Tegle za cvijeće - jedna od onih stvari kojih kao da nam nikako nije dovoljno - bilje preraste svoje prve tegle, a zelenilo gomilamo u kući i oko nje. Tegle nisu jeftine, srećom, postoje načini kako iskoristiti stvari koje gomilamo (jer će nam jednom zatrebati) i napraviti savršene tegle za naše lisnate ljubimce

Pozdrav ljubiteljima "uradi sam" tehnika! Nismo se dugo čitali... Stiže vrijeme u kojem ćemo se više družiti i isprobavati tehnike za ukrašavanje naših vrtova, okućnice i interijera. Cilj nam je pronaći cijenom pristupačne načine da oplemenimo svoju ponudi smještaja i oduševimo naše goste.

Počet ćemo s malim - s jednostavnom, a dojmljivom teglom za cvijeće koja će krasiti našu okućnicu, terasu, balkon.
 

Ne vodi nas samo niža cijena takve posude za cvijeće - ne sviđaju nam se one generičke - želimo komad kojeg nema nitko i koji daje naš osoban pečat prostoru kojeg uređujemo za naše goste

I pri tom se želimo zabaviti.


Tegle za cvijeće od materijala koji nam više ne trebaju

Najbolje je kada materijal za teglu za cvijeće pronađemo u svojoj ostavi. Zato, povirite među stvari koje gomilate u nadi da će jednom poslužiti. Možda zbilja i hoće. Ja sam pronašla drvene letvice borovine, koje su ostale od jednog mog starijeg projekta, odbačenu kartonsku kutiju i komad debele bakrene žice.

Stranice kutije sam vratila u kutiju kako bih malo pojačala kutiju iznutra. Položila sam nekoliko letvica uz jednu stranu kutije da vidim koliko duge letvice trebam. Obilježila sam ih olovkom, a zatim odrezala višak malom ručnom pilom.
 

Nije baš jednostavno, ali nije nužno ni da bude savršeno!

Ako ste perfekcionisti, možete se kasnije poigrati s brusnim papirom ili turpijom. Nakon što sam sve letvice skratila na potrebnu veličinu, dodala sam malo jakog industrijskog ljepila na stražnju stranu letvica i zalijepila ih naizmjence za kutiju. Sušilo se nekoliko minuta, a zatim samo okrenula kutiju tako da letvice mogu zaklamati iznutra. Ponovite ovaj postupak oko cijele kutije.

Potom sam debelom crnom vrećom za smeće obložila kutiju iznutra. Karton moramo zaštiti od djelovanja vode i vlage. Naravno da nećemo saditi izravno u kartonsku kutiju.

Uradi sam: Tegla za cvijeće

Kad je kutija bila gotova i obložena vrećom, prevrnula sam je i zalijepila bakrene nožice na dno kutije. Zato sam morala bakrenu žicu odrezati na četiri jednaka dijela i oblikovati je poput ukosnica, kako bi bile što čvršće i mogle podnijeti težinu tegle s cvijećem.

Bakar je poprilično mekan - ako imate veću kutiju, možda je bolje odabrati nešto drugo za nožice, neki materijal koji može podnijeti veći teret.  Ja nisam mogla odoljeti jer lijepo izgleda u kombinaciji s drvom, ali mogu poslužiti bilo kakve metalne cijevi, opruge, možete kutiju na opeke postaviti, i slično. Cilj je da kutija izgleda efektno te da se odigne od poda kako ne bi trunula u vlazi.

Uradi sam: Tegla za cvijeće

Nožice sam zalijepila vrućim ljepilom, ali sam ih učvrstila i klamericom. Tako neće pobjeći nikuda.

Kupila sam biljku s teglom za samo pedesetak kuna pa umjesto da je posadim u kutiju, postavila sam ju s teglu unutar kutije. Prilično je lagana, tako da ju moja kutija za sadnju može podnijeti.
Oduševilo me kako je ova tegla za cvijeće ispala, i definitivno ću napraviti drugu čim naletim na kutiju iste veličine!

Uradi sam: Tegla za cvijeće
 Sigurno vam je već sinulo i samima - za izradu tegli za cvijeće od drva može nam poslužiti i drvena gajba, poput onih u kojima se skladišti voće i povrće u trgovinama. I tako izrađene tegle mogu izgledati efektno, a možete ju i obojiti, ako je prostoru potrebno malo živosti.  Poigrajte se i uživajte pri tom, vaši će gosti tu pozitivnu energiju osjetiti!

Spremi

​Drveni blagovaonski stolovi: Koji je materijal najbolji za kvalitetan drveni stol?

Ima li Hrvatska turističku strategiju u krizi i kakve veze imamo s vikinškom sezonom u Norveškoj

`Povežimo se horizontalno za jači i raznolikiji obiteljski smještaj´

Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla?

Top 5 zemalja za ulaganje u nekretnine s turističkim potencijalom u 2022. - među njima i jedna susjedna država

Rastu cijene putovanja, ne samo radi inflacije, već i zbog povećane potražnje

​Kad započinje sezona rezervacija smještaja i kako se kvalitetno pripremiti?

5 razloga zbog kojih gosti rezerviraju privatne apartmane kad idu na mora, oceane

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Recepti za bakalar - od hladnih mora do toplih blagdanskih blagovaonica

Zaštitne maske - kako ih možemo izraditi sami?

Popularno: