Propisi i Zakoni
22.9K

Nove izmjene turističkih propisa – stižu nam glamping i kamp odmorište

Taman kad bismo mogli pomisliti da ništa ne funkcionira u državi nam lijepoj, Ministarstvo turizma donosi nove izmjene turističkih propisa. Nove izmjene bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine

Četiri Pravilnika za razvrstavanje i kategorizaciju u turizmu koji su u veljači prošli javnu raspravu, danas su izmijenjeni ugledali svjetlo dana, a takvi novi Pravilnici trebali bi se početi primjenjivati od iduće godine. Podsjećamo da se u javnu raspravu mogao uključiti bilo tko te da su izmjene Pravilnika plod suradnje turističke struke te šireg kruga djelatnika u turizmu i pratećim djelatnostima.

`Cilj predloženih izmjena je olakšati investitorima i prilagoditi našu kategorizaciju suvremenim potrebama današnjeg turista´, naglašava ministar turizma Anton Kliman.
 

Glamping ulazi u pravilnik za objekte iz skupine kampova

Najviše pritužbi kod aktualnih Pravilnika bilo ja za one koje se odnose na skupine kampova. Tako će idući Pravilnici povećati postotak kamp mjesta na parceli kampa s 30 na 40 posto.

Uvodi se pojam glamping kućice i glamping opreme.
 

Glamping kućica je definirana kao pokretna oprema za kampiranje od čvrstog materijala, koja nije čvrsto vezana za tlo, neuobičajenog je oblika ili je prostorno postavljena na neuobičajen način (npr.pod zemljom, na stupovima, na drvu, stijeni, vodi) s ili bez kupaonice.

Glamping šatori će moći zauzeti 40 posto kamp mjesta ili parcele, a smještajne kamp jedinice i glamping u Hrvatskoj će zajedno moći zauzeti maksimalno 50 posto kamp mjesta ili parcele.

Pojačani su standardi za 5 zvjezdica u kampovima, odnosno povećan je broj obiteljskih kupaonica, sanitarija za djecu i perilica za rublje. Telefoni mogu biti i mobilni, za razliku od starih Pravilnika kada su bili propisani fiksni telefoni kao obveza oprema kampa.
 

Telefoni u smještaju više ne moraju biti fiksni

U Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj se uvodi kategorija 2 zvjezdice za nove objekte, a površine modula mogu odstupati, u konkretnom slučaju modul može imati 17 do 18 metara četvornih. Smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte. Kada više nije obvezna u kupaonicama novih objekata, a hosteli ne moraju imati noćne ormariće, noćne svjetiljke i stol sa stolicom. I ovdje telefoni od siječnja mogu biti i mobilni.

 

Nova vrsta - kamp odmorište

U Pravilniku za ugostiteljske usluge na OPG-ovima je uvedena nova vrsta kamp odmorište, površine modula koje mogu odstupati te ukinuta obveza telefona kod prijema gostiju i propisana visina stropa. Dvije sobe s dva sunca moraju imati vlastitu kupaonicu, a gostima je potrebno osigurati neometano, udobno i sigurno kretanje (?).
 

Ukidaju se neke obveze hotelima

Kod skupine hotela su ukinite brojne obveze, ali se iste dodatno boduju. Primjerice, u novim objektima 5 zvjezdica više nisu obvezni bazen, sauna, fitness, jacuzzi, itd.
 

Znače li novi Pravilnici manje obveznih propisa što se tiče tehničkih karakteristika smještajnih jedinica, a veći naglasak na brigu o gostu? Ili su oni tek smjernica za bolju budućnost hrvatskog turizma s manje propisa, a više zadovoljstva, kako gostiju, tako i iznajmljivača? Hoće li novi pravilnici povesti brigu i o zaštiti iznajmljivača?
Spremi

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

5 razloga zašto je Facebook bolji od Google AdWordsa za oglašavanje smještaja

Kolike su prosječne plaće i koji su najzastupljeniji poslovi u turizmu

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Turistička članarina još 5 % manja?

Lojalnost gosta u privatnom smještaju - kako podići cijenu i zadržati stare goste

Sezona je bila jako dobra, može li sljedeća biti još bolja? Property management agencija Irundo savjetuje kako se pripremiti za turističku 2023.

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

PDV za iznajmljivače u turizmu

Osiguranje gostiju u turizmu

Popularno: