene 1917. godine kao veličanstven primjer monumentalne arhitekture.

Mirogoj

Ako mjesto koje preporučujete svojim gostima za fotografiranje nije na ovoj listi, ne ljutite se. Hrvatska ima bezbroj čarobnih lokacija. Za neke od njih želimo da ostanu neotkrivene. Neka budu naše mjesto za fotografiranje ili samo za uživanje, mjesto koje će zabilježiti objektiv naše memorije. 
 

Spremi

Koprivničko-križevačka županija ima najbolje turističke rezultate u prvih devet mjeseci 2020.

Kupuj lokalno: 81% Europljana radije troši novac na domaće proizvode lokalnih proizvođača

5 razloga zašto koristiti Facebook za oglašavanje apartmana

Otvorene su prijave za izbor najboljih hrvatskih privatnih iznajmljivača Najiznajmljivač 2022.

Besplatni online tečaj Instituta za turizam za mlade u dobi od 18 do 30 godina

Vuneni tepih: Koje su prednosti i nedostaci vunenog tepiha?

Mikrobilje Zlarina - otoka na kojem održivost nije samo priča

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kada treba graditi, a ne prodavati, i zašto je gradnja najlakši put do izravnih rezervacija?

Od putnih sanduka do kofera na kotačima, čiji izum dugujemo i jednom hrvatskom građaninu

Popularno: