Ideje i trendovi
5.1K

Miso juha - tanjur pun zdravlja

Kako pripremiti čarobnu miso juhu koja poklanja dugovječnost i uživanje u tanjuru punom okusa?

Najviše volimo tradicionalnu kuhinju i recepte iz bakinog škafetina, ali priznajemo kako i druge kulture u svom gastro nasljeđu kriju prave bisere zdrave i ukusne ishrane. Sam turizam, u svojoj osnovi je prihvaćanje i poštivanje različitih kultura, a da bismo ih mogli cijeniti, valja ih prvo upoznati. Ili još bolje - okusiti.
 

Svako novo iskustvo, gastronomsko ili kakvo drugo, otvara naš um i srca, pomaže u razumijevanju svijeta oko nas i u prihvaćanju različitosti kojima obiluje

Miso juha bi mogla biti jedno takvo iskustvo. Stiže nam iz dalekog Japana kao jelo kojeg tamošnji stanovnici konzumiraju gotovo svakodnevno. S obzirom na to da su Japanci najdugovječnija nacija na svijetu, nije teško zaključiti da im upravo njihova ishrana poklanja čudesnu moć dugog i zdravog života. 

Ono što je najbolje kod miso juhe je da se priprema brzo i jednostavno, manje dobra vijest je da osnovni sastojak moramo kupiti u nekoj od trgovina zdrave hrane i da nije cjenovno pristupačan. Na prvu. Činjenica je da je za zdjelu miso juhe dovoljna jedna jušna žilica miso paste pa će nam standardno pakiranje od 300 g potrajati prilično dugo. I u konačnici će se ta investicija isplatiti ako nam se okus svidi.

 

Miso pasta puna zdravlja 

Miso pasta se izrađuje od fermentirane soje, riže ili ječma, uz dodatak morske soli. Ponekad joj se dodaju i alge.  

Bogata je nutrijentima. Nenadmašan je izvor vitamina K, magnezija, cinka, proteina i kalcija. Visoki udio probiotika u miso pasti jamči održavanje razine zdravih bakterija u organizmu i savršenu probavu. Zbogom nadutosti i zatvoru. Jača krv visokim udjelom željeza, performanse organizma vitaminima B kompleksa.

Za razliku od soje koja nije obrađena fermentacijom, miso pomaže hormonalni balans organizma. Bogat je fitoestrogenima koji oponašaju estrogene, zauzimaju njihove receptore i tako djeluju kao antiestrogenska terapija. Rezultat su manje tegobe menopauze i šanse za razvoj estrogen ovisnih tumora.
 

Ne postoji super hrana koja sve tegobe rješava pa to sigurno nije ni miso. Zdravlje je rezultat umjerenog načina života, kretanja i raznolike prehrane. Međutim, miso juha može biti dio raznolike i zdrave prehrane

 

Miso juha - recept

Postoji niz načina na koje se može pripremiti ova ukusna juha. Najjednostavniji je da prokuhamo povrće i pred kraj kuhanja dodamo miso pastu razmućenu u malo vode. Nakon dodavanja paste, juhu je dovoljno prokuhati jako kratko bez vrenja jer miso gubi svoju nutritivnu vrijednost ako juha zakipi. Gotovu juhu pospemo nasjeckanim svježim peršinom i spremna je za jelo. 
 

Pošto miso pasta sadrži morsku sol, nije potrebno dodatno soljenje. Naknadno možete dosoliti juhu po vlastitoj želji

 

Povrće

Povrće koje se najčešće koristi je mrkva, cvjetača, korabica, grašak, ali možemo iskoristiti i bilo koje drugo povrće koje nam je pri ruci. Juha će biti ukusna i ako pred kraj kuhanja ubacimo šaku mladog špinata i gljiva. Iskusniji u pripremi egzotičnih jela dodat će juhi morske alge. Povrće treba izrezati na kockice kako bi se brže skuhalo i lakše konzumiralo.

Miso juhu možemo pripremiti i od već gotove mesne juhe. Primjerice, skuhali smo kokošju juhu, odvojimo malo bistre jušne tekućine, umiješamo miso pastu, dodamo mrkvu narezanu na kockice, gljive ili neko drugo povrće pa je hranjiva i ukusna juhica spremna za podizanje naše energije. Savršena za hladne zimske dane. Uživajte!

Spremi

`Ako je ikada bila dobra prilika za razvoj obiteljskog mikropoduzetništva, onda je to sada´

Veća boravišna pristojba u 2018. godini

Kinezi su najbolji potrošači među turistima iz čitavog svijeta

Klizna sobna vrata: Zašto su klizna vrata odličan izbor i koliko koštaju?

Certificirana edukacija za pružatelje usluga pustolovnog turizma u Rijeci, Puli i Splitu

​Cijena montažne kuće: Isplati li se investirati u izgradnju montažne kuće?

Potencijal cikloturizma je veliki, samo to trebamo dobro upakirati i prodati

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

10 najpopularnijih turističkih atrakcija na svijetu u 2022.

Lojalnost gosta u privatnom smještaju - kako podići cijenu i zadržati stare goste

Popularno: