Aktualno
8.2K

Safe stay in Croatia: O sigurnom boravku u Hrvatskoj i nesigurnom oporavku turizma u 2021.

Ministrica turizma Brnjac i direktor HTZ-a Staničić predstavili projekt Safe stay in Croatia. Ne možemo biti sigurni u uspjeh iduće sezone, ali znamo da je Hrvatska je šesta najsigurnija zemlja u Europi po stopi kriminala, zbog čega bi sigurnost mogla biti naš adut u borbi za goste u idućim sezonama

Dugo najavljivani projekt Safe stay in Croatia ugledao je svjetlo dana ovog četvrtka na konferenciji za medije. Safe stay je projekt Ministarstva turizma i sporta, a promotivnu kampanju u sklopu projekta će provoditi HTZ pa su, shodno tomu, projekt predstavili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, i Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. 

Lansirana je i web stranica Safe stay in Croatia kao platforma na kojoj će gosti moći dobiti sve informacije o sigurnosnim zdravstvenim protokolima koji se primjenjuju u sedam kategorija: 
  • nautika
  • sport, rekreacija i zdravlje
  • atrakcije
  • turistički vodiči, agencije i informativni centri
  • promet/prijevoz
  • ugostiteljstvo
  • smještaj

Odabirom ove posljednje kategorije na spomenutoj web stranici, svako domaćinstvo se besplatno može pridružiti Safe stay obitelji i zaslužiti oznaku uz pridržavanje osnovnih higijenskih i sigurnosnih pravila Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 


Zašto Safe stay in Croatia?

Zato što "su turisti prošle godine dolazili u Hrvatsku jer su se osjećali sigurno, a četvrtini ispitanika u jednom istraživanju i dalje je prioritet sigurnost", naglasila je ministrica. Osim toga, ova kampanja je inspirirana kampanjom WTTC-a (World Travel &Tourism Council) pod nazivom Safe Travels, u sklopu koje se, također, nudi oznaka poznavanja i primjene zdravstvenih sigurnosnih protokola svim dionicima u lancu putovanja na svjetskoj razini. 
 

Safe stay web stranica nudi informacije na 8 jezika, a Staničić najavljuje intenzivnu kampanju na 10 europskih tržišta koja će se početi provoditi već u ožujku

Ministrica očekuje rezultate Safe stay kampanje već za Uskrs, a očekuje i "izrazitu last minute i potražnju za sigurnim, brzo i lako dostupnim destinacijama te smještajem koji pruža dodatnu sigurnost poput kuća za odmor, na plovilima, u kampovima te boravak na otvorenom u prirodi". Pri tome vjeruje kako bi sezona pred nama "mogla biti bolja" od prošlogodišnje.


Siguran boravak za nesiguran oporavak

No, ne dijele svi ministričin optimizam. U uspjeh sezone nisu tako sigurni u političkoj stranci Hrvatski suverenisti pa traže izmjene Općeg poreznog zakona i Zakona o turističkoj pristojbi u korist privatnih iznajmljivača. "Sezona bi mogla biti i gora od prošlogodišnje", ističu, zbog svima dobro znanih "posebnih okolnosti" pa traže da se "posebne okolnosti" uvedu u propise i da se, u slučaju istih, privatni iznajmljivači automatski oslobode polovice paušala poreza na dohodak i turističke pristojbe. 

Prijedlog Suverenista je ušao u saborsku proceduru 18. veljače, ali o njemu se u Saboru još nije raspravljalo. No, raspravljalo se zato mnogo o najnovijoj anketi Europske komisije za putovanja (ETC) prema kojoj je Hrvatska jedva ostala u top 10 najpoželjnijih turističkih destinacija. Ispred nas su se pozicionirale redom: Španjolska, Italija, Francuska, Grčka, Njemačka, V. Britanija, Portugal, Nizozemska i Turska. Pri tome smo pali s 8. na 10. mjesto u odnosu na anketu iz prosinca prošle godine.

Isto istraživanje je pokazalo da određeni optimizam postoji. 4% više ispitanih Europljana namjerava putovati u idućih 6 mjeseci, što je oko polovice sudionika te ankete. I oni brinu zbog mjera karantene, prate rast slučajeva Covid-19 na odredištu i boje se zaraze. Na njihovu odluku o putovanju utječe cjepivo (11%), fleksibilnija politika otkazivanja (10%) i efikasnost epidemioloških mjera u destinaciji (10%). 
 

22% ispitanika tvrdi da strogi zdravstveni protokoli prilikom putovanja kvare iskustvo, ali tu je i 67% onih koji se zbog njih osjećaju opuštenije i sigurnije

Zaključujemo li na temelju ovih brojki, Safe stay kampanja bi mogla popraviti rejting Hrvatske u nekim budućim anketama o privlačnosti turistima. Čak i prije koronakrize, turistima je sigurnost na putovanjima bila vrlo važna. Još je istraživanje TOMAS ljeto 2017. pokazalo da turisti izvrsnim ocjenjuju osobnu sigurnost u Hrvatskoj, pri čemu im je ona vrlo važna kod odabira odredišta za svoja putovanja. 


Hrvatska šesta u Europi i 14. najsigurnija zemlja na svijetu

Na rang listi zemalja po stopi kriminala u 2021. godini, Hrvatska je 14. najsigurnija zemlja u svijetu, a čak šesta u Europi. Sigurnije europske zemlje od ove naše su samo Otok Man, Švicarska, Slovenija, Estonija i Island. 

Najviše stope kriminala na svijetu imaju Venecuela, Papua Nova Gvineja, Južna Afrika, Afganistan, Honduras, Trinidad i Tobago, El Salvador, Gvajana, Sirija, Brazil i Jamajka.
 

Najnesigurnije europske zemlje po stopi kriminala su Bjelorusija, Francuska, Ukrajina, Švedska, Moldavija, V. Britanija, Irska, Italija, Belgija i Grčka

Stoga bi Stay safe kampanja mogla zadobiti puno širi kontekst od ovog pandemijskog i promovirati Hrvatsku kao sigurnu zemlju u svakom smislu. Na nama je i dalje pratimo trendove u industriji putovanja., da se savjesno pridržavamo protokola zdravstvene sigurnosti, oglašavamo sigurnost na svojim promotivnim kanalima, pa tako i iskoristimo sve mogućnosti koje nam se nude da pojačamo promociju, poput ove sa Safe stay in Croatia oznakom. Sve u nadi da nam porezne olakšice neće biti potrebne i da će se vjera ministrice Brnjac u bolju sezonu zbilja i ostvariti. 
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Kako se iznajmljivači mogu prilagoditi brzorastućem zelenom turizmu?

KVIZ UTORKOM: 10 pitanja o ljudima i čarima čarobnoga Zagorja

Čatrnja naša svagdašnja: Od redukcije vode do vječno upaljenih klima-uređaja u apartmanima

Obveze privatnih iznajmljivača u 2017. godini

​Uređenje apartmana: 10 trendova u dizajnu interijera u 2018.

Mikrobilje Zlarina - otoka na kojem održivost nije samo priča

Kutija prve pomoći i kućna apoteka: 6 stvari koje moramo imati kako bismo za svakog gosta mogli pronaći lijeka

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Osniva se nacionalna udruga privatnih iznajmljivača - Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

EU prijedlog: Digitalni zeleni certifikat kao COVID putovnica za koju nije nužno biti cijepljen

Popularno: