Uradi sam
30.3K

Božićni kaktus: Zašto ne cvjeta i kako ga učiniti sretnim

Iz kišnih šuma Brazila u naša domaćinstva - možemo li mu pomoći da se osjeća kao kod kuće pa da nam vrijeme Božića okiti svojim nježnim i raskošnim cvatom?

Schlumbergera truncata, Schlumbergera rosea, Hatiora rosea, Rhipsalidopsis rosea, Rhipsalidopsis rosea var. remanens, Rhipsalidopsis rosea var. riograndensis, Rhipsalis rosea, sve su to vrste Schlumbergera ili, jednostavnije nazvano, božićnog kaktusa. Pridjev "božićni" nije ovdje slučano, ova biljka cvjeta pred Božić i zimu krasi svojim nježnim cvjetićima, ružičaste, crvene i ljubičaste boje.

Božićni kaktus

Božićni kaktus s ružičastim cvatom


Nakon planinskih lanaca uz Atlantik na jugu Brazila, osvojio je naše kućne prašume i srca. Premda raste na nadmorskim visinama između 700 i 2700 metara, ovaj kaktus će se sasvim ugodno osjećati u našim domaćinstvima - ako mu osiguramo dobre uvjete. A to nije jako teško!
 

Za početak moramo znati njegovo porijeklo jer se značajno razlikuje od pustinjskih kaktusa. Stiže s Obale otkrića. Tako su, naime, portugalski osvajači nazvali njegovu domovinu prije 500-tinjak godina kada su stupili na obale Južne Amerike

Otada je, na tom području izuzetne biološke raznolikosti, istrijebljeno oko 250 vrsta gmazova, ptica i sisavaca. Nekim čudom, tamo se stalno otkrivaju nove vrste biljaka i životinja.

Da je rođen u svojoj domovini, naš bi se božićni kaktus družio s endemima lavljim tamarinima, vunastim majmunima paucima, uskoleđnim dikobrazima ili ugroženim troprstim ljenjivcima i jaguarima. Njegove plodove bi jele vjeverice i drugi prašumski glodavci. 

Božićni kaktus u Brazilu

Schlumbergera u svom prirodnom staništu


Ovako je osuđen na gledanje naših bljedolikih lica i prepušten našem (ne)poznavanju uvjeta njegovog staništa.

Možemo ga usrećiti tako što ćemo prvo odgovoriti na pet važnih pitanja i usporediti ga s pustinjskim imenjacima. Pri tome ćemo naučiti sve o njegovim potrebama, a to znanje i njegu će božićni kaktus nagraditi čarobnim cvjetovima.

 

1. Božićni kaktus voli vlagu? Ni da ni ne.

Da, božićnjak iz naše priče raste u vlažnim tropskim šumama. Jarčeva obratnica mu je drugarica. Međutim, voli vlagu samo na svojim člancima koje može protegnuti i do 25 centimetara.

Ne ukorjenjuje se u tlo, već izbija na truleži granja i lišća drveću pod krošnjama, neke vrste i po stijenama. Zato voli da mu je korijenje prozračno.

Treba ga zalijevati umjereno često, ne obilno. Dno posude ne smije biti natopljenom vodom, višak vode valja odliti nakon zalijevanja.

Božićni kaktus pupoljak

Znam te cvijete, pupoljak dok si bio!


2. Voli jarko sunce?

Everybody likes the sunshine, kaže jedna pjesma, i to je sasvim sigurno točno. Osim u slučaju božićnog kaktusa. Ova biljka ne voli izravnu sunčevu svjetlost. Najbolje uspijeva na istočnim prozorima i balkonima. 

Nije previše izbirljiv što se vlažnosti zraka tiče, ali mu je potrebno 13, 14 sati potpunog mraka da bi procvao bujnim cvatom. 10 sati neizravnog dnevnog svjetla mu je dovoljno za raskošan cvat.

Rascvjetali božićni kaktus

Cvijet nježnih latica i zanimljivog izgleda tučka


3. Visoke temperature mu gode?

Toplina je poželjna, ali umjerena. Idealna temperatura za cvatnju je 20 Celzijusovih stupnjeva.

Omogućiti boravak vani u našem podneblju od proljeća do listopada, za našeg božićnog prijatelja, velika je sreća. No, već s prvim hladnim noćima, valja ga pospremiti unutra, na mjesto koje nije blizu izvora topline i direktnog sunčevog svjetla.

 

4. Prekooceanskom gostu selidba nije mrska?

Upravo suprotno. Božićni kaktus ne voli seljakanja, posebno mu je to mrsko u vrijeme cvjetanja.

Velike su šanse da će bez svojih nježnih cvjetića na vrhovima posljednjih članaka ostati ako smo ga kupili u cvatu pa ga, ushićeni, prevezli put njegovog novog doma. To nije znak da mu se kod nas ne sviđa, već njegova česta reakcija kad se desi iznenadna promjena. Uz pravilnu njegu, cvjetat će raskošno idućih sezona.

Presađivanje mu također nije draga radnja. Pa ipak je ono nužno, kada njegovi nježni korjenčići pronađu put kroz rupice posude (posuda s rupicama je obavezna). U pravilu je to svake dvije, tri godine i najbolje podnosi presadnju u proljeće.

Božićni kaktus

"Zima, zima, e, pa šta je?"


5. Voli siromašno pjeskovito tlo?

Makavi. Sasvim suprotnog je karaktera od pustinjaka. U vrijeme cvatnje, a to su mračni i hladni mjeseci našeg podneblja, voli papati kalij i fosfor pa bi mu dobro došla prihrana. Dovoljno je to činiti svaka dva tjedna.

Nakon cvatnje, za božićni kaktus kreće razdoblje mirovanja. Pustit ćemo ga na miru, uz umjereno zalijevanje, dva mjeseca.

 

Ukoliko se božićni kaktus voli, utoliko se i množi

S početkom ljeta, naš kaktus već je bujan, pun sitnih članaka. Tada je najbolje vrijeme za razmnožavanje i uklanjanje višaka.

Iako se može uzgojiti iz sjemena, svaki članak je potencijalna nova biljka. Bit će bujniji, ako poskidamo zadnje članke i pustimo ih da se ukorijene u novim teglama. Mlade biljke poklonimo rodbini i prijateljima prije božićnog cvjetanja.

Božićni kaktus je idealna biljka za kuće za odmor i apartmane, posebno one koji će u zimskim mjesecima ugošćavati turiste. Ako ga postavimo na pravo mjesto u smještaju, neće mu biti potrebna posebna njega i pažnja, a naši gosti će biti oduševljeni žarkim cvjetovima u mračnim mjesecima. Dobri duh Božića, Brazila i Obale otkrića u našim domaćinstvima. 

Spremi

Kako sami popuniti PDV obrasce i prijaviti porez na proviziju?

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

Check-in gostiju i kako dolazak u smještaj učiniti pamtljivim

Planinski turizam: Na moru sve veće gužve i vrućine, hajdemo u planine

I ovu godinu konferencija TURIZAM 365 se može pratiti online

Ian Yeoman: Hrvatski turizam će se u iduća dva desetljeća značajno promijeniti

Koje su najgore boje zida za spavaću sobu koje trebate izbjegavati?

Gljivice na zidu – kako ih se riješiti

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako napraviti QR kod da bismo goste kvalitetno informirali o detaljima smještajne ponude

Koliko često treba mijenjati jastuke?

Popularno: