Aktualno
616

Euro 2024.: Dodatnih milijardu eura prihoda Njemačkoj od nogometnog turizma

Njemački Leibniz Institute for Economic Research - IFO predviđa prihode u visini od milijardu eura zbog Europskog prvenstva koje je upravo u tijeku u Njemačkoj. Hrvati bi to mogli osjetiti po manjku vlastitih dohodaka od turizma

Od Olimpijskog stadiona u Berlinu do Volksparkstadiona u Hamburgu, deset gradova diljem Njemačke ugostit će najbolje nogometne reprezentacije Europe i njihove obožavatelje. Koln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Leipzig, Stuttgart, Munchen, i nešto manje poznat Gelsenkirchen, odreda su domaćini Eura 2024. uz procijenjenih 650 tisuća dolazaka navijača i fanova sa svih strana svijeta.

Posjetimo se, EP je startao u petak 14. lipnja ogledom Njemačke i Škotske, pri čemu je zemlja domaćin odnijela uvjerljivu pobjedu s rezultatom 5:1. 

Analitičari se ravnaju prema Svjetskom prvenstvu održanom u Njemačkoj 2006. kada su dolasci i noćenja stranaca bili povećani za 25%. Stoga Nijemci očekuju dodatnih 1,5 milijuna noćenja tijekom EP 2024. u navedenih deset gradova.


Povećanje potrošnje u ugostiteljskim objektima 

U međuvremenu, nešto južnije, brojimo srpanjske rupe i otkazane rezervacije. Čini nam se da smo rezervna klupa za slučaj da putovanje u Njemačku propadne. Međutim, ne samo u Njemačkoj, već i diljem Europe, lokalni barovi, restorani, trgovine i hoteli se mogu također veseliti porastu potrošnje.

Gledanje utakmica po terasama kafića značajno podiže potrošnju i promet. Posebno, ako momčad pobjeđuje i ide dalje. Mnogi Nijemci su odlučili zaobići navijačko ludio pa otputovati gdje je mirnije. Jesmo li takvoj publici propustili sugerirati koliko je kod nas lipanj pitom, koliko su gužve manje?


Euro 2024. lekcija za 2028.

Iduće 18. izdanje UEFA Eura održat će se u Velikoj Britaniji i Irskoj 2028. godine. Belfast, Birmingham, Cardiff, Dublin, Glasgow, Liverpool, London, Manchester i Newcastle bi mogli britanskom gospodarstvu donijeti 2,6 milijarde funti.

U međuvremenu će se uložiti više od 500 milijuna funti u sportske i smještajne objekte. Već bismo sada trebali planirati strategiju za promociju i privlačenje publike kojoj je mrzak nogometni metež i ne pati od nogometne groznice. Inače ćemo i Euro 2028. promatrati s - rezervne klupe. 

Spremi

12. Festival samoniklog bilja u Kršanu: Od ukusnih pjata do pripravaka za usporavanje starenja

Božićni borovi: Kako ukrasiti božićno drvce i stvoriti predivnu blagdansku atmosferu?

Poticaji privatnim iznajmljivačima i OPG-ovima za ugradnju solarnih sustava

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

Rane rezervacije - zašto ih volimo?

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Male muke iznajmljivača: Kako se riješiti mrava u apartmanima i kućama za odmor?

5 razloga zbog kojih gosti rezerviraju privatne apartmane kad idu na mora, oceane

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Gradite bazen - jeste li o svemu dobro promislili?

Turizam bi mogao biti jedna od većih žrtava klimatskih promjena

Popularno: