Stopa poreza na dodanu vrijednost je omiljena tema rasprava domaćih poduzetnika u turizmu i turističkih analitičara. Mnogi proriču bolju budućnost hrvatskog turizma ako bi se stopa smanjivala prema neslužbenim najavama aktualnog ministra turizma. Iznajmljivači paušalci ne obračunavaju PDV, ali i oni moraju voditi računa o njemu kada koriste usluge agencija i oglašivača

Porez u Hrvatskoj, pogotovo porez na dodanu vrijednost (PDV) u turizmu, je česta tema stručnih skupova i seminara, posebno otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju. U relativno kratkom vremenu promijenila se stopa PDV-a na usluge smještaja, a propisi, ustaljeni u poslovanju Unije, dodatno su uzburkali nemirne porezne vode i nametnuli brojna pitanja. Najviše muka s obračunom poreza u turizmu imaju turističke agencije, ali ni iznajmljivače takve brige nisu zaobišle. Čak ni kad se radi o paušalcima koji nisu u sustavu PDV-a niti ga naplaćuju na pružanje usluga smještaja u svojim domaćinstvima.
 

Stopa PDV-a od 13 posto u Hrvatskoj se primjenjuje na usluge smještaja, smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima za iznajmljivanje u turizmu, uključujući kampove i plovne objekte za nautički turizam.

Isto se odnosi i na ugostiteljske usluge, odnosno priprema i posluživanje hrane i pića unutar ugostiteljskih objekata.

Porez na dodanu vrijednost za sve ostale usluge u turizmu je 25 posto.

Fizičke osobe koje daju u najam apartmane, sobe ili kuće za odmor, a porez plaćaju paušalno i nisu u sustavu PDV-a, ne naplaćuju PDV na usluge smještaja i prehrane u kućanstvima, odnosno plaćaju ga po stopi od 0 posto.
 

Posebni postupak oporezivanja

Međutim, ni oni nisu sasvim oslobođeni od briga pod zajedničkim nazivom PDV. Postoje brojni slučajevi kada paušalci surađuju s agencijama, domaćim ili stranim. Paušalci kao `mali porezni obveznici´ obvezni su na primljene usluge stranih agencija iz drugih zemalja članica EU ili trećih zemalja, obračunavati i plaćati PDV.

Kako to u praksi izgleda i kakve su sve opcije suradnje paušalaca i poslovnih partnera te mogući načini obračuna PDV-a, pogledajte u sljedećoj shemi koja je nastala prema mišljenjima koje je izdala Porezna uprava.

PDV Posebni postupci oporezivanja
 

Postupak obračuna i uplate PDV-a

Paušalac, koji posluje s europskim tvrtkama, dužan je 15 dana prije prve novčane transakcije predati popunjeni Zahtjev za registriranje potrebe PDV-a (obrazac P-PDV možete preuzeti ovdje) u nadležnu Poreznu upravu. Nakon toga, Porezna uprava dodjeljuje paušalcu PDV identifikacijski broj.

Obrasci PDV (obrazac PDV možete preuzeti ovdje) i PDV-S (obrazac PDV-S možete preuzeti ovdje) u Poreznu upravu se dostavljaju isključivo u elektronskom obliku ako iznajmljivač posluje sa zemljama članicama EU. Ako je poslovni partner tvrtka sa sjedištem u državi izvan granica EU, obrazac PDV se može dostaviti u papirnatom obliku. PDV obrazac se dostavlja do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.
 

Obvezu koja je iskazana u PDV obrascu, obveznik plaća sam bez izdane uplatnice iz Porezne uprave na račun državnog proračuna. Pri tom, obvezu obračuna i plaćanja poreza, paušalac može punomoćno dodijeliti bilo kojem drugom poreznom obvezniku, primjerice knjigovodstvenom servisu

Porezna osnovica za obračun PDV-a na primljene usluge strane agencije ili oglašivača je ona naznačena na računu inozemnog pružatelja usluga bez obzira na stvarno ostvarene prihode.

Račun ne mora biti izražen u kunama, a za preračun se koristi srednji tečaj Hrvatske narodne banke na dan nastanka obveze, odnosno na dan kada je usluga obavljena. Prilikom prijave PDV-a, iznajmljivač obračunava ukupan iznos provizije koji je nastao u obračunskom razdoblju.

Na idućoj shemi prikazan je postupak oporezivanja provizije na usluge posredovanja stranih agencija ili oglašivača, primjerice Booking.com-a.

Pdv - posredovanje stranih tvrtki

PDV kojeg plaćaju paušalci na usluge stranih agencija i oglašivača turističkih objekata spada u poslovne izdatke i oni nemaju pravo na pretporez. Iznajmljivači koji su u sustavu PDV-a imaju pravo na odbitak od poreza na temelju obračuna poreza na dodanu vrijednost.
 

Zanimljivost: Kako se obračunava PDV na akontacije za smještaj?

Predujam ili akontacija smještaja također podliježe oporezivanju, odnosno na taj iznos se obračunava PDV ako je iznajmljivač obveznik PDV-a. Prema iskazanom mišljenju Porezne uprave, nastanak obaveze PDV-a kod usluga smještaja je utvrđen tada kada su usluge obavljene, odnosno kada se gost odjavljuje iz našeg apartmana, sobe ili kuće za odmor.

Ako je to tako, što se događa s rezervacijama koje su otkazane? Većina iznajmljivača uzima akontaciju za smještaj koja se u slučaju otkazane rezervacije unutar propisanog roka, ne vraća. Oporezuje li se takva rezervacija?

Prema sudskoj presudi Europskog suda pravde (C-277/05), iznos predujma nije predmet PDV-a. U ovom konkretnom slučaju, francuska hotelijerska kuća nije obračunavala PDV na otkazane rezervacije smatrajući novac od depozita odštetom, a ne naknadom za obavljene usluge. Francuske porezne vlasti se nisu složile s time, tvrdeći kako je to naknada za otvaranje rezervacije, administrativne akcije zaprimanja booking-a i sl. Cijela stvar je završila na ECJ (sudu) koji je u konačnici presudio kako se predmetni depozit smatra naknadom za štetu nastalu uslijed otkazivanja usluge te, kao takav, ne podliježe PDV-u.
 


Obračunavanje poreza za iznajmljivače koji su u sustavu PDV-a zna biti mnogo kompliciranije. Ovdje je nužno istaknuti kako postoje oprečna mišljenja o tome što se sve može oporezivati po stopi od 13%. Činjenica je da ako OPG ili tvrtka koja iznajmljuje smještaj, uz svoju uslugu najma (i prehrane), nudi i dodatne sadržaje koji se posebno naplaćuju, poput wellnessa, prijevoza i sl., može se pozvati na jedinstvenost isporuke. Tada se dodatne usluge, koje bi se inače oporezivale po stopi poreza od 25%, smatraju dijelom turističkog paketa i, kao takve, oporezuju su po nižoj stopi poreza.
 

Paušalac koji u godini prijeđe prag od 230.000 kuna postaje obveznik plaćanja PDV-a

U tom slučaju, Porezna uprava ukida rješenje o godišnjem paušalnom porezu na dohodak te donosi rješenje o plaćanju predujma poreza na dohodak od imovine i prireza poreza na dohodak na temelju podataka iz propisanih poslovnih knjiga, od 1. siječnja tekuće godine, kako je propisano za samostalne djelatnosti. Iznajmljivač je obvezan do 15. siječnja prijaviti se u registar obveznika PDV-a, no pri tome nije obvezan otvoriti obrt ili firmu. Jednako kako je po sili propisa ušao u sustav PDV-a, iduće godine može iz njega izaći, ako ostvari prihode manje od propisanog praga.

Iznimka su osobe koje su same zatražile ulazak u sustav PDV-a, oni su time pristali biti obveznici plaćanja poreza na dodanu vrijednost kroz idućih pet godina. 


Manji PDV u turizmu, veća konkurentnost?

Stopa poreza na dodanu vrijednost, koja je 2014. godine porasla s 10 na 13 posto, omiljena je meta kritika domaćih poduzetnika u turizmu, ali i sporova turističkih analitičara. Već dugo se u domaćim turističkim kuloarima spominje smanjenje stope s 13 na 5,5 posto. Prema procjenama pojedinih stručnjaka, takvo sniženje bi rasteretilo turistički sektor za 500-tinjak milijuna kuna davanja godišnje te otvorilo desetak tisuća novih radnih mjesta u turizmu.

`O tom potom´, komentirao je ministar turizma Anton Kliman vlastite prvobitne najave smanjenja hrvatske stope PDV-a, najavivši ipak detaljnu analizu posljedica manje stope PDV-a u turizmu na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo te vrlo veliku mogućnost vraćanja stope od 10 posto.

Primjer Francuske, koja je stopu od 5,5% uvela 2009. godine, pokazuje kako su, uz navedena financijska rasterećenja i otvaranje novih radnih mjesta, spriječeni i brojni stečajevi, povećana je minimalna mjesečna plaća te je smanjena migracija zaposlenika. Kasnije su Francuzi podigli stopu na 10%, jednaku onoj kakvu ima većina mediteranskih zemalja. 

Iako niža stopa poreza na dodanu vrijednost u turizmu udara na državni proračun, procjenjuje se da bi taj učinak bio kratkoročan. Računa se kako bi višak novca u džepovima turističkih poduzetnika poticao daljnja ulaganja u ovaj sektor te privukao strane investitore. Spominju se i niže cijene smještaja, pogotovo onog hotelskog, te veća konkurentnost domaćeg turizma na svjetskom tržištu, odnosno više turista i bolja zarada. 

A nas, privatne iznajmljivače, zanima može li niži PDV produljiti sezonu?
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Privatnost kao turistički proizvod i prilika za uzlet manje poznatih destinacija

Konferencija 3T 2021.: Kako preživjeti pandemiju?

​Podno grijanje kupaonice: Dobre i loše strane podnog grijanja kupaonice

Kalendar sadnje povrća za jestivu i ukusnu okućnicu smještajnog objekta

Umjesto očekivanog smanjenja, novo povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu

Javni poziv za potpore privatnim iznajmljivačima Splitsko-dalmatinske županije

​Lokalne samouprave i stožeri će organizirati "turističke ordinacije" i smještaj za goste u samoizolaciji

6 komentara Uključi se u raspravu
Denis - Split 18.05.2016 16:59
Dobar vam dan, ovim putem bih zamolio ljude dobre volje da mi na mail oblada@net.hr pošalju primjer ispunjavanja PDV i PDV-S obrazaca. Pročitao sam upute od porezne, ali svejedno bih htio imati konkretan primjer po kojem se mogu ravnati. Imao sam namjeru koristiti usluge Fine za „Male porezne obveznike“ iznajmljivače paušaliste, ali bi ih rado preskočio. Unaprijed zahvalan.
Milan - Dubrovnik 20.05.2016 09:34
Ako sam dobro shvatio, booking.com se smatra oglašivačem te se na plaćenu proviziju plaća PDV. Nije mi jasan ovaj prvi model: EU agencija radi u ime i za račun građana RH privatnog iznajmljivača. Agencija nudi smještaj po zajednički ugovorenoj cijeni, gost plaća uslugu u zemlji-sjedištu agencije, a agencija plaća ugovoreni iznos smještaja na račun građanina. Nije mi jasno koja agencija tako radi. Obično sve agencije na našu cijenu nadodaju svoju maržu i s takvom cijenom idu prema gostu: wimdu, airbnb, tripadvisor... Neke agencije rade po 3 modelu da naplate samo svoju maržu od gosta dok ostatak gost plaća direktno nama po dolasku npr. hostelworld. Po modelu 2 i 3 nismo dužni plaćati pdv na proviziju.
Cimerfraj.hr 24.05.2016 15:20
Poštovani g. Novak, ne mogu imenovati agenciju, ali kod prvog slučaja se radi se o zastupanju koje se temelji na Zakonu o obvezatnim odnosima, odredbama o trgovačkom zastupanju. Kada agencija u ime i za račun iznajmljivača obavlja sve poslove koji su predmet ugovora korespondencija, rezervacija, naplata i izdavanje računa, praćenje do smještaja, obračun turističke članarine, bruto i neto iznosa, prijava gostiju turističkoj zajednici i sl., ne radi se samo o uslugama smještaja i na te dodatne usluge se obračunava PDV. Cijena koju agencija nudi je jednaka onoj koju nudi i iznajmljivač, a od koje iznajmljivač za navedene poslove agenciji plaća proviziju, odnosno kupuje dodatne usluge oporezive po stopi od 25.
Odgovori
Kata - Kaštel Novi 02.08.2017 14:50
Poštovani, molila bi primjer o ispunjavanju PDV i PDV-S obrasca. Moja mail adresa je brajkovickata1gmail.com Hvala puno
Lorena - Pula 05.06.2019 08:53
Poštovani, u vezi plaćanja PDV-a... na računu Booking.com-a iskazana je samo provizija, a na onom od Airbnb-a provizija + PDV... po tome bi značilo da ovaj drugi nama naplati porez koji, po mom mišljenju ne bi trebalo ponovno obračunavati... ili ka krivo mislim? 🤔 Hvala na odgovoru!
Lorena - Pula 05.06.2019 09:05
Postovani, u vezi plaćanja PDV-a... na računu Booking.com-a iskazana je samo provizija, a na onom od Airbnb-a provizija plus PDV... po tome bi značilo da ovaj drugi nama naplati porez koji, po mom misljenju ne bi trebalo ponovno obračunavati... ili ka krivo mislim? 🤔 Hvala na odgovoru!
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Usluga prehrane uz smještaj - kako i zašto?

Nove izmjene turističkih propisa – stižu nam glamping i kamp odmorište

Popularno: