"Svi znamo koliko je naša županija plodna i bogata vrhunskim namirnicama. Naš je cilj, s ovim susretom, povezati turizam i gastronomiju preko lokalnih proizvođača. Znači, želimo realizirati onu poznatu izjavu ”Od polja do stola”, koja je ujedno jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana. Svrha ovog susreta je prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju te izgradnja prehrambenog lanca koji će donijeti korist proizvođačima, prodavačima, potrošačima, a u konačnici okolišu i klimi", poruka je iz
Turističke zajednice Zadarske županije povodom 2. izdanja
Dana vina i gastronomije.
Upravo ova manifestacija otvara sezonu ovogodišnjih prilika za upoznavanje eno i gastro ponude
Zadra i okolice.
Dani vina i gastronomije Zadarske županije će se održati
u petak 10. veljače od 14 do 18 sati u kongresnom centru fortis
Falkensteiner Punta Skala resorta.
Posjetitelje će dočekati učenici zadarske Ugostiteljske škole koji će predstaviti svoje projekte, a potom slijedi predstavljanje Maraschino Kiss koktela i umijeća vrhunskih chefova
Damira Tomljanovića,
Saše Begana i
Josipa Vrsaljka. Svi posjetitelji će moći degustirati njihova jela, a kasnije kušati i tradicionalnu zadarsku tortu. Ocjenjivač na
Decanteru Saša Špiranec će udružiti snage s
Borisom Šuljićem, vinarom i vlasnikom hotela Boškinac na Pagu, u stručnom panelu.
Osim navedenog, bit će to prilika za kušati proizvode
Udruge vinara Zadarske županije, ninske solane,
Paške Sirane,
Sirane Gligora,
Uljare Nadin,
2 Storije,
OPG-a Dušević,
MariFish - trgovine ribom i ribljim proizvodima s Ugljana,
Adriatic Shell s vinima iz mora,
Marikomerca,
Pršutane Puntica,
Pršuta Butić,
Mesnica Lukin,
OPG-a Matak, i mnogih drugih.
Poznavanje bogatstva destinacije je ključno za
uspjeh u turizmu, ma kojim segmentom se bavili. U ožujku će Zadarska županija biti još jedno mjesto susreta svih zaljubljenika u vina i onih koji tu raznolikost i kvalitetu žele upoznati kako bi je mogli prezentirati svojim gostima.
Od 24. do 25. ožujka u sportskoj dvorani Krešimira Ćosića, održat će se
Zadar Wine Festival gdje se očekuju izlagači iz čitave Hrvatske s više od 700 vina.