Preporuke i popusti
31 67.5K

Energetski certifikati za iznajmljivače apartmana - Zašto, kako i gdje?

Što je energetsko certificiranje apartmana? Što će ono iznajmljivačima u turizmu? Što god mi mislili o certificiranju, nazivali ga nužnošću ili nametom, činjenica je da energetski certifikat obvezan za sve apartmane od 1. siječnja 2016. godine

Energetsko certificiranje apartmana i kuća za odmor, odnosno objekata za iznajmljivanje, obvezno je za sve objekte namijenjene iznajmljivanju. Od 1. siječnja 2014. ta obveza se odnosi na sve apartmane neovisno o veličini, osim za samostojeće objekte čija je korisna površina manja od 50 metara četvornih. Od 1. siječnja 2016. svaka takva građevina mora imati energetski certifikat kojeg je izdala osoba ovlaštena od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Na stranicama Ministarstva graditeljstva nema dvojbe. Određene su vrste objekata za koje je energetski certifikat obvezan. Pod stavkom B.1., točka 4., navedena je obveza za: hotele i restorane i slične zgrade za kratkotrajni boravak (uključivo apartmani).

Što to znači za iznajmljivače apartmana?

Za početak, to znači da je vremena sve manje, da 2016.-a kuca na vrata i da će po završetku sezone nastati prava gužva u uredima ovlaštenim za certificiranje. Dobra vijest je da energetski pregled i izdavanje ovog dokumenta traje samo 48 sati. Za iznajmljivače koji iznajmljuju samostojeći objekt manji od 50 kvadrata, energetski cetifikat nije obavezan. Međutim, ako imate kuću s više uporabnih jedinica, a iznajmljujete samo jedan apartman manji od 50 kvadrata, dužni ste izraditi energetski certifikat. U tom slučaju možete izraditi certifikat samo za uporabnu jedinicu, odnosno apartman, kojeg iznajmljujete, niste obvezni pribaviti certifikat za čitavu zgradu ili kuću.

Energetskim certifikatom utvrđuje se trenutna energetska učinkovitost apartmana, tj. odnos potrošnje energije prema učinku. Ujedno se utvrđuju i parametri, odnosno donose preporuke koje vam mogu pomoći u postizanju veće učinkovitosti na što isplativiji način.
 

Energetska učinkovitost može smanjiti vaše režije za 30 do čak 60 posto! Trenutni građevinski propisi osiguravaju C razred za novogradnje. Razlika u troškovima energije između C i A razreda je otprilike 30% posto. To znači da za dva jednaka apartmana površine od 60 kvadrata gdje su režije u prosjeku 1500 kuna C razreda, s energetski učinkovitijom gradnjom ili energetskom obnovom, uštedjeli biste 450 kuna mjesečno, odnosno čak 5400 kuna godišnje. To nije zanemariv novac! Ugradnja sustava za korištenje obnovljive energije poput solarnog bojlera, može vam uštedjeti dodatnih 2500 do 3000 kuna godišnje.


Kritike na račun obaveznog certificiranja su brojne. Mogu se čuti komentari poput: `Nitko nije toliko bedast, pa da ne bi znao kako mu je sada, da ako stavi izolaciju, bolju stolariju, novije uređaje itd., da će mu biti ugodnije, a troškovi manji. Kao da se nekome mora objašnjavati da mu je bolje biti zdrav nego bolestan, mlad nego star, imati veću plaću umjesto manje i sl., a to otkrivanje tople vode i pisanu potvrdu za isto, još mu masno i naplatiti.´

No, činjenica je da je uvođenje energetskog certifikata bio jedan od uvjeta ulaska u EU. Energetska učinkovitost jedna je od ključnih stavki ekonomske i okolišne strategije naprednih europskih zemalja. Do 2050. godine Njemačka i Francuska planiraju smanjiti potrošnju energije za grijanje čak 80%!!!

Otud i potreba za kontrolom i usmjeravanjem građevinskog sektora ka učinkovitijoj gradnji što se provodi energetskim certificiranjem u svih 27 zemalja Europske unije. Uz obvezno certificiranje, brojni su i natječaji za sufinanciranje energetske obnove zgrada.

Kako izgleda procedura izrade certifikata?

U uredu ovlaštenom za certificiranje zatražite besplatnu ponudu koja se izrađuje na temelju dva osnovna podatka o vašoj nekretnini: lokaciji i kvadraturi.
Potom ovlaštena osoba izlazi na teren gdje procjenjuje vašu nekretninu na temelju osnovnih parametara koji određuju energetsku učinkovitost:
  • procjena izolacije fasade u svrhu optimalnog iskorištavanja energije kod grijanja ili hlađenja
  • procjena stolarije
  • analiza sustava za grijanje, klimatizaciju i ventilaciju
  • analiza sustava za toplu vodu
  • analiza sustava potrošnje struje
  • analiza vodovodnog sustava
Na temelju analize navedenih karakteristika nekretnina se svrstava u energetski razred označen slovima od A+ (najučinkovitija gradnja) do G (najneučinkovitija).

Osim svrstavanja nekretine u energetski razred, energetski certifikat sadrži i preporuku o optimalnim zahvatima za poboljšanje energetske učinkovitosti. Kako izgleda tih 5 stranica energetskog certifikata pogledajte ovdje.
 

Na pitanja o energetskom certificiranju apartmana privatnih iznajmljivača, odgovarala nam je i ovlaštena certifikatorica partnerske tvrtke Opereta projektiranje iz Zagreba, Ana Popović Vujović, dipl.ing.arh.:

Približavanjem zakonskog roka 1. siječnja, 2016. kojim je utvrđena obveza posjedovanja energetskog certifikata za iznajmljivače apartmana, pretpostavljamo da je zahtjeva sve više?
Da, iznajmljivači su svjesni svoje obveze, kao i visokih novčanih kazni, ukoliko oglase iznajmljivanje bez energetskog certifikata. U suradnji s Apartmanijom.hr, kao provjerenim servisom za iznajmljivače, Projektni ured Opereta projektiranje sa svojim timom u potpunosti je spreman kvalitetno odraditi zahtjeve iznajmljivača. Pripremili smo akcijske cijene uvažavajući ekonomsku situaciju i kojima motiviramo iznajmljivače da se jave organizirano i time osiguraju najnižu moguću cijenu.

Tko treba imati energetski certifikat?
Zakonska obveza energetskog certificiranja odnosi se na sve samostalne uporabne cjeline koje se nalaze u zgradama većim od 50 m2, odnosno, ukoliko je zgrada sama po sebi manja od 50m2 nije potrebno izdati energetski certifikat.

Da li je  dozvoljeno provoditi energetski pregled i izdati energetski certifikat za bespravno sagrađenu građevinu ili građevinu za koju je predan zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju?
Energetski se pregled provodi i energetski certifikat izdaje za zgrade ili njihove posebne dijelove neovisno o odobrenju za gradnju odnosno ozakonjenju.
Tehnička dokumentacija glavnog projekta (arhitektonski, građevinski, strojarski i elektrotehnički projekt)


Energetski certifikat vrijedi 10 godina od datuma izdavanja. Što god mi mislili o obvezni certificiranja, nazivali je potrebom ili nametom, činjenica je da su kazne za neposjedovanje energetskog certifikata mnogo veće od cijene izrade istog. Iznose 10.000 kuna za fizičke i 30.000 kuna za pravne osobe. Gužva i panika koja se već sada rađa oko certificiranja spustili su cijene. No, kako se rok bude približavao, cijene će sigurno rasti. Ne treba čekati posljednji trenutak za izradu certifikata. Mnogo tvrtki na tržištu nudi usluge certificiranja, a razlike u cijeni mogu biti značajne. Prije odabira certifikatora, možda bi bilo dobro prikupiti potrebnu dokumentaciju kako bi cijeli proces bio što brži i jeftiniji. Za objekte koji su ishodili građevinsku dozvolu prije 31. ožujka, 2010. potrebno je:
  • Tehnička dokumentacija glavnog projekta (arhitektonski, građevinski, strojarski i elektrotehnički projekt)
  • Računi za režije, odnosno za stuju vodu i plin, u posljednje tri godine (računi koji nedostaju mogu se naručiti od opskrbljivača)

Naoružani papirima možete mirno dočekati kraj sezone kada ćete imati više vremena za odabir najpovoljnije ponude energetskog certifikatora.
 

Na stranicama Apartmanije.hr i Zajednice iznajmljivača bilo je mnoglo pitanja u vezi energetskog certificiranja: `Primili smo neki dan obavijest da nismo dužni imati certifikat. Kome da vjerujemo? Ne znamo više što da radimo...´
Na adresu Apartmanije.hr stigao je odgovor na vaše upite iz Ministarstva turizma: `Odredbom članka 23. stavka 1. Zakona o gradnji (Narodne novine broj 153/13) pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu izrijekom nisu izuzeti od obveze izrade energetskog certifikata, dužni su nakon 1. siječnja 2016. godine, ukoliko se radi o zgradi ukupne korisne površine veće od 50 m2, prije iznajmljivanja, davanja u zakup ili na leasing, pribaviti energetski certifikat.´ Dopis u cijelosti možete pogledati ovdje.

 
Za prikaz ovog sadržaja potrebno se ili kao Cimerfraj.hr korisnik.
Spremi

UNWTO: Otvorene prijave za najbolje turističko selo

Gosti traže maksimalnu fleksibilnost politike otkazivanja

Prijava i odjava gostiju - gdje i kako?

Popis gostiju za iznajmljivače - pravila i praksa

Dani hrvatskog turizma: Domaćica godine je Vjera Matulić, privatna iznajmljivačica sa srcem

Izdavanje vouchera gostima je važno poput interneta ili klima-uređaja u kućama za odmor i apartmanima

I ovu godinu konferencija TURIZAM 365 se može pratiti online

Mala škola opremanja apartmana

31 komentara Uključi se u raspravu
Mladen - Betina 26.08.2015 10:22
Da li je energetski certifikat potreban i za objekte koji su radjeni prije 1968 i spadaju u kategoriju spomeničke zaštite. U nekim zemljama EU za takve objekte nije potreban.Kako je s takvim objektima u HR?
Cimerfraj.hr 26.08.2015 11:46
Poštovani g. Podhraski, energetski certifikat je obvezan i za objekte koji spadaju u kategoriju spomeničke zaštite i registrirani su kao kulturno dobro. Jednako tako, obvezan je i za objekte građene prije 1968. godine. Za razliku od vlasnika zgrade građene kasnije, vi ne morate priložiti građevinsku dozvolu, ali morate imati uvjerenje da je objekt izgrađen prije 15. veljače 1968. Trenutno je aktualan Pravilnik o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (N.N.152/08 i 55/12) koji je prestao važiti, ali se primjenjuje do donošenja novog. Članakom 8. definirano je izuzeće od obveze energetskog certificiranja.
Ante - Ražanj,Rogoznica 27.08.2015 14:05
štovani,vlasnik sam kuće za odmor čije prizemlje koristim za privremeno stanovanje a na katu se nalazi dvosobni apartman površine 45 m2 stambene površine i dva balkona ukupno 17 m2 kojega iznajmljujem,da li na osnovu navedenoga spadam pod obvezu izrade energetskog certifikata,zahvaljujem na odgovoru
Cimerfraj.hr 27.08.2015 18:33
Poštovani g. Ćubelić, prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada, svi objekti namijenjeni iznajmljivanju, korisne površine veće od 50 kvadrata, moraju imati energetski certifikat. To se odnosi i na samostalne cjeline, tj. dijelove objekta, čija površina prelazi propisanu kvadraturu. Prema pravilnicima Ministarstva graditeljstva, neto korisna površina Vašeg stana bi se obračunavala ovako: 45 m2 (stan) 2 x 17 m2 (terase) x 0,25 (koeficijent obračuna nenatkrivenih terasa) = 45 8,5 m2 = 53,5 m2. Prema tome, dužni ste izraditi certifikat za stan kojeg iznajmljujete. Iako niste obvezni imati certifikat za cijelu kuću, bilo bi mudro zatražiti dvije ponude od ovlaštenog certifikatora; samo za stan kojeg iznajmljujete i za čitavu kuću. Ako razlika u cijeni nije prevelika, možda bi Vam se isplatilo izraditi certifikat za čitavu kuću, kako ne biste morali ponavljati postupak, ukoliko jednom odlučite iznajmljivati i prizemlje u kojem povremeno boravite.
Marija - Jelsa 15.09.2015 13:58
Zanima me cijena izrade EC. Obiteljska kuća 3 studio apartmana po 20m2, 2 sobe po 20m2 i apartman od 60m2. kat od 100m2 tavan. Hvala
Cimerfraj.hr 15.09.2015 14:06
Poštovani gosp. Grgičević, kako biste dobili neobaveznu ponudu za izradu energetskog certifikata, ispunite obrazac na http://www.apartmanija.hr/energetski-certifikat-prijava . Iz ureda ovlaštenog certifikatora, javit će Vam se u najkraćem mogućem roku.
Ljiljana - Karlovac 16.09.2015 06:54
Poštovani, u obrascu za prijavu unosim poštanski broj 23234 vir, ali ga ne prihvaća, uz obrazloženje neispravan poštanski broj.
Verica - Povljana 16.09.2015 10:25
Poštovani, imamo dvojni objekt u Povljani na otoku Pagu, te moj dio ima tri apartmana od kojih iznajmljujem 2 , a u jednom ja boravim tokom ljeta.(svaki ima nešto manje od 50m2) Zanima me koliko bi ja trebala platiti certifikat za svoj dio? Drugi dio kuće jima i drugog vlasnika koji ima također 3 apartmana i nije član Apartmanije.hr Unaprijed hvala na odgovoru
Cimerfraj.hr 16.09.2015 11:04
Poštovani gosp. Maričić, pokušajte u obrazac, polje `pošt. br. mjesta objekta za certif.´ unijeti samo poštanski broj bez naziva mjesta. Dakle, u Vašem slučaju, upišite samo 23234. Ako to ne uspije, javite se korisničkoj podršci Apartmanije.hr. Svi podaci su u Vašem korisničkom sučelju.
Cimerfraj.hr 16.09.2015 11:31
Poštovana gđo. Huić, molimo Vas da se logirate i svoje podatke unesete u obrazac za prijavu.
Iz ureda ovlaštenog certifikatora će Vam se javiti u najkraćem mogućem roku te Vas savjetovati, bez obaveze, u vezi postupka i cijena izrade energetskog certifikata za Vaše apartmane u Povljani.
Nada Marin - Zadar 16.09.2015 12:54
Imam kuću od 395m 2 za certificiranje sa rješenjem o izvedenom stanju i projektnom dokumentacijom. Interesira me cijena sa tim vašim popustima. S poštovanjem!
Cimerfraj.hr 16.09.2015 14:02
Poštovana gđo. Plazina, gore izraženi popusti nisu naši, već od projektnog ureda Opereta, ovlaštenog certifikatora, i u ovom slučaju, našeg partnera, koji nam je izišao u susret s nižim cijenama za sve Apartmanija.hr članove. Nastavno tome, molimo, kliknite na gornji link \"Obrazac za prijavu!\" te ispunite kratki formular nakon kojega će Vam se javiti iz Operete s detaljima. Za sve ostalo, javite se našoj korisničkoj podršci.
Marin - Pakoštane 16.09.2015 16:06
Poštovani, prosljeđujem Vam e-mail Turističke zajednice Zadarske županije. ENERGETSKI CERTIFIKAT Poštovani U posljednje vrijeme imamo sve više upita o obavezi posjedovanja energetskog certifikata za objekte u kojima se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu. Navodno se čak i javno objavljuju informacije kako se nakon 1.1. 2016. neće moći pružati usluge smještaja u domaćinstvu bez posjedovanja ovog certifikata. Pojedine tvrtke, ovlaštene za izradu energetskih certifikata, koje šalju takve informacije sustavu turističkih zajednica i medijima, pozivaju se na članak 24 Zakona o gradnji (N/N 153/13). U navedenom članku međutim nema osnove za nametanje obaveze posjedovanja energetskog cerifikata za privatne stanove, kuće, domaćinstva u kojima se pružaju usluga smještaja turistima. Ovaj smještaj nema status poslovnog objekta, radi se o objektima stanovanja u vlasništvu građana. Također usluga smještaja u domaćinstvu nije ista kategorija kao NAJAM, IZNAJMLJIVANJE, stambenog prostora što u naravi predstavlja stanodavstvo, odnosno najamodavstvo. Najamoprimatelji uživaju korištenje takvih stanova u svojoj režiji, sami plaćaju troškove energije, odvoza smeća, potroška vode, kanalizaciju, troškove telekomunikacija i ostale komunalne troškove. U ovome slučaju IZNAJMLJIVANJE stanova STANOPRIMCIMA biti će od 1.1. 2016. opterećeno obavezom posjedovanja energetskog certifikata i predočenju istoga NAJMOPRIMCU. Temeljem vrijednosti iskazanih ovim certifikatom, zakupci stanova NAJMOPRIMCI imati će uvid u razred potrošnje energije za grijanje - hlađenje stana. Korisnici usuge smještaja u domaćinstvu ne plaćaju energiju, vodu, odvoz smeća, čak ni troškove telekomunikacijske infrastrukture, internet niti ostale komunalne troškove. Oni plaćaju uslugu smještaja koja uključuje sve navedene troškove kao i troškove čišćenja, održavanja i drugih usluga prema ponudi. Bitna je razlika između IZNAJMLJIVANJA stanova i PRUŽANJA USLUGA SMJEŠTAJA U DOMAĆINSTVU i u poreznom tretmanu kao i u uvjetima za ugovaranje najma odnosno korištenja usluga. Molimo Vas da o navedenome obavijestite vlasnike stanova za najam (studentima, poslovnim ljudima...) kao i vlasnike objekata u kojima se pružaju usluge smještaja (ugostiteljske usluge) u domaćinstvu sa vašeg područja koje bi ova informacija mogla zanimati. Lijepi pozdrav Zajednica obiteljskog turizma HGK Predsjednik Nedo Pinezić
Cimerfraj.hr 16.09.2015 16:16
Poštovani gosp. Krpeta, u Zakonu o ugostiteljstvu, članak 24. u stavku 1., točka 5. stoji: `da građevina, koja je, odnosno u kojoj je ugostiteljski objekt, ispunjava uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja, bez kojih, prema tim propisima, Ministarstvo ili nadležni ured ne može izdati rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti.´ Što znači da je Zakon o gradnji iznad Zakona o ugostiteljstvu. Mi smo jednako kao i Vi iznenađeni ovakvim propisima, pa smo nastojali dobiti i službena očitovanja. U članku gore se nalazi link na dopis koji je iz Ministarstva turizma stigao na našu adresu u kojem se potvrđuje da su pružatelji usluga u domaćinstvima također obveznici energetskog certificiranja. Dopis možete pročitati na slijedećem linku: http://www.apartmanija.hr/slike/zajednica/dokumenti/EC%20iznajmlj
Vlado - Kaštela 17.09.2015 09:44
Poštovani, zanima me odakle informacija da se može certificirati samo apartman u sklopu, recimo, obiteljske kuće, a nije etažiran? Zakon kaže da se može certificirati samostalna uporabna jedinica, što bi podrazumijevalo da bi trebala biti etažirana. Ja sam upit poslao u ministarstvo prije mjesec dana i još nisam dobio odgovor. Naime, velika mi je razlika u cijeni ako moram certificrati cijelu kuću koja prelazi 400m2 (složeni teh. sustav), i jedan apartman u istoj. Hvala
Cimerfraj.hr 17.09.2015 11:44
Poštovani gosp. Alerić, prema informacijama koje smo dobili od ovlaštenog certifikatora, moguće je certificirati apartman koji nije etažiran, a nalazi se u sklopu većeg objekta. Zakon je poprilično nejasan u ovom slučaju, ali se takvo certificiranje provodi u praksi.
Vlado - Kaštela 17.09.2015 14:51
Poštovani, hvala na odgovoru, ali previše novaca ulažem u nešto što se temelji na mišljenju certifikatora, a ne slovu zakona. Ja sam tako od ovlaštenog cetifikatora dobio i suprotno mišljenje, i nije baš da je uobičajena praksa kod ovlaštenih certifikatora da se certificira pojedinačno apartman.
Barica - Jastrebarsko 18.09.2015 12:02
Poštovani, dobila sam certifikat i sad ne znamo šta s njim.Kome ga treba poslati? Dobili smo neke informacije da treba poslati ministarstvu graditeljstva? Da li ih treba staviti u apartman i na kojem jeziku? Pozdrav
Cimerfraj.hr 18.09.2015 15:57
Poštovana gđo. Bedić, ovlašteni energetski certifikator, koji Vam je obavio energetski pregled i izdao certifikat, dostavlja primjerak Vašeg certifikata u nadležno ministarstvo za upis u Registar izdanih energetskih certifikata. Nadzorno tijelo ima ovlasti da poništi izdani certifikat ukoliko nije izdan od strane ovlaštenog certifikatora prema važećim propisima. Registar osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada nalazi se na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Što se tiče isticanja energetskog certifikata, prema posljednjem Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (N.N. 153/2013), članak 9., obvezu isticanja EC imaju zgrade koje imaju više ulaza i tada se EC izlaže na vidljivom mjestu uz glavni ulaz. Javno se izlažu 1. i 3. stranica uvećane na A3 format. Kod ostalih zgrada, original ili kopija certifikata se može dati najmoprimcu na uvid.
22.10.2015 12:39
Poštovani, prostor koji iznajmljujem je u samostojećoj kući veličine 50m2, obzirom da je to granica, da li podliježem certificiranju ili ne ? Lp Zrinka
Cimerfraj.hr 23.10.2015 08:42
Poštovana gđo. Zrinka, u Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada, članak 8., kojim je propisano izuzeće od obveze stoji: `Izdavanje energetskog certifikata nije potrebno za nove zgrade, postojeće zgrade i samostalne uporabne cjeline zgrade u novim ili postojećim zgradama koje se prodaju, iznajmljuju, daju na leasing ili daju u zakup i koje imaju uporabnu korisnu površinu manju od 50 m²´. Nažalost, ovdje nema dvojbe - od 50 kvadrata naviše obveza certificiranja postoji pa tako i Vaš objekt podliježe toj obvezi.
Ante - Baška Voda 26.10.2015 14:56
Poštovani, u pojašnjenju zakona za stranici http://www.mgipu.hr/default.aspx?ID=32651 piše da se mogu certificirati samo djelovi građevine koji se iznajmljuju tj. pojedinačne sobe i apartmani. Zanima me sljedeće: Živim u kući preko 400m2, na jednoj etaži ja imam apartman 80m2, a na drugoj mi sestra ima dvije sobe svaka po 20m2, skupa 40m2. Ostatak građevine se koristi za stanovanje a ne za iznajmljivanje. Mogu li ja izvaditi jedan certifikat za svoj apartman a ona drugi za svoje sobe. Pošto su sobe jedna do druge može li se izvaditi jedan certifikat za obje sobe ili treba za svaku raditi svoj? Svatko ima svoju kategorizaciju ali sam ja vlasnik kuće. Da li certifikate vadim sve ja ili svatko svoje?
Cimerfraj.hr 27.10.2015 09:53
Poštovani g. Bekavac, u pojašnjenju kojeg navodite ne spominju se sobe, nego apartmani, odnosno samostalne uporabne cjeline. Soba nije samostalna uporabna cjelina. Možete posebno certificirati Vaš apartman od 80m2 i posebno stan u kojem se nalaze sobe koje iznajmljuje Vaša sestra. Kako se certificiranje provodi u praksi, najbolje Vam je provjeriti kod ovlaštenog certifikatora. Zahtjev za energetsko certificiranje predaje vlasnik, dakle, certifikate vadite Vi, ali Vaša sestra može koristiti energetski certifikat na Vaše ime, kao vlasnika kuće, ako je rješenje o kategorizaciji na njezino.
Ismeta - nin 10.11.2015 13:24
Molim Vas za objašnjenje, kako mogu doći do potvrde odnosno uvjerenja da mi nije potreban energetski certifikat, obzirom da posjedujem rješenje za obavljanje ugostiteljskih usluga 1/2 s 1 dvokrevetnom osbom za kategoriju sa dvije zvjezdice, čija kvadratura nije veća od 50 m2 za upotrebnu jedinicu. Podatke dostavite na moj e-mail ili mi dostavite broj telefona kontakt osobe. Zahvaljujem.
Marija - Medulin 08.12.2015 16:57
Poštovani, molim Vas za objašnjenje u mom slučaju. Vlasnik stana/apartmana na Istarskoj obali. Stan se sezonski/paušalno iznajmljuje. Stan je veličine 50m2. Nalazi se u zgradi u kojoj je više od 20 stanova i svi su veličine 40-50m2, te svi imaju svoje vlasnike. Oko polovine stanova se iznajmljuje tokom ljeta. Zgrada je stara cca 8 godina i za njeno održavanje je zadužena jedna tvrtka, također postoji i predstavnik stanara koji komunicira sa stanarima i tvrtkom koja održava zgradu. Zgrada još nema en. certifikat. Ove jesni predstavnik stanara sakupio je potpise/privole više od polovice vlasnika stanova, te zatražio od tvrtke koja održava zgradu da započene proces izadavanja certifikata. Zanima me da li certifikat mora imati svaki stan koji se iznajmljuje posebno ili je dovoljan 1 certifikat za cijelu zgradu. Da li nakon izdavanja cert. za zgradu svaki vlasnik stana treba dobiti njegovu kopiju. Njegova izrada će se plaćati iz zaj. pričuve. Mora li cert. biti na nekom određenom mjestu u zgradi? Hvala.
Svjetlana - Donji Karin 12.01.2016 16:13
Poštovani! Molim za pomoć! Još u 8.-om mjesecu sam uplatila izradu Energetskog certifikata kod Abakus-vještačenja d.o.o Zagreb, a preko Crnog Jajeta. Obećano mi je da će isti uraditi do 01.10.15., a evo do dana današnjeg nisam dobila...Imam apartmane i plašim se kazne! Možete li mi reći kome da se obratim za pomoć? Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru! Svjetlana Topić
Cimerfraj.hr 13.01.2016 10:45
Poštovana gđo. Topić, razumijemo Vašu uznemirenost i strašno je da se takve stvari događaju. Ne znam jeste li pokušali stupiti u kontakt s nekim iz Abakus-vještačenja s obzirom na to da ste platili njihovu uslugu.

Također, možete kontaktirati Crno jaje, odjel za reklamacije na broj telefona 060 260 200, radnim danom od 9 do 17 sati. Ako to ne pomogne, Društvo za zaštitu potrošača možete dobiti radnim danom od 10 do 14 sati na broj telefona 072 414 414.

Preporučujem Vam da ne odustanete, sigurna sam da će Vam se novac vratiti ili izraditi certifikat.

Žalosno je što morate trošiti vrijeme i energiju da dobijete ono što ste uredno platili. Ako negdje zapne, kontaktirajte me na mail: antonia.dobrota@apartmanija.hr.
Jasna i Zarko - Hreljin 14.01.2016 10:10
Poštovani, Kuća s 4 apartmana, 2 x 45m2 te 2 x 85m2 ima EC.Dali je potrebno izraditi EC za svaku jedinicu posebno. Najlepši pozdrav Žarko Paladin
Cimerfraj.hr 18.01.2016 12:44
Poštovani g. Paladin, nije potrebno izraditi energetski certifikat za svaki apartman posebno ako je kuća već certificirana u cjelini. Lijepi pozdrav!
Daniela - Dobrinj 17.03.2017 15:18
štovani, imamo objekt u kojem iznajmljujemo više apartmana čija površina ne prelazi 50 m2 i stambeni dio koji koristimo za vlastite potrebe površine veće od 50 m2. molim pojasnite za što smo dužni izraditi energetski certifikat. unaprijed zahvaljujem
Marin - Pakoštane 20.03.2017 14:14
Postovani, nije potrebno izraditi energetski certifikat za iznajmljivače u turizmu. Članak je stari, prošle godine su dopunili / ukinuli taj zakon o certificiranju. Certifikat trebaju samo oni koji nude stanove / kuče u najam, gdje postanar plača režije, što naravno nije slučaj u turističkom najmu.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Digitalizacija uspjeha: OTA Sync rješenje štedi novac i vrijeme

Hidromasažni bazen - luksuz ili investicija?

Popularno: