Ideje i trendovi
9.3K

Motar - recepti s ljekovitim darom stjenovitih morskih obala

Motar je jedna od čudesnih biljaka koje rastu na posolici morskih obala. Ima ljekovita svojstva i sve je češći gost maštovitih recepata

Turisti mahom vole pješčane i šljunčane plaže, tek ponekad zađu na one stjenovite u potrazi za intimom koju takva “nepopularna” mjesta pružaju. Znaju li da upravo ondje buja život, izviruje iz svake škrape i pukotine, ciklus koji se zatvara sa svakim udarcem vala, širi sitnim kapljicama u koje se morska pjena rastvara?

Većina življa na stjenovitim morskim plažama je jestiva. Pod obalom obitavaju sitne rakovice, priljepci, pužići i hobotnice, iz kamena rastu krhke morske šparoge i morskog koromača biljne zajednice.

Motar na stijeni

Shakespeare je opisao opasnost berbe motra po stijenama


Jestive i nejestive plaže

Na prirodnoj i stjenovitoj plaži nikada nećemo biti gladni. Čak i ako nismo ponijeli svoje paštetice i prezrele rajčice. Ne može nam postati dosadno od pustog izležavanja na suncu. Čeprkati među škrapama pa se vratiti doma sa svježim ogrcima i busenom motra za slasna rižota. Da, možemo tako spojiti ugodno i korisno - morske su stijene izvor hrane i života.
 

Sjetimo se toga kada idući put nekom biseru padne na pamet samljeti stijene i nasuti pijeskom obale. Da bi turisti imali plaže kakve vole. Pred takvim činom život uzmiče - na umjetnim pješčanim plažama rastu samo suncobrani i ležaljke. Nejestivi i napušteni poslije sezone

Među mnogim jestivim darovima stjenovitih obala, morski koromač ili motar je biljka ljekovitih svojstava. Čak i ako ga nismo uočili ranije, lako bismo se mogli sjetiti razgranatih grmića, srebrnozelenih listova, plosnatih, ali mesnatih, punih soli i sokova mora. U ljeto, kroz srpanj i kolovoz, grmovi motra se okite mnoštvom nježnih žutih cvjetova. Suri kamen propjeva i berba motra je gotova.

Motar u travnju

Motar u travnju sa suhim ostacima cvjetova


Motar beremo prije nego procvjeta. Može se brati i jesti i kasnije, u svako doba, ali poslije cvatnje koncentracija eteričnih ulja u njegovim listovima opada, a s njom se gubi i fina aroma koju motar daje jelima.


Šćulac, obalac, petrovac

Motar se naziva još i petrovac, šćulac, obalac, latinskim nazivom Crithmum maritimum L. Naši gosti s engleskog govornog područja će ga prepoznati pod nazivom samphire. Raste posvuda. Ne samo na obalama Jadrana, već čitavog Sredozemlja, Crnoga mora, pa čak i u hladnijim europskim zemljama. 

Ljekovitost motra je poznata od davnina. Još onomad dok su se tek gradile luke, negdje iz nužde, a drugdje po prirodi stvari (koje su težile da postanu slobodne - P. Matvejević, Mediteranski brevijar), motar se nosio po morima. Dok su tukli more, štitio je pomorce od skorbuta.

Motar

Raste iz pukotina u stijenama


Već tada je taj halofit (biljke slanjače koje su prilagođene životu na tlu bogatom solima) bio čuven po višim koncentracijama vitamina C i stoga koristan u prevenciji gore navedenog stanja, uzrokovanog manjkom istoga. 


Ljekovita moć petrovca

Čitava biljka je jestiva, ali se najčešće jedu listovi upravo zbog visoke koncentracije bioaktivnih spojeva, među kojima su posebno značajni spomenuti vitamin C, karotenoidi i polifenoli. Blagotvoran je za probavni sustav pa je koristan i u liječenju nadutosti, ali i smetnji kod urinarnog trakta.
 

Ulje iz listova motra sadrži visoke koncentracije omega 3 i 6 masnih kiselina, a ulje iz njegovih sjemenki slično je sastavu maslinovog ulja. Samonikli motar je i značajan izvor natrija i kalcija

Dobar je diuretik pa se koristi u detoksikaciji organizma. Potiče mršavljenje.

Motar
U travnju tek izdanci, a može izrasti u grm visine pola metra


Motar - recepti

Motar se može jesti svjež, u salati ili kratko blanširan kao prilog različitim jelima. Sve češće ga nalazimo ukiseljenog na policama delikatesnih trgovina. Najljepše kod motra je to što se možete vratiti kući s plaže i pripremiti ukusan i lagan ljetni obrok na bezbroj načina. Jedan od najčešćih je priprema rižota.

Malo je rižota poput onog od motra

Sastojci:
1 šalica listova motra
1 glavica crvenog luka
400 g riže
1 dcl bijelog vina
temeljac od povrća
maslinovo ulje
po želji papra i parmezana


Priprema:
Luk ćemo narezati nasitno i prodinstati na malo maslinovog ulja. Kad otopi, dodat ćemo rižu i kratko je popržiti. Potom ćemo rižu podlijevati naizmjenično s vinom i temeljcem. Listove motra ćemo blanširati prije nego što ga dodamo u rižot pred sam kraj kuhanja, dok je riža još malčice žilava. S obzirom na to da su listovi motra puni soli, kušat ćemo rižot prije nego li se odlučimo da ga dosolimo. Po želji možemo dodati malo papra. Kad ugasimo vatru, u rižot ćemo umiješati malo parmezana da bi se dobila kremasta struktura. ostavimo ga da odstoji 10-ak minuta, a potom guštajmo u aromama morskih obala.


Ukiseljeni motar

Sastojci:
1/2 kg motara
3 dcl vinskog octa
3 dcl vode
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žličica papra u zrnu


Priprema:
Staklenke ćemo sterilizirati pa ju napuniti opranim motrom. Sve ostale sastojke ćemo kratko prokuhati pa vruće uliti u staklenke. Čuvat ćemo ih na tamnom mjestu i koristiti kao dodatak tjesteninama, salatama ili uz hladna predjela od mesa i ribe.


Tjestenina s limunom i motrom

Sastojci:
1/2 kg rezanaca
1 limun
2 češnja češnjaka
šalica motra
bućine sjemenke
peršin
maslinovo ulje


Priprema:
prvo ćemo na tavi prepržiti bućine sjemenke, tek toliko da malo porumene. Sa strane ćemo skuhati rezance, najbolji su oni svježi ili tjestenina kućne izrade. Potom ćemo na laganoj vatri zagrijati malo maslinovog ulja, dodati zdrobljeni češnjak i motar. Sve skupa ćemo kratko dinstati. Kad motar uvene, ddat ćemo sok limuna i bućine sjemenke. Umiješati tjesteninu dok se sve ne prožme. Sa strane bi bilo lijepo poslužiti neki fini komad grillane ribe.

Uslast!
Spremi

Edukacija za privatne iznajmljivače u Lici - 10 osnovnih pravila za uspješnu sezonu

Hoće li 2022. godina biti godina velikog oporavka globalnog turizma?

GTP Stolice & Oprema za ugostiteljstvo: Dobar dizajn interijera privlači goste i podiže cijene noćenja

Rok je blizu: Kako popuniti obrazac TZ 2 i obračunati turističku članarinu za 2024.

Razumijevanje 7 faza realizacije putovanja za postizanje većeg broja rezervacija

KVIZ UTORKOM: Međimurje u 10 pitanja kojima otkrivamo tek djeličak hrvatskog sjevernoga raja

Oslobođenje plaćanja turističke pristojbe samo za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i čiji su objekti oštećeni u potresu

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Utječu li cijene hrane na odabir destinacije?

Kako koristiti ChatGPT u iznajmljivanju privatnog smještaja?

Popularno: